Pasta med tomatsås och skinka

Introduktion och förberedelse

Pasta med tomatsås och skinka - en god skink- och tomatpasta.

Istället för kokt eller rökt skinka blir detta en god resträtt på överbliven julskinka.

Går också att laga med kassler eller stekt fläsk, bacon eller pancetta.

Du kan ta valfri pasta som tagliatelle, penne eller annan pasta istället för spagetti.

4 portioner pasta med tomatsås och skinka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 350 gram pasta som spagetti, gnocchi eller penne
  • 3 msk olivolja eller smör
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 300 gram kokt eller rökt skinka
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 burkar hela eller krossade tomater
  • 0,5 dl vinäger
  • 1 tsk socker
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk torkad basilika
  • 1 krm timjan
  • 60 gram ruccola (valfritt)
  • 1 dl hyvlad parmesan eller grana padano (valfritt)

Tillagning

  1. Börja koka pasta enligt paket.
  2. Skala och hacka löken och lägg i en gryta eller stekpanna med höga kanter tillsammans med olivolja samt pressad vitlök.
  3. Tärna skinkan och tillsätt den tillsammans med chilin.
  4. Fräs allt i någon minut och rör då och då.
  5. Rör i tomatpuré.
  6. Öppna tomaterna och häll i dem. Hacka sönder de hela tomaterna om du använder sådana. Koka upp. Rör om.
  7. Rör i vinäger, socker, salt, svartpeppar, timjan och basilika. Smaka av med ev. mer av ovan.
  8. Låt tomatsåsen med skinkan puttra tills pastan kokat klart.
  9. Häll av pastan och blanda den med tomat- och skinksåsen i en stor skål med en pastaslev.
  10. Skölj ruccola och servera i pastan eller vid sidan.
  11. Skiva gärna över parmesanost eller grana padano vid servering. Du kan också lägga på lite extra strimlad skinka. Ketchup funkar också till pastan.
E-mail
Medel: 3.9 (20 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 547 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-03-17