Carbonara med creme fraiche

Carbonara med crème fraiche, fläsk eller bacon, nymalen svartpeppar, äggula, parmesan, salladslök och ärtor.
En god, snabb och enkel pasta att laga.
Till Carbonara tycker jag spagetti är godast men man kan ta valfri pasta.
Riktigt lyxig blir Carbonaran med italienskt rökt fläsk sk pancetta.

4 portioner carbonara med creme fraiche

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 350 gram spagetti
  • ca 300 gram tärnat bacon eller stekfläsk
  • 1 pkt salladslök eller 1 purjolök
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 dl creme fraiche, kokbar
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 6 äggulor
  • 3 krm nymalen svartpeppar
  • 1,5 dl riven parmesan eller grana padano
  • ca 250 gram gröna ärtor (valfritt)
  • 40 gram babyspenat (valfritt)

Tillagning

  1. Börja koka vatten till pastan. Tillsätt en halv tsk salt och någon msk olivolja.
  2. Skär bacon eller fläsk i tärningar och stek den knaprig i en stor stekpanna eller stekgryta.
  3. Tillsätt hackad lök, pressad vitlök och chiliflakes. Fräs någon minut till.
  4. Koka under tiden spagettin.
  5. Skölj och strimla salladslöken samt vänd i den i pannan med bacon eller fläsk.
  6. Koka ärtorna några minuter i lite vatten.
  7. Knäck och separera äggen samt spara äggulorna i skalhalvorna eller i en skål.
  8. Riv parmesan eller grana padano fint.
  9. Rör i creme fraiche med bacon och fläsket samt värm upp. Smaka av med salt.
  10. Häll av spagettin och blanda med creme fraiche-blandningen samt ärtorna. Nu kan du servera carbonaran från en stor kastrull eller lägg upp portionsvis på tallrik.
  11. Serverad i kastrull: blanda i äggulorna, rikligt med svartpeppar och riven ost.
  12. Serverad på tallrik: fördela i djupa tallrikar och placer en äggula (utan skal) på toppen av varje portion.
  13. Mal över rikligt med svartpeppar och strö över riven ost.
  14. Servera spagetti carbonaran - gärna med ärtor och babyspenat samt bröd till.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer