Hallonmousse

En god kall mousse med hallon som passar till tårtfyllning mellan mandelbottnar med mera.
Satsen passar till två tårtor med ett några cm lager tjockt hallonmousse.

Receptet kan halveras till en rund tårta med ca 24 cm diameter. Tänk på att ej använda aluminiumi bakformen som då missfärgar moussen.

Istället för frysta hallon kan du ta 1,5 kg färska hallon.
 

1 sats hallonmousse, till ca två runda tårtor 24 cm diameter

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 3 dl socker
  • 4 dl vispgrädde
  • 2 äggvitor
  • 1 lime
  • 10 gelatinblad
  • 1 kg frysta hallon eller 1,5 kg färska hallon

Tillagning

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
  2. Tina frysta hallon eller använd färska hallon.
  3. Mosa dem och passera samt tryck dem genom en fin sil så att du får ut saften.
  4. Vispa grädden.
  5. Skölj limefrukten och riv skalet fint. Lägg i en en stor bunke med hallonsaften (hallonpurén) limesaften samt 2 dl socker.
  6. Vispa äggvitan och tillsätt 2 dl socker lite i taget.
  7. Ta upp gelatinbladen från vattnet och lägg i en kastrull med ca 2 dl av hallonsaften.
  8. Värm utan att koka och rör tills gelatinbladen smält.
  9. Rör ut i den övriga hallonsaften.
  10. Vänd i den vispade äggvitan och grädden i hallonsaften samt vänd runt till en jämn blandning.
  11. Nu kan du använda hallonmoussen till att fylla tårtor, rulltårtor, till bakelser eller annat.
  12. Hallonmoussen stelnar i kylen på några timmar eller så kan man frysa den och sedan tina i minst 5 timmar i kylskåp.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer