Cheesecake med lime och färska hallon

Cheesecake med smak av lime garnerad med färska hallon. En cheesecake som är bakad med färskost och ägg samt smaksatt med lime och socker samt garnerad med färska bär som hallon. Blåbär, vinbär eller jordgubbar är också mycket gott att toppa med. Eller blanda bär efter tillgång.
Cheesecaken passar till fika, knytis, kräftskiva, buffé, fest, kalas osv.
Riktigt fin dessert blir cheesecaken med lite bärsås som ex. halloncoulis (hallonsås).

12 portioner limecheesecake

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 tim 20 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • Botten: 300 gram Digestivekex
  • 100 gram smör
  • Fyllning: 400 gram naturell färskost, cream cheese
  • 2 dl socker
  • 2 dl matyoghurt eller crème fraiche
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 msk rivet limeskal
  • 2 msk limesaft
  • 3 ägg
  • Topping: 1 liter färska hallon eller andra bär som blåbär, vinbär och/eller jordgubbar
  • 2 dl hallonsås (valfritt och serveras i skål vid sidan)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Krossa digestivekexen i en plastpåse, för hand i bunke eller mixa till smulor i matberedare med kniven.
  3. Smält smöret och blanda med digestivesmulorna till en smulig blandning.
  4. Smörj en ugnsform ca 25 cm diameter, gärna med löstagbar kant, med lite smör.
  5. Fördela digestivesmulorna och tryck ut till ett jämnt lager samt lager upp mot kanterna ca 2-3 cm.
  6. Grädda pajskalet i ca 8 minuter.
  7. Ta ut och låt svalna.
  8. Gör fyllningen: Vispa färskost med socker några minuter.
  9. Vispa i rivet limeskal, limesaft samt vaniljsocker.
  10. Vispa i äggen ett i taget.
  11. Häll fyllningen i pajskalet.
  12. Klä ev. formen med folie (om den skulle börja läcka).
  13. Grädda limecheesecaken i 50 minuter. Täck ev. över om den börjar brännas.
  14. Stäng av ugnen och låt stå i en halvtimme.
  15. Ta ut cheesecaken och låt den svalna. Kyl ev. cheesecaken om den ska serveras senare. Förvaras kyld. Hit kan du förbereda.
  16. Vid servering garnerar du hela cheesecaken med färska hallon eller andra bär.
  17. Gör ev. en hallonsås genom att blanda 0,5 liter hallon med 1 dl socker. Koka upp och mosa. Sila till en hallonsås (sk halloncoulis). Serveras kall i en skål vid sidan så att den kan ösas vid sidan av varje portion.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat