Carbonara med creme fraiche
Carbonara med crème fraiche, fläsk eller bacon, nymalen svartpeppar, äggula, parmesan och lite vitlök.
En god, snabb och enkel pasta att laga.
Tillagning
- Börja koka vatten till pastan. Tillsätt en halv tsk salt och någon msk olivolja.
- Skär bacon eller fläsk i tärningar och stek den knaprig i en stor stekpanna eller stekgryta.
- Tillsätt pressad vitlök. Fräs någon minut till.
- Koka under tiden pastan.
- Koka ärtorna några minuter i lite vatten.
- Knäck och separera äggen samt spara äggulorna i skalhalvorna. Äggvitorna kan du spara till annat.
- Riv parmesan eller grana padano fint.
- Värm upp och sjud crème fraichen i en kastrull. Tillsätt och rör i 2 dl av pastavattnet.
- Häll av pastan och blanda med fläsket i en stor panna eller skål. Vänd i crème fraiche, hälften av osten samt två äggulor. Värm upp och smaksätt med svartpeppar samt smaka av med salt.
- Nu kan du servera carbonaran från en stor panna eller lägg upp portionsvis på tallrikar. Toppa med ett ägg till vardera portion.
- Mal över rikligt med svartpeppar och strö över resten av osten.
- Gott till är även kokta ärtor och en grönsallad av grovhackad babyspenat och riven morot eller valfri sallad.
Tips
- Till carbonara tycker jag spagetti, bavette eller fettuccine är godast men man kan ta valfri pasta.
- Riktigt lyxig blir carbonaran med italienskt rökt fläsk som heter pancetta.
- Rätten kan också lagas med kalkonbacon.
Uppskattat näringsvärde per portion: 531 kcal