Hallonmousse

Hallonmousse till fyllning och tåra eller bakverk. En god kall mousse med hallon som stelnar till fin god fyllning ex. mellan mandelbottnar till tårta med mera.

Satsen passar till två tårtor med ett några cm lager tjockt hallonmousse. Receptet kan halveras till en rund tårta med ca 24 cm diameter. Tänk på att ej använda aluminiumi bakformen som då missfärgar moussen.

Istället för frysta hallon kan du ta 1,5 kg färska hallon - de är dock rätt dyra om du inte ha egna hallonbuskar eller handlar när de är i säsong.

1 sats hallonmousse, till ca två runda tårtor 24 cm diameter

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 3 dl socker
  • 4 dl vispgrädde
  • 2 äggvitor
  • 1 lime
  • 10 gelatinblad
  • 1 kg frysta hallon eller 1,5 kg färska hallon

Tillagning

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
  2. Tina frysta hallon eller använd färska hallon.
  3. Mosa dem och passera samt tryck dem genom en fin sil så att du får ut saften.
  4. Vispa grädden.
  5. Skölj limefrukten och riv skalet fint. Lägg i en en stor bunke med hallonsaften (hallonpurén) limesaften samt 2 dl socker.
  6. Vispa äggvitan och tillsätt 2 dl socker lite i taget.
  7. Ta upp gelatinbladen från vattnet och lägg i en kastrull med ca 2 dl av hallonsaften.
  8. Värm utan att koka och rör tills gelatinbladen smält.
  9. Rör ut i den övriga hallonsaften.
  10. Vänd i den vispade äggvitan och grädden i hallonsaften samt vänd runt till en jämn blandning.
  11. Nu kan du använda hallonmoussen till att fylla tårtor, rulltårtor, till bakelser eller annat.
  12. Hallonmoussen stelnar i kylen på några timmar eller så kan man frysa den och sedan tina i minst 5 timmar i kylskåp.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-05-04

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.