Pasta med tomatsås och skinka

Pasta med tomatsås och skinka - en god skink- och tomatpasta.

4 portioner pasta med tomatsås och skinka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 350 gram pasta som spagetti, gnocchi eller penne
  • 3 msk olivolja eller smör
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 300 gram kokt eller rökt skinka
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 burkar hela eller krossade tomater
  • 0,5 dl vinäger
  • 1 tsk socker
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk torkad basilika
  • 1 krm timjan
  • 60 gram ruccola (valfritt)
  • 1 dl hyvlad parmesan eller grana padano (valfritt)

Tillagning

  1. Börja koka pasta enligt paket.
  2. Skala och hacka löken och lägg i en gryta eller stekpanna med höga kanter tillsammans med olivolja samt pressad vitlök.
  3. Tärna skinkan och tillsätt den tillsammans med chilin.
  4. Fräs allt i någon minut och rör då och då.
  5. Rör i tomatpuré.
  6. Öppna tomaterna och häll i dem. Hacka sönder de hela tomaterna om du använder sådana. Koka upp. Rör om.
  7. Rör i vinäger, socker, salt, svartpeppar, timjan och basilika. Smaka av med ev. mer av ovan.
  8. Låt tomatsåsen med skinkan puttra tills pastan kokat klart.
  9. Häll av pastan och blanda den med tomat- och skinksåsen i en stor skål med en pastaslev.
  10. Skölj ruccola och servera i pastan eller vid sidan.
  11. Skiva gärna över parmesanost eller grana padano vid servering. Du kan också lägga på lite extra strimlad skinka. Ketchup funkar också till pastan.

Tips

  • Istället för kokt eller rökt skinka blir detta en god resträtt på överbliven julskinka.
  • Går också att laga med kassler eller stekt fläsk, bacon eller pancetta.
  • Du kan ta valfri pasta som tagliatelle, penne eller annan pasta istället för spagetti.
E-mail
Medel: 3.9 (20 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 547 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-07-26