Zucchini tagliatelle med räkor

Zucchini tagliatelle med räkor, grädde, ärtor, vitlök, tryffelolja och parmesan. Gott både till vardagsmiddag som till fest.
Zucchini är det italienska namnet på engelskans squash.

4 portioner zucchini tagliatelle med räkor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 250 gram tagliatelle
  • 1 zucchini
  • 1 tsk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • Pastasås: 2 klyftor vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 2,5 dl grädde
  • 3 droppar tryffelolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk citronsaft
  • 1 tärning fiskbuljong
  • 200 gram skalade räkor
  • 100 gram gröna ärtor
  • 0,5 dl riven ost som parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Börja koka vatten till pastan. Tillsätt olivolja och salt.
  2. Skölj och skär zucchini i så tunna avlånga skivor du kan. Använd gärna en mandolin. Skär sedan de tunna skivorna i 0,5 cm breda strimlor (i storleken likt tagliatelle). Sätt åt sidan.
  3. Pastasås: skala och pressa vitlöken.
  4. Fräs vitlöken i olivolja.
  5. Pudra över och rör ut vetemjöl.
  6. Tillsätt mjölken och vispa bort klumpa samt koka upp.
  7. Tillsätt grädde, fiskbuljongtärning, tryffelolja, salt, svartpeppar samt citronsaft. Låt koka på låg värme under tiden du kokar pasta och zucchini.
  8. Koka upp tagliatellen i pastavattnet. Tillsätt zucchinistrimlorna och koka pasta och zucchini i totalt ca 6 minuter. Smaka på pastan så den är färdigkokt.
  9. Tillsätt ärtorna till pastasåsen och koka upp.
  10. Tillsätt räkorna till pastasåsen och låt bli varmt. Smaka av såsen med salt, citron, tryffelolja och peppar.
  11. Häll av pastan och zucchinin. Vänd runt i pastasåsen eller servera sås och pasta för sig.
  12. Servera med riven ost och ev. ett gott bröd till att suga upp den såsen med.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer