Hallonsaft
Introduktion och förberedelse
Koka hemgjord hallonsaft på färska eller frysta hallon. Servera gärna hallonsaften kall med is eller blanda och sätt i kylen att kallna innan servering. Du kan göra saften av färska hallon eller frysta hallon.
Socker och syra gör då saften hållbar i sig. Men vill du vara riktigt säker och ska spara saften länge så bör du ta i konserveringsmedel. Natriumbensoat är ett konserveringsmedel du kan ha i hallonsaften om saften ska hålla mycket länge utan kylskåp. Hallonsaft blir annars tillräckligt hållbar med 5,5 dl socker per liter saft.
Sterilisera gärna flaskor om du vill ha en extra hållbar saft. Förvara flaskorna sedan mörkt och svalt.
Tillagning
- Rensa hallonen om du använder färska hallon.
- Koka upp vattnet i en stor kastrull.
- Lägg ner hallonen. Mosa ihop färska hallon - förslagsvis med potatisstöt eller en visp.
- Koka hallonen på medelvärme i ca 10 minuter. Rör då och då.
- Sila av hallonsaften genom en silduk, finmaskig sil eller sk chinoise. Tryck ut det mesta av saften med baksidan av en slev och släng hallonkärnorna som blir kvar.
- Mät upp hallonsaften och häll tillbaks i en kastrull. Tillsätt 5,5 dl socker per liter saft. Värm hallonsaften så att sockret löser sig ca 5 minuter. Rör om.
- Tillsätt ev. natriumbensoat om du vill ha en mycket hållbar saft. Rör först ut natriumbensoaten i ett litet glas med saft och rör sedan ut detta i den övrigt saften.
- Ta av från värmen och låt hallonsaften stå några minuter.
- Häll upp hallonsaften i rena saftflaskor och förslut direkt. Låt svalna helt och förvara svalt och mörkt.
- Eller låt saften svalna och frys in i burkar. Då kan du sedan skrapa ur isig saft direkt i kannan och spä med vatten.
Uppskattat näringsvärde per portion: 72 kcal