Köttfärssås med spagetti

Köttfärssås med spagetti - kanske Sveriges mest populära rätt att laga hemma - en riktig favorit. Här ett grundrecept. Du kan laga köttfärsåsen på flera olika vis. Vanligt är med blandfärs eller nötfärs, krossade tomater, lök, lite selleri, chiliflakes, oregano, persilja samt på slutet en skvätt grädde och sked Crème fraiche så den blir sådär krämig och god.

Kolla in min film hur man lagar köttfärssås med spagetti.

Köttfärssås kan också lagas på fläskfärs eller viltfärs. Istället för krossade tomater kan du ta passerade tomater, färska skalade tomater eller tomatpuré och vatten.

Tillbehör köttfärssås med spagetti:

Ketchup gillar jag. Vidare kan man ha chilisås till. Riven parmesan eller grana padano passar också. Hackad färsk blad- eller kruspersilja; färsk basilika eller färsk oregano är örter som passar att garnera köttfärssen med. En sallad är gott till - förslag är tomatsallad eller bara finriva rödkål, tärna gurka och tomat samt blanda lite grönsallad med dressing av majonnäs och vinäger.

Variationer:

Några förslag är att skippa selleri, ha i riven eller tärnad morot, skivad eller tärnad svamp, ta i mer örter som något krm torkad eller färsk rosmarin, timjan, basika, färsk oregano osv.

Gillar du het köttfärsås så ta i mer chiliflakes eller chilisås som Sriracha, tabasco eller liknande. Istället för vatten kan man ta rött vin. En tärning köttbuljong eller grönsaksbuljong passar också.

Gillar du curry kan du ta något krm currypulver i. Extra umami/smak kan du få med hummerbuljong eller hackade sardeller.

Vegan och vegetarisk köttfärssås:

Byt kött mot quornfärs eller sojafärs; grädden mot sojagrädde och Créme fraiche mot Oatly Fraiche. Det finns även vegan parmesan om man letar runt lite. Byt pastan mot äggfri spagetti (tips är att kolla innehållet på de billiga sorterna typ Ica-basic).

4 portioner köttfärssås med spagetti

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 500 gram blandfärs eller nötfärs
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk salt
  • 2 stjälkar selleri
  • 1 gul lök
  • 1-2 klyftor vitlök
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk smör
  • 1 tsk torkad oregano (valfritt)
  • 1 tsk torkad basilika (valfritt)
  • 0,5 tsk rosmarin (valfritt)
  • 1 krm timjan (valfritt)
  • 1 tsk socker (valfritt)
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 burkar krossade tomater
  • 2 dl vatten
  • 1 dl grädde (valfritt)
  • 4 msk crème fraiche (valfritt)
  • 4 msk hackad persilja (valfritt)
  • 1/2 dl riven parmesan eller grana padano (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och hacka lök fint samt pressa vitlök.
  2. Skölj och strimla selleri.
  3. Fräs lök, vitlök, selleri och chiliflakes i några minuter under omrörning i en msk olivolja samt en msk smör och lägg över på en tallrik.
  4. Bryn köttfärsen i en stekpanna eller stekgryta i någon msk olivolja samt smör. Salta och peppra den under tiden. Se till att den får stekyta och rör den ej för mycket. Lägg i en stekgryta om du brynt den i en stekpanna.
  5. Låt färsen steka på medelvärme med löken någon minut. Hacka sönder färsen i mindre delar.
  6. Tillsätt oregano, basilika, rosmarin, timjan och socker samt strö över och rör ut mjöl.
  7. Tillsätt krossade tomater och lite vatten samt rör om. Låt köttfärssåsen koka minst 10 minuter under lock. Rör då och då. Gärna upp mot en halvtimme till en timme. Desto längre den får koka desto godare blir den. Kokar du den längre kan den behöva spädas med någon dl vatten så den ej kokar torrt.
  8. Koka under tiden spagetti - brukar vara 8-10 minuter. Koka i rejält med vatten som ska vara väl saltat.
  9. Smaka av köttfärssåsen med salt, peppar, chili, socker och ev. lite vinäger innan servering.
  10. Hacka persilja och riv ost.
  11. Servera köttfärsåsen med spagettin vid sidan. Garnera gärna med hackad persilja och riven ost. Osten kan man även servera i en skål bredvid. Man kan också blanda spagetti med sås i en stor kastrull eller panna - allt på en gång eller portionsvis - själv gillar jag det när pasta och sås blandas väl.
E-mail
Medel: 4.8 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-09

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här.

Läs mer