Pasta med tomatsås och skinka

God skinkpasta med tomatsås. Istället för kokt eller rökt skinka blir detta en god resträtt på överbliven julskinka.

4 portioner pasta med tomatsås och skinka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 350 gram pasta som spagetti, gnocchi eller penne
  • 3 msk olivolja eller smör
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 300 gram kokt eller rökt skinka
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 burkar hela eller krossade tomater
  • 0,5 dl vinäger
  • 1 tsk socker
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk torkad basilika
  • 1 krm timjan
  • 60 gram ruccola (valfritt)
  • 1 dl hyvlad parmesan eller grana padano (valfritt)

Tillagning

  1. Börja koka pasta enligt paket.
  2. Skala och hacka löken och lägg i en gryta eller stekpanna med höga kanter tillsammans med olivolja samt pressad vitlök.
  3. Tärna skinkan och tillsätt den tillsammans med chilin.
  4. Fräs allt i någon minut och rör då och då.
  5. Rör i tomatpuré.
  6. Öppna tomaterna och häll i dem. Hacka sönder de hela tomaterna om du använder sådana. Koka upp. Rör om.
  7. Rör i vinäger, socker, salt, svartpeppar, timjan och basilika. Smaka av med ev. mer av ovan.
  8. Låt tomatsåsen med skinkan puttra tills pastan kokat klart.
  9. Häll av pastan och blanda den med tomat- och skinksåsen i en stor skål med en pastaslev.
  10. Skölj ruccola och servera i pastan eller vid sidan.
  11. Skiva gärna över parmesanost eller grana padano vid servering. Du kan också lägga på lite extra strimlad skinka. Ketchup funkar också till pastan.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer