Hallonmarmelad
Introduktion och förberedelse
Koka en god hemgjord marmelad av färska eller frysta hallon.
Hallon och socker är det enda som behövs men gott är att även att smaksätta med lite vaniljsocker och lime.
Serveringsförslag
Passar till frukost, mackor, rostbröd och scones som vanlig marmelad.
Med syltsocker eller strösocker
- Kokar du marmeladen med syltsocker så innehåller den både citronsyra, pektin och konserveringsmedel vilket gör marmeladen hållbar och ger den rätt konsistens direkt.
- Kokar du med strösocker så kan du tillsätta 0,5 krm natriumbensoat för en hållbar sylt. Rör ut i lite av sylten mot slutet och rör sedan ut denna i resten av sylten. Vidare kan man då tillsätta något krm citronsyra samt pektinpulver om man vill ha en fastare marmelad.
Hållbar sylt
Det är viktigt att du steriliserar burkar, gummipackningar och lock om du vill spara marmeladen länge.
Du kan även paraffinera marmeladen innan du sätter på lock.
Varianter
- Lime och vaniljsocker kan uteslutas.
- Smaksätt med några tsk lakritspulver på slutet för hallonmarmelad med lakrits.
- Smaksätt marmeladen med vit eller mörk choklad.
- Smaksätt med 1 krm chiliflakes för hallonmarmelad med chili.
Marmeladprov
Vill du kolla innan så marmeladen stelnar som den ska så kan du göra pektinprov/marmeladprov genom att ösa upp lite kokt marmelad på ett kallt fat och kyla snabbt i kylen eller frysen. Dra en knivspets genom marmeladen och flyter den ej ihop kommer den att stelna fint.
Koka annars 5 minuter till. Gör om provet. Stelnar det inte då så får du tillsätta mer pektin - förslagsvis 100 ml flytande pektin och koka ytterligare 3 minuter och sedan göra om provet igen. Eller följ anvisningar på det pektin du köpt.
Man kan också mäta temperaturen i marmeladen och koka kraftigt till 103-106 grader. Gör marmeladprov. Koka inte för länge för då förstörs pektinet; vattnet kokar bort och marmeladen blir mörk och seg.

Tillagning
- Rensa färska hallon.
- Koka upp färska eller frysta hallon i en tjockbottnad kastrull.
- Koka i fem minuter på medelvärme. Mosa dem med en slev eller potatisstöt.
- Tillsätt strösocker eller syltsocker. Tillsätt vaniljsocker (valfritt). Rör om tills det löst sig.
- Koka på låg värme i ytterligare 7 minuter. Skumma med en slev längs kanterna.
- MED LIME: Skölj och skrubba limefrukten. Riv skalet från halva limefrukten. Dela och pressa en saften från en halva i en skål. Rör i marmeladen och koka upp.
- Gör gärna marmeladprov innan du häller över på burkar för att vara säker på att du får en fin konsistens när marmalden svalnat. I korthet tar du en msk marmelad och lägger på en tallrik. Sätt i kyl eller frys och låt kallna någon minut. Dra en knivspets genom marmeladen och flyter den ej ihop kommer den att stelna fint.
- Häll upp hallonmarmeladen på rena burkar och sätt på lock direkt. Låt svalna. Marmeladen kan även täckas med paraffin innan du sätter på lock.
- Förvaras svalt och mörkt. Öppnad burk förvarar du helst i kylen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 47 kcal