Cheesecake med hallon

Introduktion och förberedelse

Cheesecake med smak av lime med ett lager hallongelé samt färska hallon på toppen. En kall cheesecake som ej bakas utan lagas med färskost, lime och gelatin.

Gelatinbladen ska först ligga blöt. Sedan häller man av vattnet och smälter dem så de kan vispas ner i smeten och fördelas jämnt. Man ska alltså inte ha med det vatten man blötlagt gelatinbladen i.

Varianter

  • Kan garneras med lite gröna blad av citronmeliss.
  • Kan lagas med andra bär som blåbär, jordgubbar, hjortron, björnbär och krusbär.
  • Har du inte färska bär att garnera med så kan det uteslutas. Alternativ om du ex ska servera cheesecaken som efterrätt på fest är att ta ta passionfruktspulp - räkna 2 passionfrukter till varje bit; eller röra ihop tinade frysta bär med lite socker och skeda över vid servering.

Vintips:

Ett sött vin exempelvis Sauternes från Frankrike passar att servera till om cheesecaken serveras som dessert.

12 bitar cheesecake med hallon

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 5 min
  • Klart på: 1 tim 25 min

Ingredienser

  • 75 gram smör
  • 30 Digestivekex
  • 4 gelatinblad
  • 400 g färskost naturell ex. Philadelphiaost
  • 2 lime
  • 1,5 dl florsocker
  • 4 dl crème fraiche
  • Garnering: 2 gelatinblad
  • 1 dl hallonsaft
  • 1 dl vatten
  • 150 gram färska hallon

Tillagning

  1. Lägg gelatinbladen i en skål och täck med lite kallt vatten. Låt stå medan du gör botten.
  2. Botten: Sätt ugn på 175 grader.
  3. Smält smöret i en bunke eller kastrull.
  4. Krossa Digestivekexen i en påse eller bunke och tillsätt till smöret samt till en grynig blandning.
  5. Tryck ut kexblandningen i ett jämnt lager på botten samt upp ca 3 cm på kanterna i en springform (rund form cirka 25 cm), gärna med löstagbar botten.
  6. Baka botten i 10 minuter.
  7. Ta ut och låt svalna.
  8. Fyllning: Riv skal av lime.
  9. Rör osten mjuk och blanda den med limeskal, socker och crème fraiche.
  10. Riv skal av lime. Vispa alltsammans pösigt med elvisp.
  11. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och lägg i en tjockbottnad liten kastrull. Smält dem försiktigt på svag värme tills de är flytande. Vispa ner dem direkt i fyllningen lite i taget. Bred ut fyllningen i formen.
  12. Låt cheesecaken stå att stelna i kylen minst en timme.
  13. Hallongelè: värm hallonsaften med vatten eller hallonjuicen med socker till ca 80 grader och rör i gelatinbladen tills de smält.
  14. Låt svalna till ca 40 grader och häll gelén över den kalla cheesecaken. Låt kanten på spingformen sitta kvar så att inte gelén rinner över kanten på cheesecaken.
  15. Sätt in i kylen att stelna någon halvtimme.
  16. Garnera med färska hallon vid servering.
E-mail
Medel: 3.9 (35 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 321 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-30

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat så gott? Här hittar du svaret samt mina bästa tips på hur du lyckas vid grillen samt recept på goda marinader, såser, förrätter, grillspett och andra tillbehör.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer