Hallonmarmelad

Introduktion och förberedelse

Hemgjord marmelad med hallon smaksatt med lite lime.

Serveringsförslag

Passar till frukost, mackor, rostbröd och scones som vanlig marmelad.

Hållbar sylt

Här har jag valt att koka hallonmarmeladen med syltsocker som innehåller både citronsyra, pektin och konserveringsmedel vilket gör marmeladen hållbar och ger den rätt konsistens.

Det är viktigt att du steriliserar burkar, gummipackningar och lock genom att diska dem i maskindisk, koka dem i några minuter eller värma i ugnen på 150 grader i 10 minuter.

Varianter

  • Lime kan uteslutas.
  • Smaksätt med några tsk lakritspulver på slutet.
  • Rör i någon halv dl hackad vit eller mörk choklad på slutet.

Marmeladprov

Vill du kolla innan så marmeladen stelnar som den ska så kan du göra pektinprov/marmeladprov genom att ösa upp lite kokt marmelad på ett kallt fat och kyla snabbt. Marmeladen ska då stelna och inte flyta ihop om du drar en sked genom det. Koka annars 5 minuter till. Gör om provet.

Stelnar det inte då så får du tillsätta mer pektin - förslagsvis 100 ml flytande pektin och koka ytterligare 3 minuter och sedan göra om provet igen. Eller följ anvisningar på det pektin du köpt.

Man kan också mäta temperaturen i marmeladen och koka kraftigt till 103-106 grader. Gör marmeladprov. Koka inte för länge för då förstörs pektinet; vattnet kokar bort och marmeladen blir mörk och seg.

Marmelad med hallon i burk
Marmelad med hallon passar som vanlig marmelad till frukostflingorna, på smörgås, scones, rostbröd med mera.

1 sats hallonmarmelad en stor glasburk

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 2 liter hallon
  • 1 kg syltsocker
  • 0,5 dl vaniljsocker
  • 1 lime (valfritt)

Tillagning

  1. Rensa hallonen. Tina ev. frysta hallon.
  2. Skölj och skrubba limefrukten om du vill ha det i hallonmarmeladen. Riv skalet från limefrukten och pressa saften i en skål.
  3. Koka upp hallonen med socker och limeskal samt saft.
  4. Tillsätt och rör i socker.
  5. Koka på låg värme i tio minuter och skumma ev. med en slev. längs kanterna.
  6. Förbered under tiden marmeladburkar. Sterilisera dem gärna genom att koka dem i vatten i en kastrull kör dem i ungen på 120 grader.
  7. Häll upp hallonmarmeladen på burkar och sätt på lock och låt svalna.
  8. Förvaras svalt och mörkt. Öppnad burk förvarar du helst i kylen.
E-mail
Medel: 3.6 (28 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 47 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-08-13