Hallonpaj med havregryn

Introduktion och förberedelse

Baka en hallonpaj med havregryn i smuldegen. Du kan ta färska eller frysta hallon. Gott med vaniljvisp, hemgjord vaniljsås, vaniljglass eller vispad grädde.

Kan även garneras med mer färska hallon vid servering om du har obegränsad tillgång till hallonbuskar. Eller garnera med blandade färska hallon, blåbär, jordgubbar eller vinbär samt lite blad citronmeliss.

Du behöver:

  • Färska hallon så att du täcker botten på pajformen. Här har jag räknat 400-700 gram färska hallon - det är upp till dig hur mycket hallon du har tillgång till. Färska hallon är rätt dyrt om du inte kan plocka egna hallon, vildhallon eller går på självplock. Frysta hallon går också bra och är billigare men de vätskar sig lite mer och då kan man strö över 1-2 tsk potatismjöl över hallonen tillsammans med sockret.
  • En pajform förslagsvis på 28 cm diameter - men du kan också ta en mindre form ex 25 cm och minska receptet något till fyra portioner. Eller ta portionsformar.

Varianter:

  • Servera med vaniljyoghurt eller grekisk matyoghurt smaksatt med lite socker och vaniljsocker.
  • Vegan hallonpaj kan du laga med mjölkfritt margarin istället för smör samt servera med ex Oatly vaniljsås, sojaglass eller soyghurt.

Med enbart havregryn

Vill du laga pajen och smuldegen med enbart havregryn så ersätter du vetemjölet med havregryn - totalt 4 dl i detta recept.

Gott är att mixa sönder hälften eller allt havregryn i en matberedare till en mer mjölig konsistens men det är valfritt.

Glutenfri paj

Vill du ha helt glutenfri paj så se till att köpa havregryn märkt glutenfritt - annars kan havregryn innehålla lite gluten.

Vetemjöl kan även ersättas med mandelmjöl.

4 stora eller 6 normala portioner

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 400 - 700 gram färska eller 500 gram frysta hallon
  • 2 msk socker
  • 1 msk smör till formen
  • 125 gram kallt smör eller margarin
  • 3 msk socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl havregryn
  • 1,5 krm salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Smörj en pajform på ca 28 cm diameter med en msk smör.
  3. Lägg i hallon och sprid ut dem i botten på pajformen.
  4. Pudra över lite socker.
  5. Blanda tärnat smör med socker, havregryn, vetemjöl och salt hastigt till en smulig deg i en bunke.
  6. Bred ut degen i ett jämnt lager över hallonen i formen.
  7. Ställ in pajen på mellanläge i ugnen och grädda tills den fått ljusbrun färg i 20-25 minuter.
  8. Låt svalna något innan servering.
E-mail
Medel: 4.3 (20 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 363 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-06-11

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.