Hallonmarmelad
Koka en god hemgjord hallonmarmelad av färska eller frysta hallon.
Hallon och syltsocker eller strösocker och citron är det enda som behövs men gott är att även att smaksätta med lite vaniljsocker och lime.
Tillagning
- Rensa färska hallon. Skölj dem EJ.
- Mät upp färska eller frysta hallon i en tjockbottnad kastrull med enbart syltsocker eller strösocker och citronsaft.
- Koka upp och låt koka på lite över medelvärme. Rör och mosa till dem med en träslev eller potatisstöt. Rör ofta. Skumma med en slev längs kanterna då och då.
- MED SYLTSOCKER: Koka ihop ca 10 minuter.
- MED STRÖSOCKER: Sätt i en termometer och koka till ca 105 grader. Det tar 10-20 minuter. Gör marmeladprov - lägg en msk marmelad på en tallrik. Sätt i kyl eller frys och låt kallna någon minut. Dra en knivspets genom marmeladen och flyter den ej ihop kommer den att stelna. Koka annars några minuter till.
- SMAKSÄTTNING: Tillsätt ev. smaksättning som vaniljsocker. Eller lime som du sköljer och skrubbar. Riv skalet från halva limefrukten. Dela och pressa en saften från en halva. Tillsätt till marmeladen samt rör om.
- Häll upp hallonmarmeladen på rena burkar och sätt på lock direkt. Vänd upp och ner. Låt svalna. Marmeladen kan även täckas med paraffin innan du sätter på lock.
- Tvätta och etikettera burkarna. Förvaras svalt och mörkt. Öppnad burk förvarar du helst i kylen.
Serveringsförslag
Passar till frukost, frallor, mackor, rostbröd och scones som vanlig marmelad.
Hållbar sylt
- Det är viktigt att du steriliserar burkar, gummipackningar och lock om du vill spara marmeladen länge.
- Du kan även paraffinera marmeladen innan du sätter på lock.
Varianter
- Lime och vaniljsocker kan uteslutas.
- Smaksätt med några tsk lakritspulver på slutet för hallonmarmelad med lakrits, med mörk choklad, med kokos eller 1 krm chiliflakes för hallonmarmelad med chili.
- Man kan även koka med gelésocker - se paket för anvisningar.
Med syltsocker
Kokar du marmeladen med syltsocker så innehåller den både citronsyra, pektin och konserveringsmedel vilket gör marmeladen hållbar och ger den rätt konsistens direkt.
Med strösocker
- Kokar du med strösocker så tillsätts citronsaft. Citronsaft kan bytas mot något krm citronsyra.
- Vidare kan du ha i 0,5 krm natriumbensoat för en extra hållbar sylt - rör ut i lite av sylten mot slutet och rör sedan ut denna i resten av sylten.
- Sätt i en termometer och koka marmeladen till 105-106 grader. Kolla så att marmeladen stelnar som den ska med pektinprov/marmeladprov. Ös upp en msk marmelad på ett fat och ställ en minut i kylen eller frysen. Dra en knivspets genom marmeladen och flyter den ej ihop kommer den att stelna. Koka annars några minuter till. Gör om provet.
- Koka inte marmeladen för länge för då förstörs pektinet; vattnet kokar bort och marmeladen blir mörk och seg.
Uppskattat näringsvärde per portion: 47 kcal