Hallongrottor

Introduktion och förberedelse

Goda hembakta kakor med hallonsylt eller annan sylt i mitten. Hallongrottor blir supergoda med den syrliga hallonsylten och söta kakdegen.

Grottor kan du baka med valfri sylt - vanligast är hallonsylt men även jordgubbssylt eller annan sylt blir gott.

Blir knapriga och smöriga med riktigt smör - men kan även bakas med margarin. Tar du mjölkfritt margarin blir grottorna vegana.

Här en sats till 20 små bakformar på 5 cm diameter.

Stora grottor

Vill du baka stora hallongrottor så blir det 10 stycken till normalstora bakformar. Räkna då lite längre tid att grädda grottorna ca 15-20 minuter.

Med köpt eller hemgjord hallonsylt

Gör gärna egen hallonsylt eller använd köpt färdig hallonsylt. Sylt kan du koka ihop av 500 gram hallon eller andar bär och 500 gram syltsocker.

Varianter

Istället för hallonsylt kan du fylla med annan syrlig sylt som krusbärssylt för krusbärsgrottor, vinbärssylt, aprikossylt eller körsbärssylt för körsbärsgrottor.

Jordgubbsgrottor

Byt ut hallonsylten mot jordgubbssylt.

Jordgubbsgrottor serverade på fat
Du kan variera receptet på hallongrottor med vilken sylt du har på. Förslagsvis fylla med jordgubbssylt så får du jordgubbsgrottor.

20 hallongrottor

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 12 min
  • Klart på: 42 min

Ingredienser

  • 135 gram smör
  • 0,75 dl strösocker
  • 0,5 dl potatismjöl
  • 2 dl vetemjöl, 130 gram
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 krm bakpulver
  • 1 dl hallonsylt
  • 20 små bakformar på 4-5 cm diameter

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Rör ihop rumsvarmt smör med socker några minuter i en bunke. Sockret ska börja lösa sig.
  3. Väg upp 130 gram vetemjöl (2 dl) i en annan bunke. Tillsätt potatismjöl, vaniljsocker och bakpulver samt blanda ihop. Lägg över i bunken med smöret.
  4. Rör och knåda ihop till en kakdeg. Låt vila övertäckt i kylen i 15 minuter.
  5. Ta ut degen och knåda den hastigt mjuk och smidig.
  6. Dela i två delar. Rulla dem till två längder på 30 cm och lägg in till varandra. Skär degen längderna i 10 bitar vardera samtidigt till totalt 20 bitar. Rulla varje degbit till en kula eller boll.
  7. Istället för att rulla ut degen så kan man ta ta en msk deg i taget till varje kaka och rulla ihop till en boll.
  8. Lägg dem i varsin form.
  9. Tryck till med ett finger i mitten så att det blir en fördjupning i degbollarna.
  10. Full varje hålrum med en halv tsk sylt.
  11. Grädda hallongrottorna i ca 10 minuter tills de fått fin färg.
  12. Ta ut och låt svalna. Förvara i kakburk. Kan också frysas in.
  13. Pudra eventuellt över florsocker när de svalnat och garnera gärna med några färska hallon förslagsvis ett hallon i mitten på varje kaka om du vill det.
E-mail
Medel: 4.4 (65 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 152 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-08-11