Lasagne med köttfärs

Lasagne med köttfärs i tomatsås, ostsås, mozzarella samt riven parmesan.
Lasagne till en form likt 25x35 cm.
Servera gärna lasagnen med en sallad av halverade cocktailtomater, tärnad avokado samt strimlad babyspenat eller annan grönsallad. Blanda med olivolja och vinäger.
Man kan också smaksätta ostsåsen med riven muskot.

6 portioner lasagne med köttfärs

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 600 gram nötfärs
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Tomatsås: 2 gula lökar
  • 4 klyftor vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 2 krm chiliflakes
  • 1 krm torkad rosmarin
  • 2 krm torkad oregano
  • 3 krm torkad basilika
  • 1 dl tomatpuré
  • 1 tsk socker
  • 2 burkar krossade tomater
  • Ostsås: 75 gram smör
  • 6 msk vetemjöl
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 liter mjölk, standard
  • 1 påse riven mozzarella
  • 1 dl riven parmesan
  • 24 stycken lasagneplattor

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 220 grader.
  2. Tomatsås: Skala och hacka lök samt vitlök. Fräs lök, vitlök och kryddor i olivolja.
  3. Tillsätt tomatpuré och socker samt stek någon minut.
  4. Tillsätt krossade tomater och smaka av med salt och peppar. Låt stå att småkoka under lock och rör då och då.
  5. Köttfärs: stek köttfärsen i 2 msk olivolja och hacka sönder den med stekspaden i några minuter. Tillsätt något krm salt och halvt krm svartpeppar.
  6. Ostsås: fräs smör i en stor kastrull. Rör ut vetemjölet och tillsätt 0,5 liter av mjölken lite i taget under omrörning till en slät sås. Låt småkoka i fem minuter och rör då och då så att den inte bränns. Vispa i resten av mjölken, koka upp och mozzarella-osten samt smaka av med salt och vitpeppar. Håll varmt.
  7. Riv parmesanosten.
  8. Lägg ihop lasagnen: Smörj formen med olivolja och lägg 0,5 dl ostsås samt 0,5 dl tomatsås i botten.
  9. Blanda resten av tomatsåsen med köttfärsen.
  10. Lägg första lagret av sex lasagneplattor.
  11. Bred ut en tredjedel av köttfärssåsen. Bred ut ca en dl ostsåsen på köttfärssåsen.
  12. Sen ett lager med sex pastaplattor.
  13. Vidare en tredjedel av köttfärsen. Bred ut ca en dl ostsåsen på köttfärssåsen.
  14. Det tredje lagret av sex pastaplattor följt av det som är kvar av köttfärsen. Bred ut ca en dl ostsåsen på köttfärssåsen.
  15. Lägg det fjärde och sista lagret av pastaplattorna.
  16. Toppa med resterande ostsås och strö över riven parmesan.
  17. Grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter tills lasagnen har fin färg och är genomvarm.
  18. Ta ut och njut.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer