Pastasallad med kyckling och pesto

Kall kycklingpasta med pestosås blir enkel och god pastasallad.
Gör egen pesto eller köp färdig på burk. Du kan välja den pasta du gillar som penne, farfalle (fjärilar) eller gnocchi.
Pastan blandar du sedan med fyllig pesto, rödlök, tomater, fetaost, oliver och stekt kyckling.
Låt alla ingredienser kallna innan du blandar dem till pastasallad. Förvara kallt. Ska du ha salladen en stund innan du äter den så tänk på att använda pasta av bra kvalitet som ex. Barilla och koka den inte klar utan ta den någon minut innan. Pastan i pastasalladen fortsätter ju att svälla och suga åt sig fukt. Billigare pasta blir lätt svampig och överkokt.

4 portioner pastasallad med kyckling och pesto

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 350 g pasta som ex. penne, farfalle (fjärilar) eller gnocchi
  • 1 rödlök
  • 1 dl kalamata oliver
  • 15 cocktailtomater eller 1 stor kvisttomat
  • 150 g fetaost
  • 3 kycklingfiléer eller 1-0,5 grillad kyckling
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 0,5 dl hackad bladpersilja
  • 40 gram blandad sallad (valfritt)
  • 1,5 dl pesto
  • Hemgjord pesto: 0,5 dl pinjenötter
  • 20 blad basilika
  • 2 skalade vitlöksklyftor
  • 25 g riven parmesanost eller grano padano (valfritt)
  • 1 msk pressad citron
  • 1 dl olivolja
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Köp färdig pesto eller gör egen genom att: lägga alla ingredienser till peston i en mixer och mixa 20 sekunder.
  2. Salta och peppra kycklingfiléerna, banka ut dem lätt och bryn dem runt om i olivoljan. Sänk till medelvärme och täck över med lock eller folie. Låt steka sakta i 10 minuter.
  3. Du kan också grilla en hel eller halv kyckling i ugnen på 200 grader i 40 minuter. Dela kycklingbrösten i 2 delar var, låren i två delar samt skär av vingarna, lägg i en stekpanna och blanda med 2 msk olivolja, 1 tsk soja, 0,5 tsk rosmarin samt 2 krm salt. Ta ut och låt svalna.
  4. Koka under tiden pastan al dente enligt paketet. Häll av i durkslag och skölj kall. Lägg i en stor skål.
  5. Skala, dela och skiva rödlöken.
  6. Dela tomaterna.
  7. Skär fetaosten i tärningar eller smula den.
  8. Skär kycklingköttet i tärningar (plocka köttet från benen om du grillat kycklingen i delar).
  9. Blanda pastan med peston, rödlök, tomater, ost, oliver, olivolja, vinäger, hackad persilja och kyckling i skålen. Smaka av med salt, vitpeppar samt ev. mer vinäger.
  10. Blanda i lite sköljd blandad sallad på slutet om du önskar.
  11. Servera pastasalladen med gott bröd. Förvara kallt om den ska serveras senare.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Frisk sufflé med passionsfrukt och fruktsallad

Här är det enkla receptet. Detta är en annons från Kenwood. 

Läs mer

Sponsrat

Mustiga och lättlagade soppor

Soppor blir lätta luncher, förrätter eller middagar. Servera gärna ett gott bröd till. Bjud dina vänner - för sopprecept kan man lätt dubbla. Eller fixa lunchlådan till jobbet. 

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Laga smarrigaste Stroganoffen

Korv Stroganoff med falukorv är mångas favorit. För dig som tröttnat på falukorven finns det fler varianter av Stroganoff - med biff, hetare korv, vegetarisk samt med mer grönsaker.

Läs mer