Hallonmousse

Hallonmousse till fyllning som tårta eller bakverk.

En god kall mousse med hallon, socker och lime som stelnar till fin god rosa fyllning.

1 sats hallonmousse, till en rund tårta 24 cm diameter

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 tim 10 min
  • Klart på: 5 tim 20 min

Ingredienser

  • 1,5 dl socker
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 äggvita, L
  • 1 lime, 0,25 dl saft och 1 msk skal
  • 5 gelatinblad
  • 2,5 dl råsaft från ca 400 gram frysta hallon

Tillagning

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
  2. Koka upp hallonen och låt svalna något.
  3. Mosa dem och passera samt tryck dem genom en fin sil så att du får ut saften. Du behöver 2,5 dl.
  4. Skölj limefrukten och riv skalet fint. Lägg i en en stor bunke med hallonsaften (hallonpurén) limesaften samt 0,75 dl socker.
  5. Vispa äggvitan fast likt maräng på medel hastighet och tillsätt 0,75 socker lite i taget.
  6. Vispa grädden.
  7. Ta upp gelatinbladen från vattnet och lägg i en kastrull med 1 dl av hallonblandningen.
  8. Värm utan att koka och rör tills gelatinbladen smält.
  9. Tillsätt till resten av hallonen och rör om.
  10. Vänd i den vispade äggvitan och grädden i hallonen. Vänd försiktigt runt till en jämn blandning.
  11. Nu kan du använda hallonmoussen till att fylla tårtor, rulltårtor, till bakelser eller annat.
  12. Hallonmoussen stelnar i kylen. Räkna minst 3 timmar eller helst över natten.
Till hallonmoussen behöver du gelatinblad lagda i blöt, socker, grädde, äggvita, hallon och lime.
Till hallonmoussen behöver du gelatinblad lagda i blöt, socker, grädde, äggvita, hallon och lime.
Koka upp hallon och mosa ihop dem.
Koka upp hallon och mosa ihop dem.
Passera hallonen genom en sil och tryck ut så mycket saft du kan.
Passera hallonen genom en sil och tryck ut så mycket saft du kan.
Du behöver 2,5 dl råsaft från hallon.
Du behöver 2,5 dl råsaft från hallon.
Riv skalet av limen. Pressa ur saften.
Riv skalet av limen. Pressa ur saften.
Lägg saften i en stor bunke och tillsätt limeskal, saft samt socker. Rör om.
Lägg saften i en stor bunke och tillsätt limeskal, saft samt socker. Rör om.
Vispa äggvitan fast likt maräng och tillsätt 0,75 dl socker lite i taget.
Vispa äggvitan fast likt maräng och tillsätt 0,75 dl socker lite i taget.
Vispa grädden.
Vispa grädden.
Ta upp gelatinblad ur blötläggning och lägg i en kastrull med ca 1 dl råsaft.
Ta upp gelatinblad ur blötläggning och lägg i en kastrull med ca 1 dl råsaft.
Värm och rör tills gelatinbladen löst sig. Koka ej.
Värm och rör tills gelatinbladen löst sig. Koka ej.
Häll tillbaka med hallonen och rör om. Låt svalna.
Häll tillbaka med hallonen och rör om. Låt svalna.
Tillsätt grädden och den vispade äggvitan.
Tillsätt grädden och den vispade äggvitan.
Vänd ihop till en jämn smet.
Vänd ihop till en jämn smet.
Nu kan du använda moussen till det du önskar. Förslagsvis till hallonmoussetårta.
Nu kan du använda moussen till det du önskar. Förslagsvis till hallonmoussetårta.
Moussen ska stå i kylen att stelna i minst 5 timmar eller över natten.
Moussen ska stå i kylen att stelna i minst 5 timmar eller över natten.
God hallonmoussetårta med mandelbotten garnerad med hyvlad vit choklad, färska hallon och citronmeliss.
God hallonmoussetårta med mandelbotten garnerad med hyvlad vit choklad, färska hallon och citronmeliss.

Användning

Portionsberäkning

  • Satsen räcker till en tårta med ett några cm lager tjockt hallonmousse.
  • Receptet kan dubbleras till två tårtor eller om du behöver mycket mousse till annat bakverk.

Tips

  • Tänk på att ej använda aluminiumi bakformen som då missfärgar moussen.
  • Jag gjorde moussen med frysta hallon men man kan även ta färska hallon och koka ihop samt mosa så du får ut saften. Du behöver 2,5 dl råsaft av hallon. 

Varianter

Du kan byta hallon mot jordgubbar, blåbär eller andra bär. Eller blanda. Räkna 2,5 dl råsaft från bären till moussen. 

E-mail
Medel: 3.8 (38 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 89 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-09-24