Carbonara med creme fraiche

Carbonara med crème fraiche, fläsk eller bacon, nymalen svartpeppar, äggula, parmesan, salladslök och ärtor.
En god, snabb och enkel pasta att laga.
Till Carbonara tycker jag spagetti är godast men man kan ta valfri pasta.
Riktigt lyxig blir Carbonaran med italienskt rökt fläsk sk pancetta.

4 portioner carbonara med creme fraiche

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 350 gram spagetti
  • ca 300 gram tärnat bacon eller stekfläsk
  • 1 pkt salladslök eller 1 purjolök
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 dl creme fraiche, kokbar
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 6 äggulor
  • 3 krm nymalen svartpeppar
  • 1,5 dl riven parmesan eller grana padano
  • ca 250 gram gröna ärtor (valfritt)
  • 40 gram babyspenat (valfritt)

Tillagning

  1. Börja koka vatten till pastan. Tillsätt en halv tsk salt och någon msk olivolja.
  2. Skär bacon eller fläsk i tärningar och stek den knaprig i en stor stekpanna eller stekgryta.
  3. Tillsätt hackad lök, pressad vitlök och chiliflakes. Fräs någon minut till.
  4. Koka under tiden spagettin.
  5. Skölj och strimla salladslöken samt vänd i den i pannan med bacon eller fläsk.
  6. Koka ärtorna några minuter i lite vatten.
  7. Knäck och separera äggen samt spara äggulorna i skalhalvorna eller i en skål.
  8. Riv parmesan eller grana padano fint.
  9. Rör i creme fraiche med bacon och fläsket samt värm upp. Smaka av med salt.
  10. Häll av spagettin och blanda med creme fraiche-blandningen samt ärtorna. Nu kan du servera carbonaran från en stor kastrull eller lägg upp portionsvis på tallrik.
  11. Serverad i kastrull: blanda i äggulorna, rikligt med svartpeppar och riven ost.
  12. Serverad på tallrik: fördela i djupa tallrikar och placer en äggula (utan skal) på toppen av varje portion.
  13. Mal över rikligt med svartpeppar och strö över riven ost.
  14. Servera spagetti carbonaran - gärna med ärtor och babyspenat samt bröd till.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer