Pasta med nässlor

Introduktion och förberedelse för tillagning

Pasta med nässlor, plommontomater, olivolja, vitlök och olivolja. Gott och nyttigt med svenska späda nässlor. Passar till vardags som fest.

Här är nässlorna förvällda innan man använder dem.

Varianter

  • En variant är att steka eller grilla en bit laxfilé och toppa pastan med - se bild. Grillad halloumi är också gott som lite lyxigare vegorätt.
  • Du kan byta hälften av nässlorna mot spenat om man vill.
  • Du kan ta annan valfri pasta som spagetti, tagliatelle, penne eller färsk pasta. Eller göra egen färsk strozzapreti.
  • Parmesanost ystas med löpe - tänk på det om du bjuder vegetarianer på pastan - ha osten vid sidan i sen skål så kan de ta själva om de vill. Annars är pastan vegetarisk.
  • Gillar du krämig sås så kan du ta i någon dl grädde och någon msk creme fraiche.

Tips att plocka nässlor

Nässlor kan du plocka lite överallt där de växer (undvik att plocka vid vägen samt gödselstacken såklart). Behöver jag säga att du ska använda handskar. Plocka bladen av nässlornas toppskott ca 10 cm och rensa bort grova stammar.

Godast är de nyutslagna bladen av nässlor på våren. Då kan man plocka och förvälla samt frysa in likt fryst spenat. Brännässla innehåller mycket mineraler och vitaminer samt är speciellt bra för blodet.

2 portioner pasta med nässlor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 500 gram nässelblad, helst toppbladen, ca en liter lätt packade nässlor
  • 1 tsk salt till förvällning av nässlor
  • 200 gram pasta som ex. Strozzapreti eller annar valfri sort som spagetti eller penne
  • 4 små tomater ex. plommontomater eller cocktailtomater
  • 1 schalottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 1/2 dl riven parmesanost
  • 1/2 krm salt
  • 1/2 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Plocka, rensa och skölj nässlorna. Använd handskar. Tips är att lägga dem i en stor bunke eller hink med vatten och rör runt med en slev. Plocka sedan upp dem ur vattnet till ett durkslag med plasthandskar eller slev. Ev. grus mm lägger sig då i botten på bunken eller hinken.
  2. Förväll nässlorna: Koka upp 2-3 liter vatten i en stor kastrull. Salta vattnet med ca en tsk salt. Sänk ner nässlorna och koka i 5-10 minuter.
  3. Lägg över nässlorna i en stor bunke med kallt vatten. Lägg över nässlorna i en stor bunke med iskallt vatten eller isbad. Ta upp nässlorna och lägg i ett durkslag och pressa lätt ur vattnet.
  4. Hacka nässlorna fint.
  5. Koka pastan enligt paket ca 10 minuter.
  6. Riv parmesanost fint.
  7. Skala och pressa vitlök i en stor panna med höga kanter. Skala och finhacka löken och tillsätt den. Tillsätt olivolja och nässlor.
  8. Fräs nässlorna i lök och vitlök samt olivolja några minuter under omrörning.
  9. Skölj och dela tomater och vänd i dem. Värm upp.
  10. Blanda i pastan och vänd runt. Smaka av med salt och peppar. Strö över och vänd runt parmesanost eller servera den vid sidan i en skål.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.