Hallonmousse
Hallonmousse till fyllning som tårta eller bakverk.
En god kall mousse med hallon, socker och lime som stelnar till fin god rosa fyllning.
Tillagning
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
- Koka upp hallonen och låt svalna något.
- Mosa dem och passera samt tryck dem genom en fin sil så att du får ut saften. Du behöver 2,5 dl.
- Skölj limefrukten och riv skalet fint. Lägg i en en stor bunke med hallonsaften (hallonpurén) limesaften samt 0,75 dl socker.
- Vispa äggvitan fast likt maräng på medel hastighet och tillsätt 0,75 socker lite i taget.
- Vispa grädden.
- Ta upp gelatinbladen från vattnet och lägg i en kastrull med 1 dl av hallonblandningen.
- Värm utan att koka och rör tills gelatinbladen smält.
- Tillsätt till resten av hallonen och rör om.
- Vänd i den vispade äggvitan och grädden i hallonen. Vänd försiktigt runt till en jämn blandning.
- Nu kan du använda hallonmoussen till att fylla tårtor, rulltårtor, till bakelser eller annat.
- Hallonmoussen stelnar i kylen. Räkna minst 3 timmar eller helst över natten.
Användning
- Jag hade moussen som fyllning till hallonmoussetårta.
- Fler förslag är att toppa mandelbotten med mixade mandlar, Digestivebotten eller Oreochokladbotten.
- Eller använda moussen att både fylla och toppa med ett lager mellan och på sockerkaksbottnar eller chokladbottnar.
- Eller som fyllning till jordgubbsbakelser.
Portionsberäkning
- Satsen räcker till en tårta med ett några cm lager tjockt hallonmousse.
- Receptet kan dubbleras till två tårtor eller om du behöver mycket mousse till annat bakverk.
Tips
- Tänk på att ej använda aluminiumi bakformen som då missfärgar moussen.
- Jag gjorde moussen med frysta hallon men man kan även ta färska hallon och koka ihop samt mosa så du får ut saften. Du behöver 2,5 dl råsaft av hallon.
Varianter
Du kan byta hallon mot jordgubbar, blåbär eller andra bär. Eller blanda. Räkna 2,5 dl råsaft från bären till moussen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 89 kcal