Mina bästa hallonrecept med fakta och tips
Det första man får lära sig i böckerna är att hallon egentligen inte är något bär. Nej, hallonet chansar inte utan har satsat på flera kärnor. Om man tittar noga så ser man att hallonet är uppbyggt av ett antal små frukter, alla med varsin kärna. Kanske är det därför hallonsnåren sprider sig i raketfart.
Svenska hallon finns hela sommaren
Inte heller när det gäller mognaden har hallonen alla ägg i samma korg. Från busken mognar nya varje dag, allt för att locka stamgäster som fåglar att sprida fröna.
Längst i söder mognar hallonen redan i första halvan av juli. Vidare upp över Götaland och Svealand mognar de i senare halvan av Juli. Och längre norrut i augusti.
Sedan finns det olika sorters hallon - en del mognar tidigt på sommaren andra senare under slutet på sommaren och tidig höst.
Lite fakta om hallon
På Naturhistoriska Riksmuseéts hemsida, den virtuella floran, kan man läsa mycket matnyttigt om hallon. Bl.a. att den första busken noterades 1638 i Francks Speculum Botanicum. Hallon tillhör samma familj (Rubus) som björnbär och blåhallon, som har svarta och lila bär.
Hallonbuskar finns över hela Sverige, men är sällsynt på Gotland. Namnet kommer från "hall", som betyder brant, stenig mark. Det är också där hallonen trivs bäst. På kalhuggen och stenig mark. Gärna kväverik.
De vilda hallonen sägs ha mest smak och arom. I boken "Försök til en Flora Oeconomica Sveciæ" av A. J. Retzius (1806) kan man läsa ...Bären hafwa en för de fläste angenäm Kryddsmak, och hafwa ifrån äldsta tider warit på hwarjehanda sätt anwände i hushållet til Saft, Sirap, Gelée, Mos, Bakwerk, Mjöd, Win, Öl".
Hallonöl gör man faktiskt i Belgien - läskande fruktöl som Framboise finns på Systembolaget och är fantastiskt läskande serverad iskall en varm sommardag.
Mitt bästa tips med färska hallon
En superfavorit med färska hallon är:
- Creme Brûlé serverad med färska hallon och ett franskt sött dessertvin från Sauternes med ädelröta. Det knäckiga karamelliserade sockret på brûléen, den söta gräddiga smaken med vanilj kombinerat med färska syrliga aromatiska hallon är en klockren kombination med det söta vinet.
Ta hand om hallonen:
Hallon kan syltas enkelt med bara socker. Vidare kan de blandas färska med socker och frysas i påsar. De går också att styckfrysa som de är.
Färska hallon blir jättegott - och speciellt om du plockar vildhallon. I affären är färska hallon rätt dyra. Smidigt är såklart om du har egna hallonbuskar att plocka från. Eller åk på självplock hos någon hallonodlare.
Hallonsylt
Hallonsylt är enkelt att göra. Koka hallon med socker så får du god hemgjord hallonsylt. Hallonens naturliga syra gör sylten hållbar. Men hallon har inte så mycket pektin - som gör sylten geléartad - varför det kan vara en god idé att tillsätta lite pektin - följ anvisningarna på pektinpaketet.
Se till att sterilisera burkarna innan du häller i sylten. Sätt på lock direkt, sätt upp och ner att svalna. Förvaras mörkt och svalt. Öppnad burk förvaras i kylen.
Hallonmarmelad
God hallonmarmelad smaksatt med lite lime (valfritt). God på mackan eller till bakverk som hallongrottor.
Hallonsaft
Saft, saft, hallonsaft - bättre saft har ingen haft. Har du stora skördar hallon så passa på att koka saft av hallonen.
Hallonlikör
Gör en hållbar likör genom att lägga hallonen i sprit och sila av samt söta upp med sirap.
Cava hallon
Blanda en god drink med hallonlikören.
Baka med hallon:
Hallongrottor
Goda hembakta kakor med mördeg och hallonsylt i mitten. Baka egna hemgjorda hallongrottor - de blir supergoda.
Hallonmuffins
Goda och enkla muffins med färska hallon i.
Hallontårtor:
Enkel hallontårta eller hallonpaj med vaniljkräm
Enkel hallontårta med vaniljvisp. En slags hallonpaj eller hallontårta gjord av pajskal fyllt med vaniljkräm och toppat med färska hallon.
Hallonsorbettårta
En frusen tårta likt glasstårta med hallonsorbet på en botten gjord av mandelmassa.
Klassisk hallontårta
Hallontårta med grädde, sockerkaksbottnar, vaniljkräm och färska hallon.
Marängtårta med hallon, blåbär och jordgubbar
En god och enkel tårta med hembakta maräng- och mandelbottnar. Marängbottnen till tårtan bakas med en tunn sockerkakssmet och på den maräng och flagad mandel.
Hallonpaj
Smulpaj med hallon. En klassiker med vaniljglass eller vaniljsås.
Fler dessert-tips med hallon
Vaniljglass med varma hallon
Värm hallon med lika delar socker. Låt svalna något. Servera över vaniljglass. Enkelt och genialiskt gott. Gräddig söt vaniljglass och lätt syrliga hallon, värmda smälter de den kalla glassen.
Gör gärna egen vaniljglass eller välj en med högsta kvalitet.
Pannacotta med färska hallon
En dessert som är både enkel och underbart god. Här en smal variant med vaniljyoghurt men ack så god. Den söta pannacottan passar bra med de syrligare hallonen.
Crème brûlé med färska hallon
Fransk vaniljpudding med ett karameliserat frasigt täcke av socker. Med färska hallon samt ett sött dessertvin är det en mycket god dessert.
Cheesecake med färska hallon
Cheesecake smaksatt med lime och färska hallon.
Hallongino
En enkel och mycket god dessert inspirerad av klassikern Gino (vitchokladgratinerade frukt och bär). Här ett recept med färska hallon gratinerade med vit choklad.
Vintips till hallon
Jag rekommenderar en typ av söta dessertviner gjort på druvor angripna av ädelröta. Angreppet gör att druvorna torkar ut med resultatet att musten som blir kvar är full av socker och smaker. Vilket givetvis återspeglas i resultatet - ett fylligt, solgult, sött och aromrikt vin som matchar sötman i desserten. Systemet har ett antal olika. Många från Europa men också från USA, Chile, Nya Zeeland och Australien (där de ofta benämns Late Harvest).
Mitt första val kommer från Loire och heter Moulin Touchais (runt 200:-). Inte nog med att det är sött, det har lite syra också. Vilket matchar den höga syran i hallonen. Alternativ är Nederburg från Sydafrika eller Late Harvest båda under hundralappen eller en Noble One som är en ca hundring dyrare från Australien. Det finns givetvis många av samma stil som passar bra till. Fråga på Systembolaget efter sött dessertvin med ädelröta (botrytis).