Cheesecake med lime och färska hallon

Cheesecake med smak av lime garnerad med färska hallon. En cheesecake som är bakad med färskost och ägg samt smaksatt med lime och socker samt garnerad med färska bär som hallon. Blåbär, vinbär eller jordgubbar är också mycket gott att toppa med. Eller blanda bär efter tillgång.
Cheesecaken passar till fika, knytis, kräftskiva, buffé, fest, kalas osv.
Riktigt fin dessert blir cheesecaken med lite bärsås som ex. halloncoulis (hallonsås).

12 portioner limecheesecake

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 tim 20 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • Botten: 300 gram Digestivekex
  • 100 gram smör
  • Fyllning: 400 gram naturell färskost, cream cheese
  • 2 dl socker
  • 2 dl matyoghurt eller crème fraiche
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 msk rivet limeskal
  • 2 msk limesaft
  • 3 ägg
  • Topping: 1 liter färska hallon eller andra bär som blåbär, vinbär och/eller jordgubbar
  • 2 dl hallonsås (valfritt och serveras i skål vid sidan)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Krossa digestivekexen i en plastpåse, för hand i bunke eller mixa till smulor i matberedare med kniven.
  3. Smält smöret och blanda med digestivesmulorna till en smulig blandning.
  4. Smörj en ugnsform ca 25 cm diameter, gärna med löstagbar kant, med lite smör.
  5. Fördela digestivesmulorna och tryck ut till ett jämnt lager samt lager upp mot kanterna ca 2-3 cm.
  6. Grädda pajskalet i ca 8 minuter.
  7. Ta ut och låt svalna.
  8. Gör fyllningen: Vispa färskost med socker några minuter.
  9. Vispa i rivet limeskal, limesaft samt vaniljsocker.
  10. Vispa i äggen ett i taget.
  11. Häll fyllningen i pajskalet.
  12. Klä ev. formen med folie (om den skulle börja läcka).
  13. Grädda limecheesecaken i 50 minuter. Täck ev. över om den börjar brännas.
  14. Stäng av ugnen och låt stå i en halvtimme.
  15. Ta ut cheesecaken och låt den svalna. Kyl ev. cheesecaken om den ska serveras senare. Förvaras kyld. Hit kan du förbereda.
  16. Vid servering garnerar du hela cheesecaken med färska hallon eller andra bär.
  17. Gör ev. en hallonsås genom att blanda 0,5 liter hallon med 1 dl socker. Koka upp och mosa. Sila till en hallonsås (sk halloncoulis). Serveras kall i en skål vid sidan så att den kan ösas vid sidan av varje portion.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer