Pasta med kantarellsås
Introduktion och förberedelse
Pasta med kantarellsås, parmesan, persilja och tryffelolja. En god vegetarisk pastasås med kantareller, grädde och dijonsenap.
Istället för färsk svamp kan du ta ca 1 dl torkad svamp. Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan parmesan istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Tillagning
- Använder du torkade kantareller så blötlägger du dem först i en skål (täck dem med vatten) och låt och stå och svälla.
- Använder du färska eller konserverade kantareller så grovhackar du dem.
- Sätt på en kastrull med vatten till pastan. Tillsätt en tsk salt samt några droppar olivolja. Börja sedan koka pastan enligt paket (ca 10 minuter) och gör under tiden såsen.
- Skala och finhacka schalottenlöken samt vitlök.
- Fräs lök och vitlök i en panna eller kastrull i smör och tillsätt svampen. Rör om och fräs några minuter.
- Pudra över mjölet och rör om.
- Tillsätt grädde och låt koka upp under omrörning.
- Tillsätt mjölk och pastavatten till lagom tjocklek.
- Kantarellsåsen ska vara som soppa i konsistensen tycker jag.
- Låt kantarellsåsen stå och koka samt rör då och då medan pastan kokar klart.
- Skölj och hacka bladpersilja grovt.
- Smaka av kantarellsåsen med tryffelolja, salt, peppar, dijonsenap, riven parmesan samt bladpersilja.
- När pastan kokat klart och är avhälld så blandar du ner kantarellsåsen.
- Servera kantarellpastan direkt och garnera gärna med mer hackad bladpersilja samt riven ost.
Uppskattat näringsvärde per portion: 506 kcal