Hemgjord vaniljglass
Introduktion och förberedelse
Glass med riktig vaniljstång, grädde, mjölk, ägg och socker.
Gör egen vaniljglass utan tillsatser.
Varianter
- Vill du laga en glass utan grädde baserad på mer mjölk kan du laga denna Italienska vaniljglass.
- Vill du ha mer grädde i kan du göra gräddglass.
- En enkel vaniljglass med glassmet som bara är att röra ihop och köra i glassmaskin har jag också recept på.
Serveringsförslag
Servera glassen till all slags dessert eller på egen hand.
- Servera 2-3 kulor vaniljglass och toppa med färska bär som jordgubbar, blåbär, hallon; rårörda varma bär; frukt som banan; vispad grädde; maränger; chokladsås; kolasås; strössel med mera.
- Servera 2-3 kulor med chokladsås eller kolasås och garnerade med mandelbiscottis, rostade nötter eller kanderade nötter
- Och/eller toppa med färska bär eller eller sylt som hallonsylt, jordgubbssylt eller hjortronsylt.
- Banana split eller Marängsviss med grädde, banan, maräng, flagad mandel och chokladsås. Ta gärna vara på äggvitorna som blir över från glassen och baka marängerna på.
- Eller servera 1-2 kulor glass som tillbehör till desserter, pajer och bakverk som kladdkaka eller friterad banan.
- Servera som kulglass i hemgjorda glassvåfflor med topping som kolasås; chokladsås och/eller strössel.
Tillagning
- Häll grädde och mjölk i en stor kastrull.
- Lägg gelatinbladet i en skål med kallt vatten.
- Halvera vaniljstången. Dela den halva vaniljstången på längden. Skrapa ur vaniljfröna och rör ut i mjölken. Tillsätt den urgröpta vaniljstången.
- Värm gräddmjölken till 80 grader och rör då och då (försiktigt så den inte kokar över eller bränns).
- Ta av från värmen och låt stå och svalna lite medan du vispar ägg och socker.
- Vispa ägg och socker fluffigt i en bunke några minuter - helst med en elvisp.
- Tillsätt den heta gräddmjölken till äggskummet under kraftig vispning (ev. med elvispen).
- Häll tillbaks glassblandningen i kastrullen igen och värm sakta under omrörning till 80 grader - precis under kokpunkten då glassmeten börjar tjockna och första bubblan kommer. Koka ej - för då spricker och grynar sig glassmeten.
- Häll upp glassmassan i en bunke.
- Rör i gelatinblad så det löser sig.
- Sila ev. glassmassan genom en sil om den är klumpig. Kyl i vattenbad (häll upp kallt vatten i köksvasken och ställ i bunken). Ta upp vaniljstången.
- Hit kan du förbereda glassmeten och låt den stå och kallna några timmar i kylen. Gärna över natten eller om du gör den på morgonen så kan du frysa glassen på kvällen.
- Kör glassmeten i en glassmaskin enligt maskinens instruktioner.
- Eller frys den i en bunke i frysen och ta ut och mixa någon minut med elvisp efter 1,5 timme och sedan varje timme tills glassmassan är krämig och fin vaniljglass.
- Alternativ tre som blir mycket god hemgjord vaniljglass kräver att du har två stora rostfria bunkar - en lite mindre än den andra - samt plats i frysen för den större bunken. Häll vatten i den stora bunken till ungefär en fjärdedel. Sätt i den andra bunken och sätt i en tyngd så att vattnet trycks upp runt kanterna. Tyngden kan exempelvis vara en stenmortel. Sätt in bunkarna i frysen och frys vattnet - tar ca 3-4 timmar. Häll glassmassan i den frysta bunken (ta upp tyngden först) och vispa glassmassan med elvisp rätt sakta i tio minuter. Sätt in bunken i frysen igen i en kvart. Ta ut och vispa vaniljglassen igen och snart så har du en smidig och krämig vaniljglass. Du kan frysa vaniljglassen extra sedan i bunken någon timme eller hälla över i en annan bunke och frysa innan servering.
- Servera glassen nygjord eller frys in den till senare. Då stelnar och fryser den också till lite extra.
- Ett tips är att skölja glasskopan i hett vatten så är din hemgjorda vaniljglass lättare att göra snygga kulor av vid servering.
- Låt också gärna glassen stå framme lite innan servering om du fryst den väl efter du tillverkat den.
Uppskattat näringsvärde per portion: 166 kcal