Spagetti med blåmusslor
Spagetti med blåmusslor kokta i vitt vin och citron med god smak av vitlök, chili och olivolja vända i parmesan och persilja.
Tillagning
- Kontrollera musslor med skal så att alla är slutna samt skär bort ev. fula skägg.
- Riv osten. Pressa citron. Hacka persilja. Skala och hacka vitlöken fint. Eller pressa den.
- Koka upp vatten till pastan.
- Fräs vitlöken ljust brun i oljan med chiliflakes. Akta så vitlöken inte bränns. Använd en stor kastrull med lock och tjock botten.
- Tillsätt vitt vin och citron. Koka upp.
- Tillsätt musslorna. Koka dem under lock tills alla öppnat sig - det tar ca 2-3 minuter. Musslor som ej öppnat sig slänger du.
- Ta upp musslorna och låt buljongen stå och koka ner på låg värme medan du kokar pastan. Smaka av med salt och peppar.
- Börja koka pastan enligt paket ca 8 - 12 minuter beroende på sort.
- Lägg tillbaka musslorna i kastrullen och tillsätt den nykokta pastan.
- Tillsätt riven parmesan samt persilja och vänd runt innan servering.
- Servera pastan i djupa tallrikar.
Serveringsförslag
- Pastan passar både till fest och vardags.
- Gott med vitlöksbröd till.
- Tycker du att det blir för mycket musselskal så kan du ta två tredjedelar av musslorna ur skalen innan du blandar allt och bara spara några musslor med skal att synas i pastan.
Varianter
- Istället för spagetti kan du ta linguine, tagliatelle eller fettuccine.
- Vill du ha en krämigare pasta kan du tillsätta 1 dl grädde och tillsätt tillsammans med vinet. Eller prova denna variant på pasta med musslor och grädde.
- Chili är valfritt att ha i.
- Istället för färsk hackad persilja kan du ta fryst hackad persilja.
- Parmesan är valfritt och kan även bytas mot grana padano.
- Istället för färska blåmusslor kan du ta frysta blåmusslor med skal.
Att dricka till
Till pastan passar ett vitt vin och förslag är ett ekfatslagrat Chardonnay eller Pinot gris från Alsace.
Uppskattat näringsvärde per portion: 454 kcal