Hemgjord vaniljglass

2,3 liter vaniljglass

  • Förberedelse: 4 tim 30 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 6 tim 30 min

Ingredienser

  • 2,5 dl vispgrädde
  • 5 dl mjölk, standard
  • 0,5 vaniljstång
  • 6 äggulor M/L
  • 1,75 dl strösocker
  • 1 gelatinblad

Tillagning

  1. Lägg gelatinbladet i en skål med kallt vatten.
  2. Häll grädde och mjölk i en stor kastrull.
  3. Halvera vaniljstången. Dela den halva vaniljstången på längden. Skrapa ur vaniljfröna och rör ut i mjölken. Tillsätt den urgröpta vaniljstången.
  4. Värm gräddmjölken till 80 grader och rör då och då (försiktigt så den inte kokar över eller bränns).
  5. Ta av från värmen. Låt stå medan du vispar ägg och socker. Ta upp vaniljstången.
  6. Vispa ägg och socker fluffigt i en bunke 4 minuter med en elvisp.
  7. Tillsätt den varma gräddmjölken till äggvispet lite i taget under kraftig vispning.
  8. Häll tillbaks glassblandningen i kastrullen igen och värm försiktigt under omrörning till 80-85 grader. Glassmeten ska tjockna likt en tunn vaniljsås. Den får ej koka då spricker och grynar sig glassmeten. Detta är valfritt men ger en god konsistens på glassen - det går bra att använda glassmeten till glass utan att värma upp den så den tjocknar.
  9. Häll upp glassmassan i en bunke.
  10. Krama ur gelatinbladet och tillsätt det. Rör så det löser sig.
  11. Sila ev. glassmassan genom en sil om den är klumpig. Kyl i vattenbad - häll upp kallt vatten i köksvasken och ställ i bunken.
  12. Låt glassmassan stå och kallna minst 4 timmar i kylen. Gärna över natten eller över dagen. Hit kan du förbereda glassmeten och ha i kylen några dagar.
  13. I GLASSMASKIN: Kör glassmeten i en glassmaskin enligt maskinens instruktioner. I min maskin tog det 35 minuter. Jag hade 9 dl glassmassa och delade upp glassmassan i två omgångar - 4,5 dl varje gång. Jag fick då ut 2,3 liter glass.
  14. I BUNKE I FRYSEN: Eller frys den i en bunke i frysen och ta ut och mixa någon minut med elvisp efter 1,5 timme och sedan varje timme tills glassmassan har blivit en krämig och fin vaniljglass.
  15. I BUNKE MED IS: Du behöver två stora rostfria bunkar - en lite mindre än den andra - samt plats i frysen. Häll vatten i den stora bunken till ungefär en fjärdedel. Sätt i den andra bunken och sätt i en tyngd ex. stenmortel så att vattnet trycks upp runt kanterna. Ställ i frysen 4 timmar så att vattnet fryser. Ta ur tyngden och håll i glassmassan. Vispa glassmassan med elvisp på låg fart i tio minuter. Sätt in bunken med glassen i frysen i en kvart. Ta ut och vispa vaniljglassen igen tills du har en smidig och krämig vaniljglass. För över glassen i en plastburk och frys i ytterligare en timme innan servering.
  16. Servera glassen nygjord eller frys in den till senare. Då stelnar och fryser den till lite extra.
  17. Ett tips är att skölja glasskopan i hett vatten så är det lättare att göra snygga kulor av vid servering. Låt gärna glassen stå framme 5 minuter innan servering om den är väl fryst.
Värm grädde, mjölk och vanilj. Mät upp äggulor och socker i en bunke och vispa till fluffigt i 4 minuter.
Värm grädde, mjölk och vanilj. Mät upp äggulor och socker i en bunke och vispa till fluffigt i 4 minuter.
Vispa i den varma gräddmjölken lite i taget i bunken med äggvispet. Värm upp igen till 80 grader. Låt svalna och ställ i kylen över natten.
Vispa i den varma gräddmjölken lite i taget i bunken med äggvispet. Värm upp igen till 80 grader. Låt svalna och ställ i kylen över natten.
Jag körde glassmassan i en glassmaskin till krämig och fin glass.
Jag körde glassmassan i en glassmaskin till krämig och fin glass.
Skopa upp glassen och frys in någon timme extra så den stelnar till lite mer.
Skopa upp glassen och frys in någon timme extra så den stelnar till lite mer.

Serveringsförslag

Servera glassen till all slags dessert eller på egen hand.

Varianter

  • Vill du laga en glass utan grädde baserad på mer mjölk kan du laga denna Italienska vaniljglass.
  • Vill du ha mer grädde i kan du göra gräddglass.
  • Prova enkel vaniljglass om du ej vill värma glassmeten samt riskera att den spricker - den rörs ihop kall samt körs direkt i glassmaskinen. 

Smaksättning

Du kan använda denna glass som grund och smaksätta med valfri smak. Förslagsvis 2 dl färska bär eller 1,5 dl sylt som smält rabarber, jordgubbssylt, blåbärssylt, hallonsylt med mera. Blanda gärna i hälften av smaksättningen i början och vänd sedan runt resten när glassen är klar och frys in någon timme i frysen att stelna.

E-mail
Medel: 4.2 (19 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 166 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-06-22