Cheesecake med hallon

Introduktion och förberedelse

Cheesecake med smak av lime med ett lager hallongelé samt färska hallon på toppen.

En kall cheesecake som ej bakas utan lagas med färskost, lime och gelatin.

Serveringsförslag

Halloncheesecake passar till efterrätt eller dessert till fest, middag och buffé samt som lyxig fika.

Varianter

  • Kan garneras med lite gröna blad av citronmeliss.
  • Kan lagas med andra bär som blåbär, jordgubbar, hjortron, björnbär och krusbär.
  • Har du inte färska bär att garnera med så kan det uteslutas. Alternativ om du ex ska servera cheesecaken som efterrätt på fest är att ta ta passionfruktspulp - räkna 2 passionfrukter till varje bit; eller röra ihop tinade frysta bär med lite socker och skeda över vid servering.
  • Gelatinblad kan bytas mot Agar agar.
  • Till hallonglén kan du använda köpt saft eller göra egen hallonsaft. Eller göra en snabbsaft av uppkokta mosade färska eller frysta hallon du passerar genom en sil, tar vara på saften samt rör ut samma mängd socker som hallon.

Vintips

Ett sött vin exempelvis Sauternes från Frankrike passar att servera till om cheesecaken serveras som dessert.

12 bitar cheesecake med hallon

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 2 tim 10 min
  • Klart på: 2 tim 30 min

Ingredienser

  • 75 gram smör
  • 30 Digestivekex
  • 4 gelatinblad
  • 400 gram färskost naturell ex. Philadelphiaost
  • 1 lime
  • 1,5 dl florsocker eller strösocker
  • 4 dl crème fraiche
  • HALLONGELÉ: 2 gelatinblad
  • 1 dl hallonsaft
  • 1 dl vatten
  • 150 gram färska hallon

Tillagning

  1. Lägg gelatinbladen i en skål och täck med lite kallt vatten. Låt stå medan du gör botten.
  2. BOTTEN: Sätt ugn på 175 grader vanlig ugn.
  3. Smält smöret i en bunke eller kastrull.
  4. Krossa Digestivekexen i en bunke bunke eller kör i mixer. Tillsätt till smöret samt till en grynig blandning.
  5. Tryck ut kexblandningen i ett jämnt lager på botten samt upp ca 3 cm på kanterna i en springform (rund form cirka 25 cm), gärna med löstagbar botten.
  6. Baka botten i 10 minuter.
  7. Ta ut och låt svalna.
  8. FYLLNING: Riv skal av lime.
  9. Rör osten mjuk och blanda den med limeskal, socker och crème fraiche.
  10. Vispa alltsammans pösigt med elvisp.
  11. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och lägg i en tjockbottnad liten kastrull med 2 msk av vattnet. Smält dem försiktigt på svag värme tills de är flytande. Vispa ner dem direkt i fyllningen lite i taget. Bred ut fyllningen i formen.
  12. Låt cheesecaken stå att stelna i kylen minst 2 timmar.
  13. HALLONGELÉ: Värm hallonsaften med vatten till ca 80 grader och rör i gelatinbladen tills de smält.
  14. Låt svalna till ca 40 grader och häll gelén över den kalla cheesecaken. Låt kanten på spingformen sitta kvar så att inte gelén rinner över kanten på cheesecaken.
  15. Sätt in i kylen att stelna någon halvtimme.
  16. Garnera med färska hallon vid servering.
E-mail
Medel: 3.5 (169 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 321 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-09-28