Hemgjord vaniljglass
Glass med riktig vaniljstång, grädde, mjölk, ägg och socker.
Tillagning
- Lägg gelatinbladet i en skål med kallt vatten.
- Häll grädde och mjölk i en stor kastrull.
- Halvera vaniljstången. Dela den halva vaniljstången på längden. Skrapa ur vaniljfröna och rör ut i mjölken. Tillsätt den urgröpta vaniljstången.
- Värm gräddmjölken till 80 grader och rör då och då (försiktigt så den inte kokar över eller bränns).
- Ta av från värmen. Låt stå medan du vispar ägg och socker. Ta upp vaniljstången.
- Vispa ägg och socker fluffigt i en bunke 4 minuter med en elvisp.
- Tillsätt den varma gräddmjölken till äggvispet lite i taget under kraftig vispning.
- Häll tillbaks glassblandningen i kastrullen igen och värm försiktigt under omrörning till 80-85 grader. Glassmeten ska tjockna likt en tunn vaniljsås. Den får ej koka då spricker och grynar sig glassmeten. Detta är valfritt men ger en god konsistens på glassen - det går bra att använda glassmeten till glass utan att värma upp den så den tjocknar.
- Häll upp glassmassan i en bunke.
- Krama ur gelatinbladet och tillsätt det. Rör så det löser sig.
- Sila ev. glassmassan genom en sil om den är klumpig. Kyl i vattenbad - häll upp kallt vatten i köksvasken och ställ i bunken.
- Låt glassmassan stå och kallna minst 4 timmar i kylen. Gärna över natten eller över dagen. Hit kan du förbereda glassmeten och ha i kylen några dagar.
- I GLASSMASKIN: Kör glassmeten i en glassmaskin enligt maskinens instruktioner. I min maskin tog det 35 minuter. Jag hade 9 dl glassmassa och delade upp glassmassan i två omgångar - 4,5 dl varje gång. Jag fick då ut 2,3 liter glass.
- I BUNKE I FRYSEN: Eller frys den i en bunke i frysen och ta ut och mixa någon minut med elvisp efter 1,5 timme och sedan varje timme tills glassmassan har blivit en krämig och fin vaniljglass.
- I BUNKE MED IS: Du behöver två stora rostfria bunkar - en lite mindre än den andra - samt plats i frysen. Häll vatten i den stora bunken till ungefär en fjärdedel. Sätt i den andra bunken och sätt i en tyngd ex. stenmortel så att vattnet trycks upp runt kanterna. Ställ i frysen 4 timmar så att vattnet fryser. Ta ur tyngden och håll i glassmassan. Vispa glassmassan med elvisp på låg fart i tio minuter. Sätt in bunken med glassen i frysen i en kvart. Ta ut och vispa vaniljglassen igen tills du har en smidig och krämig vaniljglass. För över glassen i en plastburk och frys i ytterligare en timme innan servering.
- Servera glassen nygjord eller frys in den till senare. Då stelnar och fryser den till lite extra.
- Ett tips är att skölja glasskopan i hett vatten så är det lättare att göra snygga kulor av vid servering. Låt gärna glassen stå framme 5 minuter innan servering om den är väl fryst.
Serveringsförslag
Servera glassen till all slags dessert eller på egen hand.
- Servera 2-3 kulor vaniljglass och toppa med färska bär som jordgubbar, blåbär, hallon; rårörda varma bär; frukt som banan; vispad grädde; maränger; chokladsås; kolasås; strössel med mera.
- Servera 2-3 kulor med chokladsås eller kolasås och garnerade med mandelbiscottis, rostade nötter eller kanderade nötter
- Och/eller toppa med färska bär eller eller sylt som hallonsylt, jordgubbssylt eller hjortronsylt.
- Banana split eller Marängsviss med grädde, banan, maräng, flagad mandel och chokladsås. Ta gärna vara på äggvitorna som blir över från glassen och baka marängerna på.
- Eller servera 1-2 kulor glass som tillbehör till desserter, pajer och bakverk som kladdkaka eller friterad banan.
- Servera som kulglass i hemgjorda glassvåfflor med topping som kolasås; chokladsås och/eller strössel.
Varianter
- Vill du laga en glass utan grädde baserad på mer mjölk kan du laga denna Italienska vaniljglass.
- Vill du ha mer grädde i kan du göra gräddglass.
- Prova enkel vaniljglass om du ej vill värma glassmeten samt riskera att den spricker - den rörs ihop kall samt körs direkt i glassmaskinen.
Smaksättning
Du kan använda denna glass som grund och smaksätta med valfri smak. Förslagsvis 2 dl färska bär eller 1,5 dl sylt som smält rabarber, jordgubbssylt, blåbärssylt, hallonsylt med mera. Blanda gärna i hälften av smaksättningen i början och vänd sedan runt resten när glassen är klar och frys in någon timme i frysen att stelna.
Uppskattat näringsvärde per portion: 166 kcal