Lasagne med ostsås

Lasagne med ostsås på klassiskt vis med lasagneplattor och köttfärs- och tomatsås.
Här är köttfärsen smaksatt med lite salami och blandad med krossade tomater, lök, vitlök och chili.

9 portioner lasagne

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 5 msk olivolja
  • 700 gram oxfärs
  • 150 gram salami
  • 3 dl tomatpuré
  • 5 msk mjöl
  • 5 burkar krossade tomater
  • 1 stor gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 chilifrukter, röda spansk peppar (valfritt)
  • 3 msk socker
  • 1 tsk salt
  • 0,5 dl hackad färsk oregano eller 1 tsk torkad
  • 2 rivna morötter (valfritt)
  • 1 sats bechamelsås
  • 650 gram lasagneplattor
  • Sås: 100 gram smör
  • 1 dl mjöl
  • 1 liter standard mjölk
  • 0,5 tsk riven muskot
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 200 gram riven mozzarella eller valfri ost

Tillagning

  1. Hacka löken, ta ur kärnorna på chilin och hacka den, skiva och hacka salamin och pressa vitlöken.
  2. Fräs köttet i en stor tjockbottnad gryta i lite olivolja.
  3. Tillsätt lök, chili, salami samt vitlök. Dela köttet med en slev eller trägaffel. Stek några minuter.
  4. Tillsätt mjölet och rör ut det. Tillsätt tomaterna och låt koka minst 30 minuter. Lägg ett lock över om det stänker för mycket.
  5. Gör bechamelsåsen: smält smöret och rör ut mjölet i smöret, tillsätt mjölken lite i taget under omrörning. Låt koka under omrörning i minst fem minuter. Smaksätt med muskot, salt och peppar.
  6. Lägg ett tunt lager bechamelsås i botten på långpannan. Lägg sedan ca 8 pastaplattorna plus några delade bitar att täcka vid kanten.
  7. Bred sedan ut halva köttfärssåsen och toppa med en tredjedel av bechamelen.
  8. Upprepa en gång.
  9. Toppa med pastaplattor, bechamel och riven ost.
  10. Grädda lasagnen på 175 grader cirka en timme. Det kan gå snabbare på 40 minuter om fyllningen är kokhet när lasagnen läggs ihop.
  11. Ta ut och servera lasagnen med ex. tomat- och grönsallad.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Kockens tips på liknande recept:

Bli kung på lasagne

Bjud på en god och enkel lasagne i Gustafs anda. Här kommer några olika recept och tips på hur du lagar...

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer