Hallonrutor

Hallonrutor i långpanna. En hallonkaka av mjuk sockerkaksbotten med färska hallon. Skurna i rutor. Smidigt att baka till många i en stor sats. Går bra att frysa in.

Hallonrutorna kan också bakas med andra bär som blåbär men också rabarber, vinbär eller krusbär om du strör över en matsked strösocker då dessa är syrliga. 

Det är viktigt att man vispar i fem minuter så att äggen blir fluffiga. Då behövs egentligen inget bakpulver men man kan ta i 1-2 tsk om man vill vara säker på en fluffig kaka.

Receptet räcker till en normalstor långpanna med höga kanter. Du kan också baka bärrutorna i en mindre långpanna på ca 36x24 cm. Då får du 18 rutor. Ta då 2/3 av ingredienserna. 

Frysta bär tinas ej innan - bara att strö över. 

1 långpanna hallonrutor, ca 24 hallonrutor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 6 ekologiska ägg
  • 6 dl strösocker
  • 6 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 3 dl färska rensade hallon
  • 150 gram kallt smör

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader - vanlig ugn.
  2. Knäck äggen i en bunke och tillsätt socker.
  3. Vispa ägg och socker i minst 5 minuter med elvisp.
  4. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke.
  5. Vispa ner mjölet i äggblandningen.
  6. Lägg bakplåtspapper i en långpanna.
  7. Häll i och bred ut smeten i botten.
  8. Strö över hallonen i ett jämnt lager.
  9. Hyvla smör och fördela över smet och hallon.
  10. Grädda hallonkakan i 25 minuter i mitten av ugnen.
  11. Ta ut och låt svalna på galler.
  12. Skär upp hallonrutor ca 24 st (4 snitt på längden och 6 lodrätt).
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer