Hallonsaft

Koka hemgjord hallonsaft på färska eller frysta hallon.
Natriumbensoat är ett konserveringsmedel du kan ha i hallonsaften om saften ska hålla mycket länge utan kylskåp. Hallonsaft blir annars tillräckligt hållbar med 5,5 dl socker per liter saft. Socker och syra gör då saften hållbar i sig. Men vill du vara riktigt säker och ska spara saften länge så bör du ta i konserveringsmedel.

ca 1 liter hallonsaft

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 2 liter, ca 1 kg, hallon färska eller frysta hallon
  • 3 dl vatten
  • 500 g socker, ca 5,5 dl (per liter avrunnen saft från hallonen)
  • 1 krm natriumbensoat per liter saft, valfritt

Tillagning

  1. Rensa hallonen.
  2. Koka upp vattnet i en stor kastrull.
  3. Lägg ner hallonen. Mosa ihop hallonen, förslagsvis med potatisstöt eller en visp.
  4. Koka hallonen på medelvärme i ca 10 minuter. Rör då och då.
  5. Sila av hallonsaften genom en silduk, finmaskig sil eller sk chinoise. Tryck ut det mesta av saften med baksidan av en slev och släng hallonkärnorna som blir kvar.
  6. Mät upp hallonsaften och häll tillbaks i en kastrull. Tillsätt 5,5 dl socker per liter saft. Värm hallonsaften så att sockret löser sig ca 5 minuter.
  7. Tillsätt ev. natriumbensoat om du vill ha en mycket hållbar saft. Rör först ut natriumbensoaten i ett litet glas med saft och rör sedan ut detta i den övrigt saften.
  8. Ta av från värmen och låt hallonsaften stå några minuter.
  9. Häll upp hallonsaften i rena saftflaskor och förslut direkt. Låt svalna helt och förvara svalt och mörkt.
  10. Eller låt saften svalna och frys in i burkar. Då kan du sedan skrapa ur isig saft direkt i kannan och spä med vatten.
E-mail
Medel: 3.6 (16 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer