Pasta med tomatsås och skinka

God skinkpasta med tomatsås. Istället för kokt eller rökt skinka blir detta en god resträtt på överbliven julskinka.

4 portioner pasta med tomatsås och skinka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 350 gram pasta som spagetti, gnocchi eller penne
  • 3 msk olivolja eller smör
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 300 gram kokt eller rökt skinka
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 burkar hela eller krossade tomater
  • 0,5 dl vinäger
  • 1 tsk socker
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk torkad basilika
  • 1 krm timjan
  • 60 gram ruccola (valfritt)
  • 1 dl hyvlad parmesan eller grana padano (valfritt)

Tillagning

  1. Börja koka pasta enligt paket.
  2. Skala och hacka löken och lägg i en gryta eller stekpanna med höga kanter tillsammans med olivolja samt pressad vitlök.
  3. Tärna skinkan och tillsätt den tillsammans med chilin.
  4. Fräs allt i någon minut och rör då och då.
  5. Rör i tomatpuré.
  6. Öppna tomaterna och häll i dem. Hacka sönder de hela tomaterna om du använder sådana. Koka upp. Rör om.
  7. Rör i vinäger, socker, salt, svartpeppar, timjan och basilika. Smaka av med ev. mer av ovan.
  8. Låt tomatsåsen med skinkan puttra tills pastan kokat klart.
  9. Häll av pastan och blanda den med tomat- och skinksåsen i en stor skål med en pastaslev.
  10. Skölj ruccola och servera i pastan eller vid sidan.
  11. Skiva gärna över parmesanost eller grana padano vid servering. Du kan också lägga på lite extra strimlad skinka. Ketchup funkar också till pastan.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer