Hallongrottor

Goda hembakta kakor med mördeg och hallonsylt i mitten. Baka egna hemgjorda hallongrottor - de blir supergoda och fria från tillsatser som konserveringsmedel.

Gör gärna egen hallonsylt eller använd köpt färdig hallonsylt. Hallonsylt kan du laga av 1 liter hallon och 500 g syltsocker.

Hallonens naturliga syra gör hallonsylten hållbar. Men bären har inte så mycket pektin, som gör den geléartad, varför det kan vara en god idé att tillsätta lite pektin (följ anvisningarna på pektinpaketet) eller reda sylten med lite maizena.

Istället för syltsocker nedan kan du ta vanligt socker och koka ihop med hallonen (ca hälften av varje), någon tsk maizena för att reda hallonsylten (sylten blir annars är lite rinnig för bakverk) samt låta svalna.
Överbliven hallonsylt kan du hälla på burk och ha i kylen. Den håller sig någon vecka minst om den inte petas på med fingrar. Gott på flingorna!

24 st hallongrottor

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 12 min
  • Klart på: 42 min

Ingredienser

  • 125 gram smör eller margarin
  • 0,75 dl strösocker
  • 0,5 dl potatismjöl
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 dl fast hallonsylt eller hallonmarmelad

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Rör ihop rumsvarmt smör (eller skär i bitar och mikra lite lätt mjukt) med socker några minuter i en bunke. Sockret ska börja lösa sig. Låt stå lite.
  3. Blanda under tiden potatismjöl, vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver i en annan bunke.
  4. Rör ihop allt till en kakdeg.
  5. I MATBEREDARE: gör du degen till hallongrottorna i matberedare så kan du blanda ner smöret skuret i bitar direkt i matberedaren och sedan övriga ingredienser och mixa ihop till en kaksmet någon minut. Mixa inte för länge.
  6. När degen till hallongrottorna är klar kan du börja baka ut den eller låta degen vara i kylen tills du vill baka.
  7. Rulla degen till en längd ca 60 cm lång.
  8. Skär degen i 24 bitar.
  9. Rulla varje degbit till en kula. Tryck till med ett finger i mitten så att det blir en fördjupning. Placera dem ev. i små bakformar eller lägg dem direkt på en bakplåt med bakplåtspapper.
  10. Full varje hålrum med en tsk hallonsylt.
  11. Grädda hallongrottorna i ca 10-12 minuter tills de fått fin färg.
  12. Ta ut och låt svalna.
  13. Pudra ev. över florsocker över hallongrottorna.
  14. EGEN HALLONSYLT:
  15. Rensa hallonen, de behövs inte sköljas. Koka ihop hallon och socker, rör och låt svalna.
E-mail
Medel: 4.3 (28 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer