Hallonrutor
Hallonrutor i långpanna är en slags hallonkaka av mjuk sockerkaksbotten med färska eller frysta hallon som skärs i rutor.
Smidigt att baka till många i en stor sats. Går bra att frysa in.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader - vanlig ugn.
- Knäck äggen i en bunke och tillsätt socker.
- Vispa ägg och socker i 5 minuter med elvisp så det blir fluffigt.
- Blanda mjöl och bakpulver i en bunke.
- Vispa ner mjölet i äggblandningen.
- Lägg bakplåtspapper i en långpanna.
- Häll i och bred ut smeten i botten.
- Strö över hallonen i ett jämnt lager.
- Hyvla smör och fördela över smet och hallon.
- Grädda hallonkakan i 25 minuter i mitten av ugnen.
- Ta ut och låt svalna på galler.
- Skär upp kakan i rutor. Förslagsvis i ca 24 st - 4 snitt på längden och 6 lodrätt. Dessa kan även delas i trianglar för lite mindre kakor och då får du ut 48 stycken - passar till buffé och fest.
Varianter
Hallonrutorna kan också bakas med andra bär som plommon, blåbär, körsbär,rabarber, björnbär, vinbär eller krusbär eller svarta vinbär med kokos.
Tips
- Det är viktigt att man vispar i fem minuter så att äggen blir fluffiga.
- Frysta bär tinas ej innan - bara att strö över.
Portionsberäkning
Receptet räcker till en normalstor långpanna med höga kanter. Du kan också baka bärrutorna i en mindre långpanna på ca 36x24 cm. Då får du 18 rutor. Ta då 2/3 av ingredienserna.
Uppskattat näringsvärde per portion: 186 kcal