Hallonparfait

Hallonparfait är en dessert av fryst grädde, socker och hallon. En snabb, god och enkel variant av glass. Parfaiten kan garneras med färska hallon, hallonsås, citronmeliss, vispad grädde, maränger, strössel, marchmallows, smulade kakor som finska pinnar, mandelflarn osv efter tycke.

Parfait är vispad grädde som fryses med socker och smaksättning som bär - här med mosade hallon. Man kan också blanda med andra mosade bär som blåbär, jordgubbar, hjortron osv.

Låt gärna parfaiten tina och bli lite mjuk innan servering någon timme i kylen. Utan att smälta helt förstås.

Frys och serveringsalternativ:

  • Frys den i en stor plastburk, skål eller form och skopa upp likt glass. Servera i fina skålar eller glas som champagnekupor eller martiniglas.
  • Eller så kan den serveras uppstjälpt på tallrik om du frysen den i portionsformar. Lägg då gladpack längs formarnas kanter så är det lättare att få ut parfaiten.
  • Eller klä en avlång brödform med gladpack och sedan skära skivor av parfaiten till servering.

4 portioner hallonparfait

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 3 tim 10 min

Ingredienser

  • 1 liter frysta eller färska hallon
  • 6 dl grädde
  • 1 dl socker

Tillagning

  1. Mosa bären med sockret i en bunke. Spara eller lägg till förslagsvis 8 hallon till garnering.
  2. Vispa grädden hård.
  3. Blanda vispad grädde med hallonen och sockret till en jämn smet.
  4. Häll smeten i en stor plastburk, skål, portionsformar eller annan form som exempelvis en avlång brödform som du klätt med plastfolie.
  5. Frys hallonparfaiten. Beroende på form tar det olika tid men räkna med 3 timmar minst.
  6. Innan servering kan du ta fram hallonparfaiten och låta den tina något. Helst i kylen så tinar den jämnt och blir lite mjukare att kula eller skära upp vid serveringen.
  7. Servera hallonparfaiten i portionsglas eller skålar och garnera. Några förslag är färska hallon, hallonsås, citronmeliss, vispad grädde, maränger, strössel, marchmallows, smulade kakor som finska pinnar, mandelflarn osv efter tycke.
E-mail
Medel: 4.6 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-17

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept