Hallonsaft

Introduktion och förberedelse

Koka hemgjord hallonsaft på färska eller frysta hallon.

Serveringsförslag

Servera gärna hallonsaften kall med is eller blanda och sätt i kylen att kallna innan servering.

Varianter

Du kan göra saften av färska hallon eller frysta hallon.

Hållbarhet

  • Socker och syra gör saften hållbar i sig. Hallonsaft blir hållbar med 5,5 dl socker per liter saft. Förvara i kylskåp.
  • Tar du mindre mängd socker kan du frysa in saft och ta fram i omgångar samt förvara i kylen några dagar i taget. Eller blanda fryst saft direkt i kanna för kall god saft.
  • Vill du vara riktigt säker och ska spara saften länge utan kylskåp så kan du ta i konserveringsmedel som förslagsvis Natriumbensoat.
  • Sterilisera gärna flaskor om du vill ha en extra hållbar saft.

1 liter hallonsaft

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 2 liter, ca 1 kg, hallon, färska eller frysta
  • 3 dl vatten
  • 500 gram socker, ca 5,5 dl (per liter avrunnen saft från hallonen)
  • 1 krm natriumbensoat per liter saft, valfritt

Tillagning

  1. Rensa hallonen om du använder färska hallon.
  2. Koka upp vattnet i en stor kastrull.
  3. Lägg ner hallonen. Mosa ihop färska hallon - förslagsvis med potatisstöt eller en visp.
  4. Koka hallonen på medelvärme i ca 10 minuter. Rör då och då.
  5. Sila av hallonsaften genom en silduk, finmaskig sil eller sk chinoise. Tryck ut det mesta av saften med baksidan av en slev och släng hallonkärnorna som blir kvar.
  6. Mät upp hallonsaften och häll tillbaks i en kastrull. Tillsätt 5,5 dl socker per liter saft. Värm hallonsaften så att sockret löser sig ca 5 minuter. Rör om.
  7. Tillsätt ev. natriumbensoat om du vill ha en mycket hållbar saft. Rör först ut natriumbensoaten i ett litet glas med saft och rör sedan ut detta i den övrigt saften.
  8. Ta av från värmen och låt hallonsaften stå några minuter.
  9. Häll upp hallonsaften i rena saftflaskor och förslut direkt. Låt svalna helt och förvara svalt och mörkt.
  10. Eller låt saften svalna och frys in i burkar. Då kan du sedan skrapa ur isig saft direkt i kannan och spä med vatten.
E-mail
Medel: 3.8 (77 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 72 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-04-24