Hemlagad pasta tagliatelle med pesto
Hemlagad pasta som tagliatelle med hemgjord pesto av basilika, olivolja och parmesan.
En klassisk Italiensk rätt som helt beror på hur väl du lagar den och att ha fina råvaror.
Tillagning
- PASTA: Lägg en hög mjöl och kläck ägget i en grop i mjölet.
- Arbeta samman till en fast och slät deg. Knåda den smidig några minuter.
- Slå in degen i plastfolie och låt vila i en timme.
- Du kan också göra degen i en matberedare. Lägg alla ingredienser i matberedaren och kör ihop till en deg och låt vila.
- Forma degen till en rektangulär rulle.
- Skär i ca två cm breda skivor i taget och täck över resten av pastadegen.
- I PASTAMASKIN: Kör pastadegen genom en pastamaskin. Kavla först på tjock vals och gå sedan ned på tunnare och tunnare vals. Mjöla mellan. Du får längre och tunnare bit pasta. När den är ca 2 mm tjock kör du den till sist genom valsen för tagliatelle.
- FÖR HAND: du kan också kavla ut pastan på mjölat bakbord för hand på mjölat bakbord tills den är en stor rektangel och ca 2 mm tjock. Vill du göra tagliatelle så rullar du ihop degen likt en rulltårta och skär i 0,5 cm breda skivor som blir strimlor likt tagliatelle.
- PESTO: Lägg pinjenötter och vitlök i matberedare och kör ett par varv tills ingredienserna blandats.
- Tillsätt parmesan, olivolja och basilikablad. Kör tills nötterna blivit finfördelade och det hela är en enda röra - en pesto. Smaka av med salt och peppar.
- KOKA FÄRSK PASTA: Koka upp väl saltat vatten med1 tsk salt per liter vatten. Koka pastan al dente i 1,5 till 3 minuter. Smaka och prova så pastan är lagom kokt när du kokar den. Häll av i durkslag.
- Blanda den nykokta pastan med peston i en kastrull, skål eller panna och servera direkt. Toppa gärna med extra riven parmesan, pinjenötter, färsk basilika och lite flingsalt.
Tips
- En pastamaskin är lätt att kavla ut pasta med. Fast det går med kavel också.
- Durumvetemjöl är malt av durumvete som ger gulare, godare pasta med bättre tuggmotstånd. Pasta på durumvete kräver mer vätska, ta därför lite mer vatten i en hemgjord pastadeg.
- Koktiden på färsk pasta är 2-3 minuter.
Pasta kan du förvara pastadegen i kylen och använda lite i taget efter hand.
Gör du en omgång tagliatelle eller annan pasta kan du mjöla den lätt och hänga upp över något eller lägga upp på en handduk att torka tills det är dags för middag och att koka pastan.
Uppskattat näringsvärde per portion: 540 kcal