Carbonara med creme fraiche

Carbonara med crème fraiche, fläsk eller bacon, nymalen svartpeppar, äggula, parmesan, salladslök och ärtor.
En god, snabb och enkel pasta att laga.
Till Carbonara tycker jag spagetti är godast men man kan ta valfri pasta.
Riktigt lyxig blir Carbonaran med italienskt rökt fläsk sk pancetta.

4 portioner carbonara med creme fraiche

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 350 gram spagetti
  • ca 300 gram tärnat bacon eller stekfläsk
  • 1 pkt salladslök eller 1 purjolök
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 dl creme fraiche, kokbar
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 6 äggulor
  • 3 krm nymalen svartpeppar
  • 1,5 dl riven parmesan eller grana padano
  • ca 250 gram gröna ärtor (valfritt)
  • 40 gram babyspenat (valfritt)

Tillagning

  1. Börja koka vatten till pastan. Tillsätt en halv tsk salt och någon msk olivolja.
  2. Skär bacon eller fläsk i tärningar och stek den knaprig i en stor stekpanna eller stekgryta.
  3. Tillsätt hackad lök, pressad vitlök och chiliflakes. Fräs någon minut till.
  4. Koka under tiden spagettin.
  5. Skölj och strimla salladslöken samt vänd i den i pannan med bacon eller fläsk.
  6. Koka ärtorna några minuter i lite vatten.
  7. Knäck och separera äggen samt spara äggulorna i skalhalvorna eller i en skål.
  8. Riv parmesan eller grana padano fint.
  9. Rör i creme fraiche med bacon och fläsket samt värm upp. Smaka av med salt.
  10. Häll av spagettin och blanda med creme fraiche-blandningen samt ärtorna. Nu kan du servera carbonaran från en stor kastrull eller lägg upp portionsvis på tallrik.
  11. Serverad i kastrull: blanda i äggulorna, rikligt med svartpeppar och riven ost.
  12. Serverad på tallrik: fördela i djupa tallrikar och placer en äggula (utan skal) på toppen av varje portion.
  13. Mal över rikligt med svartpeppar och strö över riven ost.
  14. Servera spagetti carbonaran - gärna med ärtor och babyspenat samt bröd till.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-09

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept