Lasagne med ostsås
Lasagne med ostsås på klassiskt vis med lasagneplattor och köttfärs- och tomatsås.
Här är köttfärsen smaksatt med lite salami och blandad med krossade tomater, lök, vitlök och chili.
Tillagning
- Hacka löken, ta ur kärnorna på chilin och hacka den, skiva och hacka salamin och pressa vitlöken.
- Fräs köttet i en stor tjockbottnad gryta i lite olivolja.
- Tillsätt lök, chili, salami samt vitlök. Dela köttet med en slev eller trägaffel. Stek några minuter.
- Tillsätt mjölet och rör ut det. Tillsätt tomaterna och låt koka minst 30 minuter. Lägg ett lock över om det stänker för mycket.
- Gör bechamelsåsen: smält smöret och rör ut mjölet i smöret, tillsätt mjölken lite i taget under omrörning. Låt koka under omrörning i minst fem minuter. Smaksätt med muskot, salt och peppar.
- Lägg ett tunt lager bechamelsås i botten på långpannan. Lägg sedan ca 8 pastaplattorna plus några delade bitar att täcka vid kanten.
- Bred sedan ut halva köttfärssåsen och toppa med en tredjedel av bechamelen.
- Upprepa en gång.
- Toppa med pastaplattor, bechamel och riven ost.
- Grädda lasagnen på 175 grader cirka en timme. Det kan gå snabbare på 40 minuter om fyllningen är kokhet när lasagnen läggs ihop.
- Ta ut och servera lasagnen med ex. tomat- och grönsallad.
Serveringsförslag
Lasagne är gott med grönsallad, avokado och tomat till.
Uppskattat näringsvärde per portion: 533 kcal