Hallonparfait

Introduktion och förberedelse

Hallonparfait är en dessert av fryst grädde, socker och hallon. En snabb, god och enkel variant av glass.

Parfait är vispad grädde som fryses med socker och smaksättning som bär - här med mosade hallon.

Tips

  • Låt gärna parfaiten tina och bli lite mjuk innan servering ca 30 minuter i kylen. Utan att smälta helt förstås.
  • Välj gärna svenska fina smakrika hallon. 

Garnering

Parfaiten kan garneras med färska hallon, hallonsås, citronmeliss, vispad grädde, små eller krossade maränger, strössel, minimarchmallows, rostade mandelspån, smulade kakor som finska pinnar, mandelflarn osv efter tycke.

Varianter

Istället för hallon kan man ta andra bär som björnbär, blåbär, jordgubbar eller hjortron eller blanda. 

Frys- och serveringsalternativ

  • Frys parfaiten i en stor plastburk, skål eller form och skopa upp likt glass - ta fram lite innan så den mjuknar tillräckligt. Servera som glasskulor i fina skålar eller glas som champagnekupor eller martiniglas.
  • Eller servera uppstjälpt på tallrik om du frysen den i portionsformar. Lägg då gladpack längs formarnas kanter så är det lättare att få ut parfaiten. Värm hastigt formen i hett vatten om de ej lossnar. 
  • Eller klä en avlång brödform med gladpack och sedan skära skivor av parfaiten till servering. Lägg upp och garnera på desserttallrik. 

4 portioner hallonparfait

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 3 tim 10 min

Ingredienser

  • 1 liter frysta eller färska hallon
  • 6 dl grädde
  • 1 dl socker

Tillagning

  1. Mosa bären med sockret i en bunke. Spara eller lägg till förslagsvis 8 hallon till garnering.
  2. Vispa grädden hård.
  3. Blanda vispad grädde med hallonen och sockret till en jämn smet.
  4. Häll smeten i en stor plastburk, skål, portionsformar eller annan form som exempelvis en avlång brödform som du klätt med plastfolie.
  5. Frys hallonparfaiten. Beroende på form tar det olika tid men räkna med 3 timmar minst.
  6. Innan servering kan du ta fram hallonparfaiten och låta den tina något. Helst i kylen så tinar den jämnt och blir lite mjukare att kula eller skära upp vid serveringen.
  7. Servera hallonparfaiten i portionsglas eller skålar och garnera. Några förslag är färska hallon, hallonsås, citronmeliss, vispad grädde, maränger, strössel, marchmallows, smulade kakor som finska pinnar, mandelflarn osv efter tycke.
E-mail
Medel: 4.5 (20 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 634 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-10-15

Tillbehör och liknande recept:

Fixa en söt avslutning - här är några dessertrecept alla kan laga

Njut av en god dessert och ett passande glas sött dessertvin - det kan bli kvällens höjdpunkt. Vin plus...