Hallonlikör
Gör egen hallonlikör med färska hallon och lite vanilj som får ligga i sprit som sedan silas och sötas upp med vit sirap.
Likören får fin röd färg och en fyllig smak av hallon.
Tillagning
- Rensa hallonen och lägg dem i en glasburk eller plastburk med lock och plats för spriten.
- Tillsätt spriten.
- Dela vaniljstången och skär en bit på några cm. Skrapa ur fröna och tillsätt stången samt frön till spriten.
- Sätt på lock, skaka om och låt stå i 1 vecka mörkt och svalt. Exempelvis i jordkällare, garderob eller svalfacket i kylen. Skaka om då och då - förslagsvis en gång om dagen.
- Sila av hallon och vaniljstång i en silställning som ex. Jonas. Eller ett durkslag med silduk. Eller genom kaffefilter för extra klar likör. Låt stå och rinna någon halvtimme. Jag fick ut 4 dl hallon- och spritblandning.
- Tillsätt sirapen. Rör tills det löst sig. Smaka av och tillsätt eventuellt mer sirap till önskad sötma.
- Häll upp i en eller två flaskor och sätt på lock. Förvara mörkt och svalt. Blir godare om den får stå mörkt och svalt att mogna några månader. Håller flera år.
- Servera hallonlikören kyld.
Serveringsförslag
- Hallonlikören serveras kyld till fika, fest, tårta, efterrätter och desserter.
- Likören kan även användas i drinkar som förslagsvis till fördrink eller välkomstdrink med några cl hallonlikör i champagneglas, vinglas eller kupa. Toppa upp med kall Cava, Champagne eller annat mousserande vin.
- Jag använde likören till en Halloncava.
Val av sprit
Här med en liten flaska 37 cl vodka eller brännvin (en 5 cl flaska funkar också).
Varianter
- Vaniljstång är valfritt.
- Andra kryddor som passar är en bit hel kanel eller liten bit stjärnanis.
Uppskattat näringsvärde per portion: 98 kcal