Hallonmoussetårta

En tårta med hallonmousse samt mandelbotten garnerad med färska hallon, vit choklad samt citronmeliss.

12 bitar hallonmoussetårta

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 5 tim 40 min
  • Klart på: 6 tim

Ingredienser

  • MANDELBOTTEN: 175 gram mandelmassa
  • 80 gram smör
  • 2 ägg, L
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 2 droppar bittermandelessens eller 1 finriven bittermandel (valfritt)
  • HALLONMOUSSE: 1,5 dl socker
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 äggvita, L
  • 1 lime, 0,25 dl saft och 1 msk skal
  • 5 gelatinblad
  • 2,5 dl råsaft från hallon från 400 gram frysta hallon

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. MANDELBOTTEN. Skär mandelmassa och mjukt smör i tärningar.
  3. Kör mandelmassa, smör, ägg och mjöl till en slät massa i matberedare med kniv. Tillsätt bittermandel om du önskar det.
  4. Tryck ut i ett jämnt lager i en rund springform på 24 cm diameter non-stick (ej aluminium). Klä gärna botten med bakplåtspapper.
  5. Grädda botten i mitten av ugnen i 20 minuter.
  6. Ta ut och låt den svalna helt medan du lagar hallonmoussen.
  7. HALLONMOUSSE: Lägg gelatinbladen i kallt vatten minst 5 minuter.
  8. Koka upp hallonen i en kastrull. Mosa sönder dem. Låt svalna något.
  9. Häll över hallonen i en sil med bunke under. Mosa dem och tryck ut så mycket saft du kan med en slev. Du behöver 2,5 dl råsaft.
  10. Skölj limefrukten och riv skalet fint. Lägg i bunken med hallonsaften. Pressa i saften från limefrukten.
  11. Rör i hälften av sockret (0,75 dl).
  12. Vispa äggvitan och tillsätt resten av sockret (0,75 dl) lite i taget tills du får ett fast skum likt maräng.
  13. Vispa grädden i en bunke för sig.
  14. Ta upp gelatinbladen från vattnet och lägg i en kastrull. Tillsätt ca 1 dl av hallonsaften. Värm försiktigt utan att koka och rör tills gelatinbladen smält. Häll tillbaka i bunken med resten av hallonsaften och rör om väl.
  15. Vänd i den vispade äggvitan och den vispade grädden. Vänd runt försiktigt till en jämn blandning.
  16. Fördela hallonmoussen i ett jämnt lager i formen med mandelbotten.
  17. Ställ tårtan övertäckt att stelna minst fem timmar i kylen eller över natten.
  18. Vid servering så kan du förslagsvis garnera med färska hallon, hyvlad vit choklad och citronmeliss.
Klä en 24 cm springform med bakplåtspapper i botten. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
Klä en 24 cm springform med bakplåtspapper i botten. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
Till mandelbottnen behöver du mandelmassa, ägg, vetemjöl och smör. Vidare om du vill bittermandel.
Till mandelbottnen behöver du mandelmassa, ägg, vetemjöl och smör. Vidare om du vill bittermandel.
Mixa mandelmassa, ägg, vetemjöl och smör till en jämn smet.
Mixa mandelmassa, ägg, vetemjöl och smör till en jämn smet.
Bred ut mandelsmeten i botten.
Bred ut mandelsmeten i botten.
Grädda i 20 minuter. Låt svalna.
Grädda i 20 minuter. Låt svalna.
Till hallonmoussen behöver du gelatinblad lagda i blöt, socker, grädde, äggvita, hallon och lime.
Till hallonmoussen behöver du gelatinblad lagda i blöt, socker, grädde, äggvita, hallon och lime.
Koka upp hallonen och mosa ihop dem. Låt svalna något.
Koka upp hallonen och mosa ihop dem. Låt svalna något.
Riv skalet av limen. Pressa ur saften.
Riv skalet av limen. Pressa ur saften.
Sila hallonen så du får ut saften.
Sila hallonen så du får ut saften.
Du behöver 2,5 dl råsaft.
Du behöver 2,5 dl råsaft.
Lägg saften i en stor bunke och tillsätt limeskal, saft samt socker.
Lägg saften i en stor bunke och tillsätt limeskal, saft samt socker. Rör om.
Vispa äggvitan fast likt maräng och tillsätt 0,75 dl socker lite i taget.
Vispa äggvitan fast likt maräng och tillsätt 0,75 dl socker lite i taget.
Vispa grädden.
Vispa grädden.
Ta upp gelatinblad ur blötläggning och lägg i en kastrull med ca 1 dl råsaft.
Ta upp gelatinblad ur blötläggning och lägg i en kastrull med ca 1 dl råsaft.
Värm och rör tills gelatinbladen löst sig. Koka ej.
Värm och rör tills gelatinbladen löst sig. Koka ej.
Häll tillbaka med hallonen och rör om.
Häll tillbaka med hallonen och rör om. Låt svalna.
Tillsätt grädden och den vispade äggvitan.
Tillsätt grädden och den vispade äggvitan.
Vänd ihop till en jämn smet.
Vänd ihop till en jämn smet.
Häll smeten i formen med mandelbottnen.
Häll smeten i formen med mandelbottnen.
Ställ i kylen att stelna minst 5 timmar eller över natten.
Ställ i kylen att stelna minst 5 timmar eller över natten. Förvara i kylen fram till servering.
Skär längs kanten med en kniv och ta loss kanten på formen.
Skär längs kanten med en kniv och ta loss kanten på formen.
Garnera med förslagsvis färska hallon, hyvlad vit choklad och citronmeliss.
Garnera med förslagsvis färska hallon, hyvlad vit choklad och citronmeliss.
Skär upp och servera.
Skär upp och servera.
Hallonmoussen blir krämig och frisk med touch av lime kombinerat med färska hallon och mandelbottnen samt söt vit choklad.
Hallonmoussen blir krämig och frisk med touch av lime kombinerat med färska hallon och mandelbottnen samt söt vit choklad.

Serveringsförslag

  • Passar till efterrätt, buffé, fest, kalas, fika eller dessert.
  • Kan även serveras med hallonsås samt garneras med florsocker eller rivet limeskal. 

Tips

  • Kan förberedas i god tid. Gör förslagsvis tårtan dagen innan och garnera till servering.
  • Tårtan kan även frysas in och tinas samt förvaras i kylen innan servering. 
  • Använd ej en bakform av aluminium som kan färga av sig på hallonmoussen.
  • Jag gjorde moussen med frysta hallon men man kan även ta färska hallon och koka ihop samt mosa så du får ut saften. Du behöver 2,5 dl råsaft av hallon. 

Varianter

  • Du kan garnera med ett lager hallongelé om du önskar. Låt då tårtan kallna först samt bred sedan över ett lager gelé. Gör gelén förslagsvis genom att värma 1 dl hallonsaft med 1 dl vatten i vilket du rör ut 2 blötlagda gelatinblad. Häll över gelén och ställ tillbaka i kylen att kallna.
  • Du kan byta mandelbottnen mot mandelbotten med mixade mandlarDigestivebotten eller Oreochokladbotten. Eller använda att både fylla och toppa med ett lager mousse mellan och på sockerkaksbottnar eller chokladbottnar

Att dricka till

Vill du servera hallonmoussetårtan till finare efterrätt kan du ha ett dessertvin till som fransk Sauternes eller Muscat Beaumes de Venise.

E-mail
Medel: 4.3 (17 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 149 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-09-24

Tillbehör och liknande:

Vin till dessert - tips på bästa kombon

Skvätten över i - dessertvin åt alla! En god dessert med ett passande sött vin är som pricken över i...

Fixa en söt avslutning - här är några dessertrecept alla kan laga

Njut av en god dessert och ett passande glas sött dessertvin - det kan bli kvällens höjdpunkt...

Välj rätt sött vin till desserten

Ett god dessert med ett sött vin är som pricken över i. Ett enkelt recept att avsluta en lyckad middag...