Färsk pasta till ravioli, lasagne, tortellini och tagliatelle

Färsk pasta. Hemgjord pasta till ravioli, lasagne, tortellini och tagliatelle.
Lättast är det att kavla ut pasta med en pastamaskin. Det går också att kavla ut pastan för hand. Färsk pasta ska vara nån millimeter tjock.
Färsk pasta kan du använda till tagliatelle, lasagne, tortellini och ravioli. Koktiden är 2-3 minuter. Färsk pastadeg kan du förvara i kylen och använda efter hand. Gör du tagliatelle och annan pasta kan du mjöla lätt och hänga upp över något eller lägga upp på en handduk att torka lite tills det är dags för middag och att koka pastan. Färsk pasta är lätta att koka för länge så doppa den bara i rikligt med saltat kokande vatten i någon till några minuter. Serveras direkt.

4 portioner färsk pasta

  • Förberedelse: 1 tim 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 45 min

Ingredienser

  • 2 dl durumvetemjöl
  • 1 msk olja
  • 1 ägg
  • 1 äggula
  • 1 msk vatten
  • 0,5 tsk salt

Tillagning

  1. Lägg en hög mjöl och kläck äggen i en grop i mjölet.
  2. Arbeta samman alla ingredienser till en fast och slät deg.
  3. Tillsätt eventuellt lite mer vatten om degen inte går att knåda ihop och är för smulig.
  4. Knåda pastadegen i 5-10 minuter.
  5. Slå in pastadegen i plastfolie och låt den vila i en timme i kylen.
  6. Du kan också göra pastadegen i en matberedare. Lägg alla ingredienser i matberedaren och kör ihop till en deg.
  7. Forma degen till en avlång fyrkant - likt en liten limpa.
  8. Skär 3 cm breda skivor som du sedan arbetar ut i pastamaskinen eller kavlar ut med kavel på mjölat bakbord.
  9. Med pastamaskinen börjar du med en tjock bit och kavlar på största steget på maskinens kavel och arbetar dig sedan ner steg efter steg tills du har en lång och tunn bit pasta. Ha gärna en mjölat bricka under pastamaskinen.
  10. Nu kan du använda den kavlade pastan och skära den till lasagnebitar eller köra den i pastamaskinen till tagliatelle eller annan pasta.
  11. Kavlar du för hand så använder du en kavel och mjölat bakbord och kavlar ut pastan till ca 1,5 mm tjocklek. Skär sedan lagom bitar till lasagne eller rulla ihop pastan med mjöl till en rulle som du sedan skär i strimlor så att du får tagliatelle.
  12. Lägg upp pastan och luckra upp den med mjöl samt lägga att torka. Helst upp till en timme innan kokning. Då håller pastan ihop bättre. Men man kan också koka den direkt.
  13. Ska du koka tagliatelle eller annan pasta kokar du den i en stor gryta med mycket vatten som är väl saltat ca 1-2 tsk salt per liter vatten. Pastan kokar klart på 2-3 minuter. Akta så att du inte kokar den för mycket eller för lite.
  14. Färsk kokt pasta serveras direkt. Vänd gärna ner den i pastasåsen direkt efter kokning. Exempelvis kan du ha såsen i en stor traktörpanna eller panna med höga kanter och sedan försiktigt vända runt pastan och sedan servera direkt.
E-mail
Medel: 3 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer