Hemlagad pasta tagliatelle med pesto

Hemlagad pasta som tagliatelle med hemgjord pesto av basilika, olivolja och parmesan. En klassisk Italiensk rätt som helt beror på hur väl du lagar den och att ha fina råvaror.

En pastamaskin är lätt att kavla ut pasta med. Fast det går med kavel också.

Durumvetemjöl är malt av durumvete som ger gulare, godare pasta med bättre tuggmotstånd. Pasta på durumvete kräver mer vätska, ta därför lite mer vatten i en hemgjord pastadeg.

Koktiden är 2-3 minuter.

Pasta kan du förvara i kylen och använda lite i taget efter hand.

Gör du tagliatelle och annan pasta kan du mjöla lätt och hänga upp över något eller lägga upp på en handduk att torka lite tills det är dags för middag och att koka pastan.

4 portioner hemlagad pasta

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 1,5 dl vetemjöl
  • 2 dl durumvetemjöl
  • 1 msk olivolja
  • 1 ägg
  • 1 äggula
  • 2 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • Pesto: 2 dl färsk basilika
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 msk pinjenötter
  • 1 dl olivolja
  • 1 dl färsk riven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Pasta: Lägg en hög mjöl och kläck äggen i en grop i mjölet.
  2. Arbeta samman alla ingredienser till en fast och slät deg.
  3. Tillsätt eventuellt lite mer vatten om degen absolut inte går ihop.
  4. Knåda i 10 minuter.
  5. Slå in degen i plastfolie och låt vila i en timme.
  6. Du kan också göra degen i en matberedare. Lägg alla ingredienser i matberedaren och kör ihop till en deg och låt vila.
  7. Forma degen till en rektangulär rulle.
  8. Skär ca en cm breda skivor i taget och täck över resten av pastadegen.
  9. I PASTAMASKIN: kör biten igenom en pastamaskin. Kavla först på tjock vals och gå sedan ned på tunnare och tunnare vals. Du får längre och tunnare bit pasta.
  10. FÖR HAND: du kan också kavla ut pastan på mjölat bakbord för hand. Vill du göra tagliateller så rullar du ihop degen likt en rulltårta och skär i 0,5 cm tunna skivor som blir strimlor likt tagliatelle.
  11. PESTO: Lägg basilika och vitlök i matberedare och kör ett par varv tills ingredienserna blandats.
  12. Tillsätt parmesan, olivolja och pinjenötter. Kör tills nötterna blivit finfördelade och det hela är en enda röra - en pesto. Smaka av med salt och peppar.
  13. KOKA FÄRSK PASTA: koka upp väl saltat vatten, 1 tsk per liter, och koka pastan i rikligt med pastavatten i 2-3 minuter. Ta upp och häll av i durkslag.
  14. Blanda den nykokta pastan med peston i en kastrull eller panna och servera direkt. Toppa gärna med extra riven parmesan.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer