Lasagne med ostsås

Lasagne med ostsås på klassiskt vis med lasagneplattor och köttfärs- och tomatsås.
Här är köttfärsen smaksatt med lite salami och blandad med krossade tomater, lök, vitlök och chili.

9 portioner lasagne

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 5 msk olivolja
  • 700 gram oxfärs
  • 150 gram salami
  • 3 dl tomatpuré
  • 5 msk mjöl
  • 5 burkar krossade tomater
  • 1 stor gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 chilifrukter, röda spansk peppar (valfritt)
  • 3 msk socker
  • 1 tsk salt
  • 0,5 dl hackad färsk oregano eller 1 tsk torkad
  • 2 rivna morötter (valfritt)
  • 1 sats bechamelsås
  • 650 gram lasagneplattor
  • Sås: 100 gram smör
  • 1 dl mjöl
  • 1 liter standard mjölk
  • 0,5 tsk riven muskot
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 200 gram riven mozzarella eller valfri ost

Tillagning

  1. Hacka löken, ta ur kärnorna på chilin och hacka den, skiva och hacka salamin och pressa vitlöken.
  2. Fräs köttet i en stor tjockbottnad gryta i lite olivolja.
  3. Tillsätt lök, chili, salami samt vitlök. Dela köttet med en slev eller trägaffel. Stek några minuter.
  4. Tillsätt mjölet och rör ut det. Tillsätt tomaterna och låt koka minst 30 minuter. Lägg ett lock över om det stänker för mycket.
  5. Gör bechamelsåsen: smält smöret och rör ut mjölet i smöret, tillsätt mjölken lite i taget under omrörning. Låt koka under omrörning i minst fem minuter. Smaksätt med muskot, salt och peppar.
  6. Lägg ett tunt lager bechamelsås i botten på långpannan. Lägg sedan ca 8 pastaplattorna plus några delade bitar att täcka vid kanten.
  7. Bred sedan ut halva köttfärssåsen och toppa med en tredjedel av bechamelen.
  8. Upprepa en gång.
  9. Toppa med pastaplattor, bechamel och riven ost.
  10. Grädda lasagnen på 175 grader cirka en timme. Det kan gå snabbare på 40 minuter om fyllningen är kokhet när lasagnen läggs ihop.
  11. Ta ut och servera lasagnen med ex. tomat- och grönsallad.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer