Hallongrottor

Goda hembakta kakor med hallonsylt i mitten. Hallongrottor blir supergoda med den syrliga hallonsylten och söta kakdegen. Och fria från tillsatser som konserveringsmedel - så skippa köpekakorna och baka egna syltkakor.

Här en sats till 24 små bakformar på 5 cm diameter eller baka dem direkt på bakplåtspapper. Vill du baka stora hallongrottor så blir det 12 stycken till normalstora bakformar. Räkna då lite längre tid att grädda grottorna ca 15-20 minuter.

Gör gärna egen hallonsylt eller använd köpt färdig hallonsylt. Sylt kan du koka ihop av 500 gram hallon eller andar bär och 500 gram syltsocker.

Istället för hallonsylt kan du fylla med annan syrlig sylt som krusbärssylt för krusbärsgrottor, vinbärssylt eller körsbärssylt för körsbärsgrottor.

24 st hallongrottor

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 12 min
  • Klart på: 42 min

Ingredienser

  • 140 gram smör eller margarin
  • 0,75 dl strösocker
  • 0,5 dl potatismjöl
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 dl hallonsylt
  • 24 små bakformar på 4-5 cm diameter

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Rör ihop rumsvarmt smör (eller skär i bitar och mikra lite lätt mjukt) med socker några minuter i en bunke. Sockret ska börja lösa sig. Låt stå lite.
  3. Blanda under tiden potatismjöl, vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver i en annan bunke.
  4. Rör och knåda ihop till en kakdeg. Låt gärna vila i kylen i 15 minuter.
  5. I MATBEREDARE: gör du degen till hallongrottorna i matberedare så kan du blanda ner smöret skuret i bitar direkt i matberedaren och sedan övriga ingredienser och mixa ihop till en kaksmet någon minut. Mixa inte för länge.
  6. När degen till hallongrottorna är klar kan du börja baka ut den eller låta degen vara i kylen tills du vill baka.
  7. Ta ut degen och knåda den mjuk och smidig - dock ej förlänge - den ska gå att rulla ut till fingertjocka längder utan att ramla isär. Dela i två delar. Rulla dem till två längder på 30 cm och lägg in till varandra.
  8. Skär degen längderna i 12 bitar vardera samtidigt till totalt 24 bitar.
  9. Rulla varje degbit till en kula. Lägg dem i formarna.
  10. Tryck till med ett finger i mitten så att det blir en fördjupning i degbollarna.
  11. Full varje hålrum med en halv tsk hallonsylt.
  12. Grädda hallongrottorna i ca 10-12 minuter tills de fått fin färg.
  13. Ta ut och låt svalna.
  14. Pudra eventuellt över florsocker när de svalnat och garnera gärna med några färska hallon förslagsvis ett hallon i mitten på varje kaka om du vill det.
E-mail
Medel: 4.2 (40 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-23

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt kulinarisk kock och måltidskreatör från Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning. Här hittar du recept på julgodis som ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck, jultryffel och mozartkulor; julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

Läs mer

Pepparkladdkaka

En riktigt lyckad smak-kombo av kladdkaka med choklad och pepparkakskryddor. Gott med en klick grädde eller kula glass till fika, advent, lucia, julbord eller dessert.

Läs mer

Recept

Pepparbiscottis

En variant på pepparkakor med lite Italiensk inspiration från mandelskorpor kryddade med pepparkakskryddor.

Läs mer

Recept

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört.

Läs mer