Hallongrottor

Goda hembakta kakor med mördeg och hallonsylt i mitten. Baka egna hemgjorda hallongrottor - de blir supergoda och fria från tillsatser som konserveringsmedel.
Gör gärna egen hallonsylt eller använd köpt färdig hallonsylt. Hallonsylt kan du laga av 1 liter hallon och 500 g syltsocker.
Hallonens naturliga syra gör hallonsylten hållbar. Men bären har inte så mycket pektin, som gör den geléartad, varför det kan vara en god idé att tillsätta lite pektin (följ anvisningarna på pektinpaketet) eller reda sylten med lite maizena. Istället för syltsocker nedan kan du ta vanligt socker och koka ihop med hallonen (ca hälften av varje), någon tsk maizena för att reda hallonsylten (sylten blir annars är lite rinnig för bakverk) samt låta svalna.
Överbliven hallonsylt kan du hälla på burk och ha i kylen. Den håller sig någon vecka minst om den inte petas på med fingrar. Gott på flingorna!

24 st hallongrottor

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 12 min
  • Klart på: 42 min

Ingredienser

  • 125 gram smör eller margarin
  • 0,75 dl strösocker
  • 0,5 dl potatismjöl
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 dl fast hallonsylt eller hallonmarmelad

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Rör ihop rumsvarmt smör (eller skär i bitar och mikra lite lätt mjukt) med socker några minuter i en bunke. Sockret ska börja lösa sig. Låt stå lite.
  3. Blanda under tiden potatismjöl, vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver i en annan bunke.
  4. Rör ihop allt till en kakdeg.
  5. I MATBEREDARE: gör du degen till hallongrottorna i matberedare så kan du blanda ner smöret skuret i bitar direkt i matberedaren och sedan övriga ingredienser och mixa ihop till en kaksmet någon minut. Mixa inte för länge.
  6. När degen till hallongrottorna är klar kan du börja baka ut den eller låta degen vara i kylen tills du vill baka.
  7. Rulla degen till en längd ca 60 cm lång.
  8. Skär degen i 24 bitar.
  9. Rulla varje degbit till en kula. Tryck till med ett finger i mitten så att det blir en fördjupning. Placera dem ev. i små bakformar eller lägg dem direkt på en bakplåt med bakplåtspapper.
  10. Full varje hålrum med en tsk hallonsylt.
  11. Grädda hallongrottorna i ca 10-12 minuter tills de fått fin färg.
  12. Ta ut och låt svalna.
  13. Pudra ev. över florsocker över hallongrottorna.
  14. EGEN HALLONSYLT:
  15. Rensa hallonen, de behövs inte sköljas. Koka ihop hallon och socker, rör och låt svalna.
E-mail
Medel: 4.4 (16 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer