Hallonmoussetårta

En tårta med hallonmousse samt mandelbotten garnerad med färska hallon samt citronmeliss. Gott till dessert eller fika.
Använd ej en bakform av aluminium som färgar av sig på hallonmoussen. Välj någon nonstick springform eller klä formen med bakplåtspapper.

12 bitar hallonmoussetårta

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 3 tim

Ingredienser

  • 1,5 dl socker
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 äggvitor
  • 1 lime
  • 5 gelatinblad
  • 500 gram frysta hallon eller 0,75 liter färska hallon
  • Mandelbotten: 175 gram mandelmassa
  • 100 gram smör
  • 2 ägg
  • 30 gram vetemjöl
  • 2 droppar bittermandelessens

Tillagning

  1. Börja med mandelbotten: sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skär mandelmassa och mjukt smör i tärningar.
  3. Kör mandelmassa, smör, ägg, bittermandelessens och mjöl till en slät massa i matberedare med kniv.
  4. Tryck ut i ett jämnt lager i en rund springform 24 cm diamteter non-stick (ej aluminium) eller klädd med bakplåtspapper.
  5. Grädda mandelbotten i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.
  6. Ta ut och låt den svalna i formen medan du lagar hallonmoussen.
  7. Hallonmousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
  8. Tina frysta hallon eller använd färska hallon.
  9. Mosa dem och passera samt tryck dem genom en fin sil så att du får ut saften.
  10. Vispa grädden.
  11. Skölj limefrukten och riv skalet fint. Lägg i en en stor bunke med hallonsaften (hallonpurén) limesaften samt 2 dl socker.
  12. Vispa äggvitan och tillsätt 2 dl socker lite i taget.
  13. Ta upp gelatinbladen från vattnet och lägg i en kastrull med ca 2 dl av hallonsaften.
  14. Värm utan att koka och rör tills gelatinbladen smält.
  15. Rör ut i den övriga hallonsaften.
  16. Vänd i den vispade äggvitan och grädden i hallonsaften samt vänd runt till en jämn blandning.
  17. Fördela hallonmoussen i ett jämnt lager i formen med mandelbotten.
  18. Ställ hallonmoussetårtan att stelna minst två timmar i kylen eller så kan man frysa den och sedan tina i minst 5 timmar innan servering i kylskåp.
  19. Vid servering så kan du garnera med färska hallon, citronmeliss, mönster med smält choklad, riven vit choklad osv efter tycke.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer