Hallonmoussetårta

En tårta med hallonmousse samt mandelbotten garnerad med färska hallon samt citronmeliss. Gott till dessert eller fika.
Använd ej en bakform av aluminium som färgar av sig på hallonmoussen. Välj någon nonstick springform eller klä formen med bakplåtspapper.

12 bitar hallonmoussetårta

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 3 tim

Ingredienser

  • 1,5 dl socker
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 äggvitor
  • 1 lime
  • 5 gelatinblad
  • 500 gram frysta hallon eller 0,75 liter färska hallon
  • Mandelbotten: 175 gram mandelmassa
  • 100 gram smör
  • 2 ägg
  • 30 gram vetemjöl
  • 2 droppar bittermandelessens

Tillagning

  1. Börja med mandelbotten: sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skär mandelmassa och mjukt smör i tärningar.
  3. Kör mandelmassa, smör, ägg, bittermandelessens och mjöl till en slät massa i matberedare med kniv.
  4. Tryck ut i ett jämnt lager i en rund springform 24 cm diamteter non-stick (ej aluminium) eller klädd med bakplåtspapper.
  5. Grädda mandelbotten i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.
  6. Ta ut och låt den svalna i formen medan du lagar hallonmoussen.
  7. Hallonmousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
  8. Tina frysta hallon eller använd färska hallon.
  9. Mosa dem och passera samt tryck dem genom en fin sil så att du får ut saften.
  10. Vispa grädden.
  11. Skölj limefrukten och riv skalet fint. Lägg i en en stor bunke med hallonsaften (hallonpurén) limesaften samt 2 dl socker.
  12. Vispa äggvitan och tillsätt 2 dl socker lite i taget.
  13. Ta upp gelatinbladen från vattnet och lägg i en kastrull med ca 2 dl av hallonsaften.
  14. Värm utan att koka och rör tills gelatinbladen smält.
  15. Rör ut i den övriga hallonsaften.
  16. Vänd i den vispade äggvitan och grädden i hallonsaften samt vänd runt till en jämn blandning.
  17. Fördela hallonmoussen i ett jämnt lager i formen med mandelbotten.
  18. Ställ hallonmoussetårtan att stelna minst två timmar i kylen eller så kan man frysa den och sedan tina i minst 5 timmar innan servering i kylskåp.
  19. Vid servering så kan du garnera med färska hallon, citronmeliss, mönster med smält choklad, riven vit choklad osv efter tycke.
E-mail
Inga röster än

Lyckas med buffe till en mindre fest

Att laga mat till en mindre fest behöver inte vara så svårt. Gör det lätt för dig - här är mina bästa tips på enkla men festliga recept till en mindre bjudning på runt 10-20 personer.

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Tips till stor buffé upp till 50 gäster

Här är mina tips om du vill bjuda på en större buffé - kanske väntar du upp till 50 gäster. Passar till studentfest, konfirmandfest, födelsedagsfest eller annat större kalas.

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer