Hemlagad pasta tagliatelle med pesto

Introduktion och förberedelse för tillagning

Hemlagad pasta som tagliatelle med hemgjord pesto av basilika, olivolja och parmesan.

En klassisk Italiensk rätt som helt beror på hur väl du lagar den och att ha fina råvaror.

En pastamaskin är lätt att kavla ut pasta med. Fast det går med kavel också.

Durumvetemjöl är malt av durumvete som ger gulare, godare pasta med bättre tuggmotstånd. Pasta på durumvete kräver mer vätska, ta därför lite mer vatten i en hemgjord pastadeg.

Koktiden på färsk pasta är 2-3 minuter.

Pasta kan du förvara pastadegen i kylen och använda lite i taget efter hand.

Gör du en omgång tagliatelle eller annan pasta kan du mjöla den lätt och hänga upp över något eller lägga upp på en handduk att torka tills det är dags för middag och att koka pastan.

Färsk hemgjord tagliatelle med fin hemgjord pesto i tallrik
Färsk hemgjord tagliatelle med fin hemgjord pesto garnerade med riven parmesan, färsk basilika och pinjenötter.

4 portioner hemlagad tagliatelle med pesto

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • PASTA: 200 gram vetemjöl
  • 200 gram durumvetemjöl
  • 1 msk olivolja
  • 1 ägg
  • 1,8 dl vatten
  • PESTO: 1/2 kruka färsk basilika
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,75 dl pinjenötter
  • 0,75 dl olivolja
  • 1/2 dl riven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. PASTA: Lägg en hög mjöl och kläck ägget i en grop i mjölet.
  2. Arbeta samman till en fast och slät deg. Knåda den smidig några minuter.
  3. Slå in degen i plastfolie och låt vila i en timme.
  4. Du kan också göra degen i en matberedare. Lägg alla ingredienser i matberedaren och kör ihop till en deg och låt vila.
  5. Forma degen till en rektangulär rulle.
  6. Skär i ca två cm breda skivor i taget och täck över resten av pastadegen.
  7. I PASTAMASKIN: Kör pastadegen genom en pastamaskin. Kavla först på tjock vals och gå sedan ned på tunnare och tunnare vals. Mjöla mellan. Du får längre och tunnare bit pasta. När den är ca 2 mm tjock kör du den till sist genom valsen för tagliatelle.
  8. FÖR HAND: du kan också kavla ut pastan på mjölat bakbord för hand på mjölat bakbord tills den är en stor rektangel och ca 2 mm tjock. Vill du göra tagliatelle så rullar du ihop degen likt en rulltårta och skär i 0,5 cm breda skivor som blir strimlor likt tagliatelle.
  9. PESTO: Lägg pinjenötter och vitlök i matberedare och kör ett par varv tills ingredienserna blandats.
  10. Tillsätt parmesan, olivolja och basilikablad. Kör tills nötterna blivit finfördelade och det hela är en enda röra - en pesto. Smaka av med salt och peppar.
  11. KOKA FÄRSK PASTA: koka upp väl saltat vatten, 1 tsk per liter, och koka pastan i rikligt med pastavatten i 1,5-2,5 minuter. Ta upp och häll av i durkslag.
  12. Blanda den nykokta pastan med peston i en kastrull, skål eller panna och servera direkt. Toppa gärna med extra riven parmesan, pinjenötter, färsk basilika och lite flingsalt.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.