Hallonrutor

Introduktion och förberedelse

Hallonrutor i långpanna är en slags hallonkaka av mjuk sockerkaksbotten med färska eller frysta hallon som skärs i rutor.

Smidigt att baka till många i en stor sats. Går bra att frysa in.

Varianter

Hallonrutorna kan också bakas med andra bär som plommon, blåbär, körsbär,rabarber, björnbär, vinbär eller krusbär eller svarta vinbär med kokos.

Tips

  • Det är viktigt att man vispar i fem minuter så att äggen blir fluffiga.
  • Frysta bär tinas ej innan - bara att strö över.

Portionsberäkning

Receptet räcker till en normalstor långpanna med höga kanter. Du kan också baka bärrutorna i en mindre långpanna på ca 36x24 cm. Då får du 18 rutor. Ta då 2/3 av ingredienserna.

1 långpanna hallonrutor, ca 24 hallonrutor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 6 ägg M/L
  • 6 dl strösocker
  • 6 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 3 dl färska rensade hallon
  • 150 gram kallt smör

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader - vanlig ugn.
  2. Knäck äggen i en bunke och tillsätt socker.
  3. Vispa ägg och socker i 5 minuter med elvisp så det blir fluffigt.
  4. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke.
  5. Vispa ner mjölet i äggblandningen.
  6. Lägg bakplåtspapper i en långpanna.
  7. Häll i och bred ut smeten i botten.
  8. Strö över hallonen i ett jämnt lager.
  9. Hyvla smör och fördela över smet och hallon.
  10. Grädda hallonkakan i 25 minuter i mitten av ugnen.
  11. Ta ut och låt svalna på galler.
  12. Skär upp kakan i rutor. Förslagsvis i ca 24 st - 4 snitt på längden och 6 lodrätt. Dessa kan även delas i trianglar för lite mindre kakor och då får du ut 48 stycken - passar till buffé och fest.
E-mail
Medel: 3.7 (107 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 186 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-10-10

Tillbehör och liknande recept: