Majsmuffins med bär och vit choklad
Mumsiga majsmuffins med bär toppade med riven vit choklad. Jag tog björnbär men de blir goda med valfria bär som ex. blåbär, hallon, vinbär eller rabarber, banan eller äpple.
En variant på Amerikanska majsmuffins med finmalet majsmjöl istället för grövre majsmjöl.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Smält smör i en kastrull och sätt åt sidan att svalna något.
- Blanda vetemjöl, majsmjöl, bakpulver, socker, vaniljsocker och salt i en stor bunke.
- Tillsätt filmjölk, ägg och rör i det smälta smöret. Rör hastigt till en jämn smet.
- Placera ut 12 stora muffinsformar på en plåt eller sätt dem i en muffinsplåt. Fördela smeten i formarna. Du kan räkna ca 0,8 dl i varje form.
- Fördela bären över muffinsen och tryck ner dem något i smeten.
- Grädda majsmuffinsen i mitten av ugnen i cirka 25-30 minuter tills de fått fin färg och är genombakta. Det tar några minuter mindre tid med färska bär och några minuter längre med frysta bär.
- Riv vit choklad.
- Ta ut muffinsen och strö över vit choklad. Låt chokladen få färg ca 3-5 minuter.
Varianter
- Jag tog frysta björnbär i muffinsen men det går utmärkt med blåbär, strimlad rabarber, krusbär, hallon, vinbär eller andra valfria färska eller frysta bär.
- Blir även gott med strimlad rabarber, skivad banan eller äppelbitar vända i socker och kanel.
- Vit choklad kan uteslutas eller bytas mot kokosflingor eller hackad mandel, valnötter eller pekannötter.
Uppskattat näringsvärde per portion: 143 kcal