Hallonlikör

Introduktion och förberedelse

Gör egen hallonlikör med färska hallon och lite vanilj som får ligga i sprit som sedan silas och sötas upp med vit sirap.

Likören får fin röd färg och en fyllig smak av hallon.

Serveringsförslag

  • Hallonlikören serveras kyld till fika, fest, tårta, efterrätter och desserter.
  • Likören kan även användas i drinkar som förslagsvis till fördrink eller välkomstdrink med några cl hallonlikör i champagneglas, vinglas eller kupa. Toppa upp med kall Cava, Champagne eller annat mousserande vin.
  • Jag använde likören till en Halloncava.

Val av sprit

Här med en liten flaska 37 cl vodka eller brännvin (en 5 cl flaska funkar också).

Varianter

  • Vaniljstång är valfritt.
  • Andra kryddor som passar är en bit hel kanel eller liten bit stjärnanis.

Kyld hallonlikör serverad i glas
Kyld hallonlikör passar till fest, tårta, kalas och desserter men även i drinkar - prova att toppa upp med kyld Cava eller Champagne i ett glas och servera som fördrink.

6 dl hallonlikör

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 7 dagar 40 min
  • Klart på: 7 dagar 50 min

Ingredienser

  • 250 gram hallon
  • 37 cl vodka eller brännvin special
  • 1/4 vaniljstång (valfritt)
  • 2 dl vit sirap

Tillagning

  1. Rensa hallonen och lägg dem i en glasburk eller plastburk med lock och plats för spriten.
  2. Tillsätt spriten.
  3. Dela vaniljstången och skär en bit på några cm. Skrapa ur fröna och tillsätt stången samt frön till spriten.
  4. Sätt på lock, skaka om och låt stå i 1 vecka mörkt och svalt. Exempelvis i jordkällare, garderob eller svalfacket i kylen. Skaka om då och då - förslagsvis en gång om dagen.
  5. Sila av hallon och vaniljstång i en silställning som ex. Jonas. Eller ett durkslag med silduk. Eller genom kaffefilter för extra klar likör. Låt stå och rinna någon halvtimme. Jag fick ut 4 dl hallon- och spritblandning.
  6. Tillsätt sirapen. Rör tills det löst sig. Smaka av och tillsätt eventuellt mer sirap till önskad sötma.
  7. Häll upp i en eller två flaskor och sätt på lock. Förvara mörkt och svalt. Blir godare om den får stå mörkt och svalt att mogna några månader. Håller flera år.
  8. Servera hallonlikören kyld.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 98 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-09-14

Tillbehör och liknande recept: