Hallonmousse

Introduktion och förberedelse

Hallonmousse till fyllning som tårta eller bakverk.

En god kall mousse med hallon som stelnar till fin god rosa fyllning.

Kan förslagsvis användas som fyllning på mandelbotten till hallonmoussetårta.

Satsen räcker till en tårta med ett några cm lager tjockt hallonmousse.

Receptet kan dubbleras till två tårtor eller om du behöver mycket mousse till annat bakverk.

Tänk på att ej använda aluminiumi bakformen som då missfärgar moussen.

Istället för frysta hallon kan du ta 750 gram färska hallon - de är dock rätt dyra om du inte ha egna hallonbuskar eller handlar när de är i säsong.

1 sats hallonmousse, till ca en rund tårta 24 cm diameter

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1,5 dl socker
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 äggvita
  • 1/2 lime
  • 5 gelatinblad
  • 500 gram frysta hallon eller 750 gram färska hallon

Tillagning

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
  2. Tina frysta hallon eller använd färska hallon.
  3. Mosa dem och passera samt tryck dem genom en fin sil så att du får ut saften.
  4. Vispa grädden.
  5. Skölj limefrukten och riv skalet fint. Lägg i en en stor bunke med hallonsaften (hallonpurén) limesaften samt 0,75 dl socker.
  6. Vispa äggvitan - först på medel hastighet tills den är rätt fast och tillsätt sedan 0,75 socker lite i taget.
  7. Ta upp gelatinbladen från vattnet och lägg i en kastrull med ca 1 dl av hallonblandningen.
  8. Värm utan att koka och rör tills gelatinbladen smält.
  9. Tillsätt resten av hallonen och blanda ut med gelatinblandningen. Sätt åt sidan i en bunke och låt svalna helt.
  10. Vänd i den vispade äggvitan och grädden i hallonen samt vänd försiktigt runt till en jämn blandning.
  11. Nu kan du använda hallonmoussen till att fylla tårtor, rulltårtor, till bakelser eller annat.
  12. Hallonmoussen stelnar i kylen på några timmar.
  13. Den kan också användas genom att man fryser det bakverk man vill ha i minst 5 timmar. Låt sedan tina någon halvtimme innan servering i kylskåp.
E-mail
Medel: 3.8 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 89 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-09-06

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.