Hallonsaft

Introduktion och förberedelse för tillagning

Koka hemgjord hallonsaft på färska eller frysta hallon. Servera gärna hallonsaften kall med is eller blanda och sätt i kylen att kallna innan servering. Du kan göra saften av färska hallon eller frysta hallon.

Socker och syra gör då saften hållbar i sig. Men vill du vara riktigt säker och ska spara saften länge så bör du ta i konserveringsmedel. Natriumbensoat är ett konserveringsmedel du kan ha i hallonsaften om saften ska hålla mycket länge utan kylskåp. Hallonsaft blir annars tillräckligt hållbar med 5,5 dl socker per liter saft.

Sterilisera gärna flaskor om du vill ha en extra hållbar saft. Förvara flaskorna sedan mörkt och svalt.

ca 1 liter hallonsaft

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 2 liter, ca 1 kg, hallon, färska eller frysta
  • 3 dl vatten
  • 500 g socker, ca 5,5 dl (per liter avrunnen saft från hallonen)
  • 1 krm natriumbensoat per liter saft, valfritt

Tillagning

  1. Rensa hallonen om du använder färska hallon.
  2. Koka upp vattnet i en stor kastrull.
  3. Lägg ner hallonen. Mosa ihop färska hallon - förslagsvis med potatisstöt eller en visp.
  4. Koka hallonen på medelvärme i ca 10 minuter. Rör då och då.
  5. Sila av hallonsaften genom en silduk, finmaskig sil eller sk chinoise. Tryck ut det mesta av saften med baksidan av en slev och släng hallonkärnorna som blir kvar.
  6. Mät upp hallonsaften och häll tillbaks i en kastrull. Tillsätt 5,5 dl socker per liter saft. Värm hallonsaften så att sockret löser sig ca 5 minuter. Rör om.
  7. Tillsätt ev. natriumbensoat om du vill ha en mycket hållbar saft. Rör först ut natriumbensoaten i ett litet glas med saft och rör sedan ut detta i den övrigt saften.
  8. Ta av från värmen och låt hallonsaften stå några minuter.
  9. Häll upp hallonsaften i rena saftflaskor och förslut direkt. Låt svalna helt och förvara svalt och mörkt.
  10. Eller låt saften svalna och frys in i burkar. Då kan du sedan skrapa ur isig saft direkt i kannan och spä med vatten.
E-mail
Medel: 3.8 (23 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 72 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.