Hallonmousse

Hallonmousse till fyllning och tåra eller bakverk. En god kall mousse med hallon som stelnar till fin god fyllning ex. mellan mandelbottnar till tårta med mera.

Satsen passar till två tårtor med ett några cm lager tjockt hallonmousse. Receptet kan halveras till en rund tårta med ca 24 cm diameter. Tänk på att ej använda aluminiumi bakformen som då missfärgar moussen.

Istället för frysta hallon kan du ta 1,5 kg färska hallon - de är dock rätt dyra om du inte ha egna hallonbuskar eller handlar när de är i säsong.

1 sats hallonmousse, till ca två runda tårtor 24 cm diameter

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 3 dl socker
  • 4 dl vispgrädde
  • 2 äggvitor
  • 1 lime
  • 10 gelatinblad
  • 1 kg frysta hallon eller 1,5 kg färska hallon

Tillagning

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
  2. Tina frysta hallon eller använd färska hallon.
  3. Mosa dem och passera samt tryck dem genom en fin sil så att du får ut saften.
  4. Vispa grädden.
  5. Skölj limefrukten och riv skalet fint. Lägg i en en stor bunke med hallonsaften (hallonpurén) limesaften samt 2 dl socker.
  6. Vispa äggvitan och tillsätt 2 dl socker lite i taget.
  7. Ta upp gelatinbladen från vattnet och lägg i en kastrull med ca 2 dl av hallonsaften.
  8. Värm utan att koka och rör tills gelatinbladen smält.
  9. Rör ut i den övriga hallonsaften.
  10. Vänd i den vispade äggvitan och grädden i hallonsaften samt vänd runt till en jämn blandning.
  11. Nu kan du använda hallonmoussen till att fylla tårtor, rulltårtor, till bakelser eller annat.
  12. Hallonmoussen stelnar i kylen på några timmar eller så kan man frysa den och sedan tina i minst 5 timmar i kylskåp.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-05-04

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Pepparkaksbak

Julstöka till det med lite pepparkaksbak. Förbered degen dagen innan. Sedan är det bara att baka ut gubbar, grisar, gummor och hjärtan till knapriga och kryddiga pepparkakor. Ny film!

Läs mer

Glöggdoft i luften

Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du mina bästa tips på hemgjord glögg i olika varianter samt vilka tilltugg som passar.

Läs mer

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept