Lasagne med köttfärs
Lasagne med köttfärs i tomatsås, ostsås, mozzarella samt riven parmesan.
Tillagning
- Sätt ugnen på 220 grader.
- Tomatsås: Skala och hacka lök samt vitlök. Fräs lök, vitlök och kryddor i olivolja.
- Tillsätt tomatpuré och socker samt stek någon minut.
- Tillsätt krossade tomater och smaka av med salt och peppar. Låt stå att småkoka under lock och rör då och då.
- Köttfärs: stek köttfärsen i 2 msk olivolja och hacka sönder den med stekspaden i några minuter. Tillsätt något krm salt och halvt krm svartpeppar.
- Ostsås: fräs smör i en stor kastrull. Rör ut vetemjölet och tillsätt 0,5 liter av mjölken lite i taget under omrörning till en slät sås. Låt småkoka i fem minuter och rör då och då så att den inte bränns. Vispa i resten av mjölken, koka upp och mozzarella-osten samt smaka av med salt och vitpeppar. Håll varmt.
- Riv parmesanosten.
- Lägg ihop lasagnen: Smörj formen med olivolja och lägg 0,5 dl ostsås samt 0,5 dl tomatsås i botten.
- Blanda resten av tomatsåsen med köttfärsen.
- Lägg första lagret av sex lasagneplattor.
- Bred ut en tredjedel av köttfärssåsen. Bred ut ca en dl ostsåsen på köttfärssåsen.
- Sen ett lager med sex pastaplattor.
- Vidare en tredjedel av köttfärsen. Bred ut ca en dl ostsåsen på köttfärssåsen.
- Det tredje lagret av sex pastaplattor följt av det som är kvar av köttfärsen. Bred ut ca en dl ostsåsen på köttfärssåsen.
- Lägg det fjärde och sista lagret av pastaplattorna.
- Toppa med resterande ostsås och strö över riven parmesan.
- Grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter tills lasagnen har fin färg och är genomvarm.
- Ta ut och njut.
Tips
En klassisk lasagne till en form likt 25x35 cm.
Serveringsförslag
- Servera gärna lasagnen med en sallad av halverade cocktailtomater, tärnad avokado samt strimlad babyspenat eller annan grönsallad. Blanda med olivolja och vinäger eller gör en senapsdressing till.
- Man kan också smaksätta ostsåsen med riven muskot.
Uppskattat näringsvärde per portion: 410 kcal