Spagetti pasta frutti di mare med skaldjur

Introduktion och förberedelse

Spagetti pasta frutti di mare med skaldjur och havets frukter.

Min variant på denna italienska pasta lagar jag med spagetti vänd i vitvinssås och så har jag i skaldjur som är lätta att hitta i Sverige som räkor, kräftstjärtar och pilgrimsmusslor.

Frutti di mare betyder fritt översatt "havets frukter".

Pilgrimsmusslor finns att köpa frysta och dessa tinar du och skär i kuber.

Godast är att använda hela frysta räkor och skala dem för hand. Samma sak gäller frysta kräftstjärtar med skal. De som är i lag går också att använda.

Varianter

  • Hummerkött, blåmusslor, crabsticks och krabbkött är också gott i pastan.
  • Vidare kan man byta hälften av skaldjuren mot fisk som lax, kummel, hälleflundra eller liknande fisk med fast fiskkött.
  • Överkurs är att göra hemgjord fiskbuljong. Det går också bra att värma vatten och röra ut en fiskbuljongtärning.
  • Du kan välja annan pasta som tjockare spaghettoni och bucatini eller tunnare spaghettini och cappelini.

Garnering

Du kan garnera med riven parmesan eller grana padano. Lyxigt och fint blir det med ostsegel - se förslag i receptet -eller parmesanflarn. Det är ost bakad i ugn som blir knaprig likt chips som man kan sticka ner i pastan som garnityr.

Att dricka till

Till pastan passar ett vitt italienskt smakrikt vin som Soave från Valpolicella eller en Chardonnay från Sicilien.

4 portioner pasta frutti di mare med skaldjur

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 350-400 gram pasta som spagetti, fettucine eller tagliatelle
  • 500 gram skaldjur som blandade skalade räkor, skalade kräftstjärtar och pilgrimsmusslor
  • VITVINSSÅS: 2 finhackade schalottenlökar
  • 2 klyftor pressad vitlök
  • 0,5 röd chilipeppar (valfritt)
  • 50 gram smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 4 dl fiskbuljong, du kan ta vatten och värma med en fiskbuljongtärning
  • 3 dl grädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 dl hackad bladpersilja
  • OSTSEGEL TILL GARNERING: 4 skivor grynpipig Svecia (hyvla med osthyvel)

Tillagning

  1. Börja med vitvinssåsen. Du kan också gör ostseglen innan i god tid.
  2. VITVINSSÅS: Skala och hacka schalottenlök fint. Skala vitlöken. Skölj, dela och kärna ur chilin samt finhacka den.
  3. Fräs schalottenlöken i smör utan att ta färg några minuter i en såskastrull. När löken är mjuk tillsätter du pressad vitlök samt chili och fräser någon halv minut till. Rör ut vetemjöl med löken och späd med vitt vin samt fiskbuljong lite i taget under omrörning så att du rör ut klumpar. Rör i grädden och låt koka på medelvärme i minst 15 minuter medan du förbereder resten. Rör då och då. Smaka av med salt och peppar.
  4. Förbered fisk och skaldjur. Skär pilgrimsmusslor i kuber. Skala räkor och kräftstjärtar om du köpt dem med skal. Hit kan du förbereda och ha färdig vitvinssås och skaldjur i kylen.
  5. Sätt på vatten till pastan och koka pastan enligt paket. Spagetti är vanligtvis 8 minuter.
  6. När du precis hällt av pastan gör du klart såsen med skaldjur. Tillsätt och vänd runt räkor, kräftstjärtar samt pilgrimsmusslor och låt få ett hastigt uppkok.
  7. SERVERING: Blanda skaldjurssåsen med pastan som förslagsvis spagetti. Garnera med ostsegel.
  8. OSTSEGEL SOM GARNERING: Lägg ostskivor på bakplåt och baka i ugnen på 200 grader vanlig ugn tills de blivit ljust bruna. Det brukar bara ta några minuter. Ta loss dem direkt med en stekspade eller osthyvel och lägg att svalna på bakplåtspapper. När de fått svalna blir de hårda och kan placeras på pastan som dekorativa "segel"
E-mail
Medel: 4.2 (72 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 387 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-01-01