Carbonara med creme fraiche

Carbonara med crème fraiche, fläsk eller bacon, nymalen svartpeppar, äggula, parmesan och lite vitlök.

En god, snabb och enkel pasta att laga.

Till Carbonara tycker jag spagetti, bavette eller fettuccine är godast men man kan ta valfri pasta.

Riktigt lyxig blir Carbonaran med italienskt rökt fläsk som heter pancetta.

4 portioner carbonara med creme fraiche

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 350 gram spagetti, bavette eller fettuccine
  • ca 300 gram tärnat bacon eller stekfläsk
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 dl creme fraiche, kokbar
  • 6 äggulor
  • 3 krm nymalen svartpeppar
  • 1,5 dl riven parmesan eller grana padano
  • ca 250 gram gröna ärtor (valfritt)
  • 40 gram babyspenat (valfritt)

Tillagning

  1. Börja koka vatten till pastan. Tillsätt en halv tsk salt och någon msk olivolja.
  2. Skär bacon eller fläsk i tärningar och stek den knaprig i en stor stekpanna eller stekgryta.
  3. Tillsätt pressad vitlök. Fräs någon minut till.
  4. Koka under tiden pastan.
  5. Koka ärtorna några minuter i lite vatten.
  6. Knäck och separera äggen samt spara äggulorna i skalhalvorna. Äggvitorna kan du spara till annat.
  7. Riv parmesan eller grana padano fint.
  8. Värm upp och sjud crème fraichen i en kastrull. Tillsätt och rör i 2 dl av pastavattnet.
  9. Häll av pastan och blanda med fläsket i en stor panna eller skål. Vänd i crème fraiche, hälften av osten samt två äggulor. Värm upp och smaksätt med svartpeppar samt smaka av med salt.
  10. Nu kan du servera carbonaran från en stor panna eller lägg upp portionsvis på tallrikar. Toppa med ett ägg till vardera portion.
  11. Mal över rikligt med svartpeppar och strö över resten av osten.
  12. Gott till är även kokta ärtor och en grönsallad av grovhackad babyspenat och riven morot eller valfri sallad.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-12-28

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock. Läs mer om mig.