Hemgjord vaniljglass

Glass med riktig vaniljstång, grädde, ägg och socker. Gör egen vaniljglass utan tillsatser. Servera till all slags dessert eller på egen hand med chokladsås och ex. mandelbiscottis. Eller färska eller snabbkokta jordgubbar eller hallon (dela och koka ihop med lite socker). Eller gör banana split med grädde, banan, maräng, flagad mandel och chokladsås. Eller marängsviss (som bananasplit men lägg till maränger).

Enklast är att göra glass i en glassmaskin. Tänk på att en del glassmaskiner ska stå i frysen några timmar innan du kan göra glass i den. Vidare ska glass-smeten stå i kylen några timmar - helst över natten - för att kallna och svälla. 

Om du vill kan du servera glassen i hemgjorda glassvåfflor
 

6 portioner hemgjord vaniljglass

  • Förberedelse: 4 tim 30 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 6 tim 30 min

Ingredienser

  • 2,5 dl vispgrädde
  • 5 dl mjölk, standard
  • 0,5 vaniljstång
  • 6 äggulor
  • 1,75 dl strösocker
  • 1 gelatinblad

Tillagning

  1. Häll grädde och mjölk i en stor kastrull.
  2. Lägg gelatinbladet i en skål med kallt vatten.
  3. Halvera vaniljstången. Dela den halva vaniljstången på längden. Skrapa ur vaniljfröna och rör ut i mjölken. Tillsätt den urgröpta vaniljstången.
  4. Värm gräddmjölken till 80 grader och rör då och då (försiktigt så den inte kokar över eller bränns).
  5. Ta av från värmen och låt stå och svalna lite medan du vispar ägg och socker.
  6. Vispa ägg och socker fluffigt i en bunke några minuter - helst med en elvisp.
  7. Tillsätt den heta gräddmjölken till äggskummet under kraftig vispning (ev. med elvispen).
  8. Häll tillbaks glassblandningen i kastrullen igen och värm sakta under omrörning till 80 grader - precis under kokpunkten då glassmeten börjar tjockna och första bubblan kommer. Koka ej - för då spricker och grynar sig glassmeten.
  9. Häll upp glassmassan i en bunke.
  10. Rör i gelatinblad så det löser sig.
  11. Sila ev. glassmassan genom en sil om den är klumpig. Kyl i vattenbad (häll upp kallt vatten i köksvasken och ställ i bunken). Ta upp vaniljstången.
  12. Hit kan du förbereda glassmeten och låt den stå och kallna några timmar i kylen. Gärna över natten eller om du gör den på morgonen så kan du frysa glassen på kvällen.
  13. Kör glassmeten i en glassmaskin enligt maskinens instruktioner.
  14. Eller frys den i en bunke i frysen och ta ut och mixa någon minut med elvisp efter 1,5 timme och sedan varje timme tills glassmassan är krämig och fin vaniljglass.
  15. Alternativ tre som blir mycket god hemgjord vaniljglass kräver att du har två stora rostfria bunkar - en lite mindre än den andra - samt plats i frysen för den större bunken. Häll vatten i den stora bunken till ungefär en fjärdedel. Sätt i den andra bunken och sätt i en tyngd så att vattnet trycks upp runt kanterna. Tyngden kan exempelvis vara en stenmortel. Sätt in bunkarna i frysen och frys vattnet - tar ca 3-4 timmar. Häll glassmassan i den frysta bunken (ta upp tyngden först) och vispa glassmassan med elvisp rätt sakta i tio minuter. Sätt in bunken i frysen igen i en kvart. Ta ut och vispa vaniljglassen igen och snart så har du en smidig och krämig vaniljglass. Du kan frysa vaniljglassen extra sedan i bunken någon timme eller hälla över i en annan bunke och frysa innan servering.
  16. Servera glassen nygjord eller frys in den till senare. Då stelnar och fryser den också till lite extra.
  17. Ett tips är att skölja glasskopan i hett vatten så är din hemgjorda vaniljglass lättare att göra snygga kulor av vid servering.
  18. Låt också gärna glassen stå framme lite innan servering om du fryst den väl efter du tillverkat den.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Grilla egna hamburgare

Massor med recept på hemgjorda hamburgare. Tips på hur du grillar eller lagar dem så de blir är saftiga och goda. Vilka tillbehör passar till? Baka egna hamburgerbröd, gör egen dressing och fritera hemmagjorda pommes. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer