Pasta med kyckling, pancetta och spenat

Introduktion och förberedelse

Pasta med kyckling, pancetta och spenat i krämig sås. Pancetta är italienskt sidfläsk men du kan ta vanligt stekfläsk istället om du vill.

Om du vill kan du laga med färsk pasta istället för torkad pasta.

Förslag tillbehör

Servera pastan med halverade cocktailtomater samt grönsallad med olivolja och vinäger.

4 portioner pasta med kyckling

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 12 min
  • Klart på: 22 min

Ingredienser

  • 350 gram torkad pasta som castellane, skruvar, gnocchi, penne eller annan valfri pasta
  • 400 gram kycklingfilé
  • 0,5 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk vetemjöl
  • 200 gram pancetta, tärnat fläsk
  • 150 gram färsk babyspenat
  • 1 burk crème fraiche
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 dl riven parmesanost eller grana padano

Tillagning

  1. Sätt på vatten till pastan.
  2. Skala och hacka lök.
  3. Fräs löken i en såskastrull med 2 msk olivolja under omrörning någon minut. Skala och pressa vitlök samt tillsätt under tiden.
  4. Pudra över mjöl och rör runt.
  5. Tillsätt 1 dl vatten och rör runt. Håll varm på låg värme.
  6. Skär kycklingfiléerna i hälften på längden och strimla dem sedan i bitar. Stek hel eller tärnad kyckling i olivolja några minuter så att de får färg. Kycklingfiléerna kan också stekas eller grillas hela. Smörj in dem med olivolja, 0,5 tsk timjan, 0,5 tsk rosmarin samt en klyfta vitlök. Bryn dem och efterstek i 15 minuter övertäckta på låg värme. Kycklingen skär du sedan i bitar och kokar upp med pastasåsen.
  7. Koka pastan i rikligt med lättsaltat vatten enligt förpackningen. Brukar vara 9-12 minuter beroende på sort.
  8. Tärna fläsket och stek det knaprigt i en stekpanna.
  9. Skölj under tiden spenat och hacka den grovt.
  10. Blanda i spenat och crème fraiche med den frästa purjolöken. Ta 1 dl av kokvattnet från pastan och rör ut i pastasåsen. Håll såsen varm på låg värme medan pastan kokar klart. Smaka av såsen med salt och svartpeppar.
  11. Häll av pastan.
  12. Riv parmesanost.
  13. Skär upp kycklingen i 0,5 cm sneda skivor om du stekt dem hela. Vänd i dem i pastasåsen eller servera en filé på varje tallrik.
  14. Blanda pasta och pastasås i en stor skål, kastrull eller på tallrik.
  15. Servera med parmesanost samt knaperstekt italienskt fläsk - pancetta på toppen.
  16. Servera kycklingpastan. Gott med bröd samt babyspenat och tomatsallad.
E-mail
Medel: 3.3 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer