Hallonpaj med havregryn

Introduktion och förberedelse för tillagning

Baka en hallonpaj med havregryn i smuldegen. Du kan ta färska eller frysta hallon. Gott med vaniljvisp, hemgjord vaniljsås, vaniljglass eller vispad grädde.

Kan även garneras med mer färska hallon vid servering om du har obegränsad tillgång till hallonbuskar. Eller garnera med blandade färska hallon, blåbär, jordgubbar eller vinbär samt lite blad citronmeliss.

Du behöver:

  • Färska hallon så att du täcker botten på pajformen. Här har jag räknat 400-700 gram färska hallon - det är upp till dig hur mycket hallon du har tillgång till. Färska hallon är rätt dyrt om du inte kan plocka egna hallon, vildhallon eller går på självplock. Frysta hallon går också bra och är billigare men de vätskar sig lite mer och då kan man strö över 1-2 tsk potatismjöl över hallonen tillsammans med sockret.
  • En pajform förslagsvis på 28 cm diameter - men du kan också ta en mindre form ex 25 cm och minska receptet något till fyra portioner. Eller ta portionsformar.

Varianter:

  • Servera med vaniljyoghurt eller grekisk matyoghurt smaksatt med lite socker och vaniljsocker.
  • Vegan hallonpaj kan du laga med mjölkfritt margarin istället för smör samt servera med ex Oatly vaniljsås, sojaglass eller soyghurt.
  • Glutenfri paj kan du baka med mandelmjöl istället för vetemjöl. Havregryn anses ej innehålla gluten men kan innehålla spår av vete så har du celiaki ska du ej baka pajen tycker jag.

4 stora eller 6 normala portioner

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 400 - 700 gram färska eller 500 gram frysta hallon
  • 2 msk socker
  • 1 msk smör till formen
  • 125 gram kallt smör eller margarin
  • 3 msk socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl havregryn
  • 1,5 krm salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Smörj en pajform på ca 28 cm diameter med en msk smör.
  3. Lägg i hallon och sprid ut dem i botten på pajformen.
  4. Pudra över lite socker.
  5. Blanda tärnat smör med socker, havregryn, vetemjöl och salt hastigt till en smulig deg i en bunke.
  6. Bred ut degen i ett jämnt lager över hallonen i formen.
  7. Ställ in pajen på mellanläge i ugnen och grädda tills den fått ljusbrun färg i 20-25 minuter.
  8. Låt svalna något innan servering.
E-mail
Medel: 4.2 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.