Hallonsaft
Koka hemgjord hallonsaft på färska eller frysta hallon.
Tillagning
- Rensa hallonen om du använder färska hallon.
- Koka upp vattnet i en stor kastrull.
- Lägg ner hallonen. Mosa ihop färska hallon - förslagsvis med potatisstöt eller en visp.
- Koka hallonen på medelvärme i ca 10 minuter. Rör då och då.
- Sila av hallonsaften genom en silduk, finmaskig sil eller sk chinoise. Tryck ut det mesta av saften med baksidan av en slev och släng hallonkärnorna som blir kvar.
- Mät upp hallonsaften och häll tillbaks i en kastrull. Tillsätt 5,5 dl socker per liter saft. Värm hallonsaften så att sockret löser sig ca 5 minuter. Rör om.
- Tillsätt ev. natriumbensoat om du vill ha en mycket hållbar saft. Rör först ut natriumbensoaten i ett litet glas med saft och rör sedan ut detta i den övrigt saften.
- Ta av från värmen och låt hallonsaften stå några minuter.
- Häll upp hallonsaften i rena saftflaskor och förslut direkt. Låt svalna helt och förvara svalt och mörkt.
- Eller låt saften svalna och frys in i burkar. Då kan du sedan skrapa ur isig saft direkt i kannan och spä med vatten.
Serveringsförslag
Servera gärna hallonsaften kall med is eller blanda och sätt i kylen att kallna innan servering.
Varianter
Du kan göra saften av färska hallon eller frysta hallon.
Hållbarhet
- Socker och syra gör saften hållbar i sig. Hallonsaft blir hållbar med 5,5 dl socker per liter saft. Förvara i kylskåp.
- Tar du mindre mängd socker kan du frysa in saft och ta fram i omgångar samt förvara i kylen några dagar i taget. Eller blanda fryst saft direkt i kanna för kall god saft.
- Vill du vara riktigt säker och ska spara saften länge utan kylskåp så kan du ta i konserveringsmedel som förslagsvis Natriumbensoat.
- Sterilisera gärna flaskor om du vill ha en extra hållbar saft.
Uppskattat näringsvärde per portion: 72 kcal