Pasta med kantarellsås

Pasta med kantarellsås, parmesan, persilja och tryffelolja. En god vegetarisk pastasås med kantareller, grädde och dijonsenap.
Istället för färsk svamp kan du ta ca 1 dl torkad svamp.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan parmesan istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

4 portioner pasta med kantarellsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 350 gram valfri pasta som penne, gnocchi, tagliatelle eller spagetti
  • 2 schalottenlökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 dl färska eller konserverade grovt hackade kantareller
  • 25 gram smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 2,5 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl kokvatten från pastan eller vanligt vatten
  • 0,5 tsk tryffelolja
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 dl grovhackad bladpersilja
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Använder du torkade kantareller så blötlägger du dem först i en skål (täck dem med vatten) och låt och stå och svälla.
  2. Använder du färska eller konserverade kantareller så grovhackar du dem.
  3. Sätt på en kastrull med vatten till pastan. Tillsätt en tsk salt samt några droppar olivolja. Börja sedan koka pastan enligt paket (ca 10 minuter) och gör under tiden såsen.
  4. Skala och finhacka schalottenlöken samt vitlök.
  5. Fräs lök och vitlök i en panna eller kastrull i smör och tillsätt svampen. Rör om och fräs några minuter.
  6. Pudra över mjölet och rör om.
  7. Tillsätt grädde och låt koka upp under omrörning.
  8. Tillsätt mjölk och pastavatten till lagom tjocklek.
  9. Kantarellsåsen ska vara som soppa i konsistensen tycker jag.
  10. Låt kantarellsåsen stå och koka samt rör då och då medan pastan kokar klart.
  11. Skölj och hacka bladpersilja grovt.
  12. Smaka av kantarellsåsen med tryffelolja, salt, peppar, dijonsenap, riven parmesan samt bladpersilja.
  13. När pastan kokat klart och är avhälld så blandar du ner kantarellsåsen.
  14. Servera kantarellpastan direkt och garnera gärna med mer hackad bladpersilja samt riven ost.
E-mail
Medel: 4.6 (7 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer