Marmeladkonfekt med gelatin

Introduktion och förberedelse

Blodtärningar är röda marmeladtärningar, marmeladkonfekt eller marmeladgodis med saft som får stelna med gelatin och skärs i tärningar eller gjuts i valfri silikonform. Vänds i strösocker.

Ett gott godis som bla passar till Halloween eller jul samt kan varieras efter tycke.

Varianter

  • Jag gjorde med hallonsaft så blir de röda. Man kan också ta jordgubbssaft.
  • Annan god saft som passar är björnbärssaft, fläderblomssaft, körsbärssaft, aroniasaft eller svartvinbärssaft.
  • Du kan ta köpt saft eller hemgjord saft.
  • Outspädd hallondryck eller pärondryck funkar också.
  • Vill du ej göra med gelatin så kan du använda fruktpektin från citrus för att få marmeladen att stelna.
  • Ett vego-alternativ är Vegegel - växtbaserat geleringsmedel. Räkna två påsar till nedan recept. Följ anvisningar på paketet.
  • Du kan också koka och passera bär och frukt och använda istället för saft. Ta då några msk extra socker. Här hittar du recept på geléhallon med passerade hallon - passar lika bra att låta stelna till andra former som tärningar, hjärtan eller halvmånar.

Portionsberäkning

Som stora tärningar räcker det till ca 35 stycken eller så gjuter du i silikonform och då kan du räkna att det räcker till en silikonform på mellan 35 halvmånar eller hjärtan eller 60 geléhallon.

Förvaring

Förvaras i rumstemperatur på fat eller i lufttät burk i lager med lite bakplåtspapper mellan. Man kan också dra isärdem försiktigt om de klibbat ihop och vända dem igen i socker innan servering.

35 röda marmeladtärningar

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 5 tim 30 min
  • Klart på: 6 tim

Ingredienser

  • 2 dl vatten
  • 7 tsk gelatinpulver
  • 4 dl strösocker
  • 2 msk glykos
  • 2 dl hallon- eller jordgubbssaft
  • 1 krm citronsyra
  • 2-3 droppar röd karamellfärg eller valfri färg
  • 1,5 dl strösocker att vända tärningarna i

Tillagning

  1. Blanda 1 dl av vattnet med socker och glykos i en kastrull, värm och rör om så att sockret löser sig. Nu ska sockerblandningen koka upp till 122 grader - använd gärna en kökstermometer och kontroller temperaturen. Det tar ca en halvtimme.
  2. Blanda gelatinpulver med 1 dl av vattnet i en skål. Låt svälla i fem minuter.
  3. När sockerblandningen kokat klart tar du av den från värmen och låter den svalna i någon minut.
  4. Blanda sedan i saften och det uppblötta gelatinpulvret samt citronsyra och karamellfärg. Rör tills gelatinet löst sig helt.
  5. TEST: Lägg en msk på en tallrik. Låt svalna någon minut. Dra igenom med ett finger eller sked och se om det stelnat och inte flyter ihop. Flyter det ihop så kommer det ej att stelna sedan och då får du tillsätta lite mer förslagsvis 1 tsk - gelatinpulver - rör först ut i 1 dl av av det du kokar. Rör sedan i, koka några minuter och gör om testet.
  6. Häll blandningen i en form på ca 20x20 cm. Pensla den innan tunt med lite solrosolja. Eller använd en silikonform för ca 60 stycken geléhallon eller 35 stycken halvmånar eller hjärtan.
  7. Ställ formen oövertäckt i rumstemperatur att stelna minst 3 timmar eller över natten.
  8. När konfektmarmeladen stelnat kan du ta ur den försiktigt från formen och lossa från bakplåtspappret. Sedan skära den i kuber ca 2x2 cm. Eller trycka ur silikonformarna. Låt gärna ligga att torka 2-3 timmar på bakplåtspapper och vänd dem då och då.
  9. Rulla och vänd i strösocker på en tallrik. Nu kan du servera dina blodröda marmeladtärningar.
  10. Förvaras i rumstemperatur öppet eller i lufttät burk - gärna med lite bakplåtspapper mellan lagren. Klibbar de ihop så ta isär dem försiktigt och vänd igen i socker.
E-mail
Medel: 4.4 (29 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 33 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-08-25