Lasagne med ostsås

Introduktion och förberedelse för tillagning

Lasagne med ostsås på klassiskt vis med lasagneplattor och köttfärs- och tomatsås. Här är köttfärsen smaksatt med lite salami och blandad med krossade tomater, lök, vitlök och chili.

Lasagne är gott med grönsallad, avokado och tomat till.

9 portioner lasagne

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 5 msk olivolja
  • 700 gram oxfärs
  • 150 gram salami
  • 3 dl tomatpuré
  • 5 msk mjöl
  • 5 burkar krossade tomater
  • 1 stor gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 chilifrukter, röda spansk peppar (valfritt)
  • 3 msk socker
  • 1 tsk salt
  • 0,5 dl hackad färsk oregano eller 1 tsk torkad
  • 2 rivna morötter (valfritt)
  • 1 sats bechamelsås
  • 650 gram lasagneplattor
  • Sås: 100 gram smör
  • 1 dl mjöl
  • 1 liter standard mjölk
  • 0,5 tsk riven muskot
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 200 gram riven mozzarella eller valfri ost

Tillagning

  1. Hacka löken, ta ur kärnorna på chilin och hacka den, skiva och hacka salamin och pressa vitlöken.
  2. Fräs köttet i en stor tjockbottnad gryta i lite olivolja.
  3. Tillsätt lök, chili, salami samt vitlök. Dela köttet med en slev eller trägaffel. Stek några minuter.
  4. Tillsätt mjölet och rör ut det. Tillsätt tomaterna och låt koka minst 30 minuter. Lägg ett lock över om det stänker för mycket.
  5. Gör bechamelsåsen: smält smöret och rör ut mjölet i smöret, tillsätt mjölken lite i taget under omrörning. Låt koka under omrörning i minst fem minuter. Smaksätt med muskot, salt och peppar.
  6. Lägg ett tunt lager bechamelsås i botten på långpannan. Lägg sedan ca 8 pastaplattorna plus några delade bitar att täcka vid kanten.
  7. Bred sedan ut halva köttfärssåsen och toppa med en tredjedel av bechamelen.
  8. Upprepa en gång.
  9. Toppa med pastaplattor, bechamel och riven ost.
  10. Grädda lasagnen på 175 grader cirka en timme. Det kan gå snabbare på 40 minuter om fyllningen är kokhet när lasagnen läggs ihop.
  11. Ta ut och servera lasagnen med ex. tomat- och grönsallad.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.