Spagetti pasta frutti di mare med skaldjur

Introduktion och förberedelse

Spagetti pasta frutti di mare med skaldjur och havets frukter med vitvinssås. Ett klassiskt italienskt pastarecept. Lyxig spagetti med vitvinssås, ostsegel och lite blandade skaldjur ex. räkor, crabsticks, kräftstjärtar och eller pilgrimsmusslor samt lite laxbitar blir pastan Frutti di mare (havets frukter).

Hummerkött, musslor och krabbkött är också gott i skaldjurspasta. Ostsegel eller parmesanflarn kan du garnera med om du vill. Det är ost bakad i ugn som blir knaprig likt chips. Du kan välja annan pasta som tjockare spaghettoni och bucatini eller tunnare spaghettini och cappelini.

4 portioner pasta frutti di mare med skaldjur

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 400 gram pasta som spagetti eller tagliatelle
  • 500 blandade skaldjur av ex. räkor, kräftstjärtar, crabsticks, pilgrimsmusslor, fisk som lax eller hälleflundra i kuber
  • 2 klyftor pressad vitlök
  • Vitvinssås: 2 finhackade schalottenlökar
  • 50 g smör
  • 2 msk mjöl
  • 2 dl vitt vin
  • 4 dl fiskbuljong (eller vatten samt en tärning, koncentrat)
  • 3 dl grädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Ostsegel (valfritt): 1 bit grynpipig Svecia

Tillagning

  1. Koka pastan och gör under tiden vitvinssåsen, tillsätt också pressad vitlök med chalottenlöken. Vänd runt fiskkuberna i såsen först (de tar någon minut att bli färdiga) och vänd försiktigt runt resten av skaldjuren i den kokande såsen. Blanda försiktigt med pastan. Servera med ostsegel.
  2. #Vitvinssås Fräs 2 finhackade charlottenlökar i 50 g smör. När löken är mjuk rör du ut 2 msk mjöl, späder med 2 dl vitt vin och 4 dl fiskbuljong (eller vatten samt en tärning, koncentrat), tillsätter 3 dl grädde. Koka ner i 15 minuter och rör då och då. Smaka av med salt och peppar.
  3. #Ostsegel - lägg ostskivor på bakplåt och baka i ugnen på 200 grader till de blivit ljus bruna. Det brukar bara ta några minuter. Ta loss dem direkt med en stekspade eller osthyvel och lägg att svalna på smörpapper. När de fått svalna blir de hårda och kan stickas ner som dekorativa segel i bl. a. spagetti med skaldjur.
E-mail
Medel: 4.2 (57 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.