Hemgjord vaniljglass

Glass med riktig vaniljstång, grädde, ägg och socker. Gör egen vaniljglass utan tillsatser. Servera glassen till all slags dessert eller på egen hand.

Serveringsförslag:

  • Med chokladsås och ex. mandelbiscottis.
  • Märska eller snabbkokta jordgubbar eller hallon (dela och koka ihop med lite socker).
  • Banana split med grädde, banan, maräng, flagad mandel och chokladsås.
  • Marängsviss (som bananasplit men lägg till maränger).
  • Friterad banan
  • Servera som kulglass i hemgjorda glassvåfflor med topping, kolasås, chokladsås och strössel.

6 portioner hemgjord vaniljglass

  • Förberedelse: 4 tim 30 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 6 tim 30 min

Ingredienser

  • 2,5 dl vispgrädde
  • 5 dl mjölk, standard
  • 0,5 vaniljstång
  • 6 äggulor
  • 1,75 dl strösocker
  • 1 gelatinblad

Tillagning

  1. Häll grädde och mjölk i en stor kastrull.
  2. Lägg gelatinbladet i en skål med kallt vatten.
  3. Halvera vaniljstången. Dela den halva vaniljstången på längden. Skrapa ur vaniljfröna och rör ut i mjölken. Tillsätt den urgröpta vaniljstången.
  4. Värm gräddmjölken till 80 grader och rör då och då (försiktigt så den inte kokar över eller bränns).
  5. Ta av från värmen och låt stå och svalna lite medan du vispar ägg och socker.
  6. Vispa ägg och socker fluffigt i en bunke några minuter - helst med en elvisp.
  7. Tillsätt den heta gräddmjölken till äggskummet under kraftig vispning (ev. med elvispen).
  8. Häll tillbaks glassblandningen i kastrullen igen och värm sakta under omrörning till 80 grader - precis under kokpunkten då glassmeten börjar tjockna och första bubblan kommer. Koka ej - för då spricker och grynar sig glassmeten.
  9. Häll upp glassmassan i en bunke.
  10. Rör i gelatinblad så det löser sig.
  11. Sila ev. glassmassan genom en sil om den är klumpig. Kyl i vattenbad (häll upp kallt vatten i köksvasken och ställ i bunken). Ta upp vaniljstången.
  12. Hit kan du förbereda glassmeten och låt den stå och kallna några timmar i kylen. Gärna över natten eller om du gör den på morgonen så kan du frysa glassen på kvällen.
  13. Kör glassmeten i en glassmaskin enligt maskinens instruktioner.
  14. Eller frys den i en bunke i frysen och ta ut och mixa någon minut med elvisp efter 1,5 timme och sedan varje timme tills glassmassan är krämig och fin vaniljglass.
  15. Alternativ tre som blir mycket god hemgjord vaniljglass kräver att du har två stora rostfria bunkar - en lite mindre än den andra - samt plats i frysen för den större bunken. Häll vatten i den stora bunken till ungefär en fjärdedel. Sätt i den andra bunken och sätt i en tyngd så att vattnet trycks upp runt kanterna. Tyngden kan exempelvis vara en stenmortel. Sätt in bunkarna i frysen och frys vattnet - tar ca 3-4 timmar. Häll glassmassan i den frysta bunken (ta upp tyngden först) och vispa glassmassan med elvisp rätt sakta i tio minuter. Sätt in bunken i frysen igen i en kvart. Ta ut och vispa vaniljglassen igen och snart så har du en smidig och krämig vaniljglass. Du kan frysa vaniljglassen extra sedan i bunken någon timme eller hälla över i en annan bunke och frysa innan servering.
  16. Servera glassen nygjord eller frys in den till senare. Då stelnar och fryser den också till lite extra.
  17. Ett tips är att skölja glasskopan i hett vatten så är din hemgjorda vaniljglass lättare att göra snygga kulor av vid servering.
  18. Låt också gärna glassen stå framme lite innan servering om du fryst den väl efter du tillverkat den.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-19

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept