Hallonrutor

Introduktion och förberedelse för tillagning

Hallonrutor i långpanna. En hallonkaka av mjuk sockerkaksbotten med färska hallon. Skurna i rutor. Smidigt att baka till många i en stor sats. Går bra att frysa in.

Hallonrutorna kan också bakas med andra bär som blåbär men också rabarber, vinbär eller krusbär om du strör över en matsked strösocker då dessa är syrliga.

Det är viktigt att man vispar i fem minuter så att äggen blir fluffiga. Då behövs egentligen inget bakpulver men man kan ta i 1-2 tsk om man vill vara säker på en fluffig kaka.

Receptet räcker till en normalstor långpanna med höga kanter. Du kan också baka bärrutorna i en mindre långpanna på ca 36x24 cm. Då får du 18 rutor. Ta då 2/3 av ingredienserna.

Frysta bär tinas ej innan - bara att strö över.

1 långpanna hallonrutor, ca 24 hallonrutor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 6 ekologiska ägg
  • 6 dl strösocker
  • 6 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 3 dl färska rensade hallon
  • 150 gram kallt smör

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader - vanlig ugn.
  2. Knäck äggen i en bunke och tillsätt socker.
  3. Vispa ägg och socker i minst 5 minuter med elvisp.
  4. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke.
  5. Vispa ner mjölet i äggblandningen.
  6. Lägg bakplåtspapper i en långpanna.
  7. Häll i och bred ut smeten i botten.
  8. Strö över hallonen i ett jämnt lager.
  9. Hyvla smör och fördela över smet och hallon.
  10. Grädda hallonkakan i 25 minuter i mitten av ugnen.
  11. Ta ut och låt svalna på galler.
  12. Skär upp hallonrutor ca 24 st (4 snitt på längden och 6 lodrätt).
E-mail
Medel: 4.3 (14 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-19

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.