Pastasallad med svamp, ärtor och bacon

Introduktion och förberedelse för tillagning

En god, snabb och enkel pastasallad med gnocchi eller penne, champinjoner, bacon, ärtor och creme fraiche. Sältan från bacon och de söta ärtorna passar bra ihop.

Vill du inte ha i bacon så passar fläsk eller hackad soltorkad tomat för en vegetarisk variant.

Pastasalladen är god till buffe, tillbehör till middag och grillat eller till picknick.

Förvara kylt. Överbliven pastasallad kan du ha i kylen.

5 portioner pastasallad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 500 gram gnocchipasta eller valfri pasta
  • 2 pkt bacon i tärningar (à 140 g)
  • 1 pkt ärtor (à 250 g)
  • 10 champinjoner
  • 1 liten gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 crème fraiche
  • 2 dl grädde
  • 2 msk ljus soja eller någon tsk kinesisk soja
  • 0,5 tsk salt
  • 3 krm svartpeppar
  • 3 droppar tryffelolja

Tillagning

  1. Koka pastan i saltat vatten enligt paket. Förbered resten under tiden.
  2. Koka upp ärtorna i lite vatten i en kastrull eller mikro. Ställ åt sidan.
  3. Fräs baconbitarna i en panna. Häll av fettet efter ett tag. Stek dem knapriga i några minuter och ställ åt sidan.
  4. Skölj och tärna svampen.
  5. Skala och hacka lök samt vitlök.
  6. Lägg lök och vitlök i en kastrull och tillsätt olivolja och svamp. Fräs och rör då och då. Sätt på lock och svamparna vätskar sig.
  7. Strö över vetemjöl och rör om.
  8. Tillsätt grädden och rör om. Koka upp och låt småkoka några minuter. Rör i crème fraiche, soja och ev. tryffelolja. Smaka av med salt och peppar.
  9. Skölj pastan kall.
  10. Hit kan du förbereda och ha allt i kylen. Innan det är dags att äta eller ta med pastasalladen så blandar du ihop den kalla pastan med svampsåsen, ärtorna och baconen i en stor skål eller bunke.
  11. Pastasalladen är klar att servera på fat eller bunke till buffé, middag, grill eller picknick.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.