Spagetti pasta frutti di mare med skaldjur

Spagetti pasta frutti di mare med skaldjur och havets frukter med vitvinssås. Ett klassiskt italienskt pastarecept. Lyxig spagetti med vitvinssås, ostsegel och lite blandade skaldjur ex. räkor, crabsticks, kräftstjärtar och eller pilgrimsmusslor samt lite laxbitar blir pastan Frutti di mare (havets frukter).

Hummerkött, musslor och krabbkött är också gott i skaldjurspasta. Ostsegel eller parmesanflarn kan du garnera med om du vill. Det är ost bakad i ugn som blir knaprig likt chips. Du kan välja annan pasta som tjockare spaghettoni och bucatini eller tunnare spaghettini och cappelini.

4 portioner pasta frutti di mare med skaldjur

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 400 gram pasta som spagetti eller tagliatelle
  • 500 blandade skaldjur av ex. räkor, kräftstjärtar, crabsticks, pilgrimsmusslor, fisk som lax eller hälleflundra i kuber
  • 2 klyftor pressad vitlök
  • Vitvinssås: 2 finhackade schalottenlökar
  • 50 g smör
  • 2 msk mjöl
  • 2 dl vitt vin
  • 4 dl fiskbuljong (eller vatten samt en tärning, koncentrat)
  • 3 dl grädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Ostsegel (valfritt): 1 bit grynpipig Svecia

Tillagning

  1. Koka pastan och gör under tiden vitvinssåsen, tillsätt också pressad vitlök med chalottenlöken. Vänd runt fiskkuberna i såsen först (de tar någon minut att bli färdiga) och vänd försiktigt runt resten av skaldjuren i den kokande såsen. Blanda försiktigt med pastan. Servera med ostsegel.
  2. #Vitvinssås Fräs 2 finhackade charlottenlökar i 50 g smör. När löken är mjuk rör du ut 2 msk mjöl, späder med 2 dl vitt vin och 4 dl fiskbuljong (eller vatten samt en tärning, koncentrat), tillsätter 3 dl grädde. Koka ner i 15 minuter och rör då och då. Smaka av med salt och peppar.
  3. #Ostsegel - lägg ostskivor på bakplåt och baka i ugnen på 200 grader till de blivit ljus bruna. Det brukar bara ta några minuter. Ta loss dem direkt med en stekspade eller osthyvel och lägg att svalna på smörpapper. När de fått svalna blir de hårda och kan stickas ner som dekorativa segel i bl. a. spagetti med skaldjur.
E-mail
Medel: 4.8 (12 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer