Hallonparfait

Introduktion och förberedelse

Hallonparfait är en dessert av fryst grädde, socker och hallon. En snabb, god och enkel variant av glass. Parfaiten kan garneras med färska hallon, hallonsås, citronmeliss, vispad grädde, maränger, strössel, marchmallows, smulade kakor som finska pinnar, mandelflarn osv efter tycke.

Parfait är vispad grädde som fryses med socker och smaksättning som bär - här med mosade hallon. Man kan också blanda med andra mosade bär som blåbär, jordgubbar, hjortron osv.

Låt gärna parfaiten tina och bli lite mjuk innan servering någon timme i kylen. Utan att smälta helt förstås.

Frys och serveringsalternativ:

 • Frys den i en stor plastburk, skål eller form och skopa upp likt glass. Servera i fina skålar eller glas som champagnekupor eller martiniglas.
 • Eller så kan den serveras uppstjälpt på tallrik om du frysen den i portionsformar. Lägg då gladpack längs formarnas kanter så är det lättare att få ut parfaiten.
 • Eller klä en avlång brödform med gladpack och sedan skära skivor av parfaiten till servering.

4 portioner hallonparfait

 • Förberedelse: 10 min
 • Tillagning: 3 tim
 • Klart på: 3 tim 10 min

Ingredienser

 • 1 liter frysta eller färska hallon
 • 6 dl grädde
 • 1 dl socker

Tillagning

 1. Mosa bären med sockret i en bunke. Spara eller lägg till förslagsvis 8 hallon till garnering.
 2. Vispa grädden hård.
 3. Blanda vispad grädde med hallonen och sockret till en jämn smet.
 4. Häll smeten i en stor plastburk, skål, portionsformar eller annan form som exempelvis en avlång brödform som du klätt med plastfolie.
 5. Frys hallonparfaiten. Beroende på form tar det olika tid men räkna med 3 timmar minst.
 6. Innan servering kan du ta fram hallonparfaiten och låta den tina något. Helst i kylen så tinar den jämnt och blir lite mjukare att kula eller skära upp vid serveringen.
 7. Servera hallonparfaiten i portionsglas eller skålar och garnera. Några förslag är färska hallon, hallonsås, citronmeliss, vispad grädde, maränger, strössel, marchmallows, smulade kakor som finska pinnar, mandelflarn osv efter tycke.
E-mail
Medel: 4.6 (8 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer