Hallonmarmelad

Hemgjord marmelad med hallon smaksatt med lite lime (valfritt). Här har jag valt att koka hallonmarmeladen med syltsocker som innehåller både citronsyra, pektin och konserveringsmedel vilket gör marmeladen hållbar och ger den rätt konsistens. Lime kan uteslutas.

1 sats hallonmarmelad en stor glasburk

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 2 liter hallon
  • 1 kg syltsocker
  • 0,5 dl vaniljsocker
  • 1 lime (valfritt)

Tillagning

  1. Rensa hallonen. Tina ev. frysta hallon.
  2. Skölj och skrubba limefrukten om du vill ha det i hallonmarmeladen. Riv skalet från limefrukten och pressa saften i en skål.
  3. Koka upp hallonen med socker och limeskal samt saft.
  4. Tillsätt och rör i socker.
  5. Koka på låg värme i tio minuter och skumma ev. med en slev. längs kanterna.
  6. Förbered under tiden marmeladburkar. Sterilisera dem gärna genom att koka dem i vatten i en kastrull kör dem i ungen på 120 grader.
  7. Häll upp hallonmarmeladen på burkar och sätt på lock och låt svalna.
  8. Förvaras svalt och mörkt. Öppnad burk förvarar du helst i kylen.
E-mail
Medel: 4.1 (14 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-04-11

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer