Cheesecake med hallon

Cheesecake med färska hallon och hallongelé på toppen. En kall cheesecake som ej bakas utan lagas med färskost, lime och gelatin.

Gelatinbladen ska först ligga blöt. Sedan häller man av vattnet och smälter dem så de kan vispas ner i smeten och fördelas jämnt. Man ska alltså inte ha med det vatten man blötlagt gelatinbladen i.

 

 

12 bitar cheesecake med hallon

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 5 min
  • Klart på: 1 tim 25 min

Ingredienser

  • 75 gram smör
  • 30 Digestivekex
  • 4 gelatinblad
  • 400 g färskost naturell ex. Philadelphiaost
  • 2 lime
  • 1,5 dl florsocker
  • 4 dl crème fraiche
  • Garnering: 2 gelatinblad
  • 1 dl hallonsaft
  • 1 dl vatten
  • 150 gram färska hallon

Tillagning

  1. Lägg gelatinbladen i en skål och täck med lite kallt vatten. Låt stå medan du gör botten.
  2. Botten: Sätt ugn på 175 grader.
  3. Smält smöret i en bunke eller kastrull.
  4. Krossa Digestivekexen i en påse eller bunke och tillsätt till smöret samt till en grynig blandning.
  5. Tryck ut kexblandningen i ett jämnt lager på botten samt upp ca 3 cm på kanterna i en springform (rund form cirka 25 cm), gärna med löstagbar botten.
  6. Baka botten i 10 minuter.
  7. Ta ut och låt svalna.
  8. Fyllning: Riv skal av lime.
  9. Rör osten mjuk och blanda den med limeskal, socker och crème fraiche.
  10. Riv skal av lime. Vispa alltsammans pösigt med elvisp.
  11. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och lägg i en tjockbottnad liten kastrull. Smält dem försiktigt på svag värme tills de är flytande. Vispa ner dem direkt i fyllningen lite i taget. Bred ut fyllningen i formen.
  12. Låt cheesecaken stå att stelna i kylen minst en timme.
  13. Hallongelè: värm hallonsaften med vatten eller hallonjuicen med socker till ca 80 grader och rör i gelatinbladen tills de smält.
  14. Låt svalna till ca 40 grader och häll gelén över den kalla cheesecaken. Låt kanten på spingformen sitta kvar så att inte gelén rinner över kanten på cheesecaken.
  15. Sätt in i kylen att stelna någon halvtimme.
  16. Garnera med färska hallon vid servering.
E-mail
Medel: 4.3 (12 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer