Lasagne med köttfärs

Lasagne med köttfärs i tomatsås, ostsås, mozzarella samt riven parmesan. En klassisk lasagne till en form likt 25x35 cm.

Servera gärna lasagnen med en sallad av halverade cocktailtomater, tärnad avokado samt strimlad babyspenat eller annan grönsallad. Blanda med olivolja och vinäger.

Man kan också smaksätta ostsåsen med riven muskot.

6 portioner lasagne med köttfärs

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 600 gram nötfärs
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Tomatsås: 2 gula lökar
  • 4 klyftor vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 2 krm chiliflakes
  • 1 krm torkad rosmarin
  • 2 krm torkad oregano
  • 3 krm torkad basilika
  • 1 dl tomatpuré
  • 1 tsk socker
  • 2 burkar krossade tomater
  • Ostsås: 75 gram smör
  • 6 msk vetemjöl
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 liter mjölk, standard
  • 1 påse riven mozzarella
  • 1 dl riven parmesan
  • 24 stycken lasagneplattor

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 220 grader.
  2. Tomatsås: Skala och hacka lök samt vitlök. Fräs lök, vitlök och kryddor i olivolja.
  3. Tillsätt tomatpuré och socker samt stek någon minut.
  4. Tillsätt krossade tomater och smaka av med salt och peppar. Låt stå att småkoka under lock och rör då och då.
  5. Köttfärs: stek köttfärsen i 2 msk olivolja och hacka sönder den med stekspaden i några minuter. Tillsätt något krm salt och halvt krm svartpeppar.
  6. Ostsås: fräs smör i en stor kastrull. Rör ut vetemjölet och tillsätt 0,5 liter av mjölken lite i taget under omrörning till en slät sås. Låt småkoka i fem minuter och rör då och då så att den inte bränns. Vispa i resten av mjölken, koka upp och mozzarella-osten samt smaka av med salt och vitpeppar. Håll varmt.
  7. Riv parmesanosten.
  8. Lägg ihop lasagnen: Smörj formen med olivolja och lägg 0,5 dl ostsås samt 0,5 dl tomatsås i botten.
  9. Blanda resten av tomatsåsen med köttfärsen.
  10. Lägg första lagret av sex lasagneplattor.
  11. Bred ut en tredjedel av köttfärssåsen. Bred ut ca en dl ostsåsen på köttfärssåsen.
  12. Sen ett lager med sex pastaplattor.
  13. Vidare en tredjedel av köttfärsen. Bred ut ca en dl ostsåsen på köttfärssåsen.
  14. Det tredje lagret av sex pastaplattor följt av det som är kvar av köttfärsen. Bred ut ca en dl ostsåsen på köttfärssåsen.
  15. Lägg det fjärde och sista lagret av pastaplattorna.
  16. Toppa med resterande ostsås och strö över riven parmesan.
  17. Grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter tills lasagnen har fin färg och är genomvarm.
  18. Ta ut och njut.
E-mail
Medel: 3.5 (11 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-15

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.