Hallonmoussetårta

Introduktion och förberedelse

En tårta med hallonmousse samt mandelbotten garnerad med färska hallon samt citronmeliss.

Passar till efterrätt, buffé, fest, kalas, fika eller dessert.

Välj någon nonstick springform eller klä formen med bakplåtspapper.

Använd ej en bakform av aluminium som färgar av sig på hallonmoussen.

Att dricka till

Vill du servera hallonmoussetårtan till finare efterrätt kan du ha ett dessertvin till som fransk Sauternes eller Muscat Beaumes de Venise.

Tårta med hallonmousse serverad med färska hallon på assiette.
Tårtan med hallonmousse är god att garnera med färska hallon, lite florsocker och citronmeliss.

12 bitar hallonmoussetårta

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 3 tim

Ingredienser

  • MANDELBOTTEN: 175 gram mandelmassa
  • 100 gram smör
  • 2 ägg, normalstora
  • 30 gram vetemjöl
  • 2 droppar bittermandelessens
  • HALLONMOUSSE: 1,5 dl socker
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 äggvita, normalstort
  • 1 lime, saft och skal
  • 5 gelatinblad
  • 500 gram frysta hallon eller 0,75 liter färska hallon

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. MANDELBOTTEN. Skär mandelmassa och mjukt smör i tärningar.
  3. Kör mandelmassa, smör, ägg, bittermandelessens och mjöl till en slät massa i matberedare med kniv.
  4. Tryck ut i ett jämnt lager i en rund springform 24 cm diamteter non-stick (ej aluminium) eller klädd med bakplåtspapper.
  5. Grädda mandelbotten i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.
  6. Ta ut och låt den svalna i formen medan du lagar hallonmoussen.
  7. HALLONMOUSSE: Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
  8. Tina frysta hallon eller använd färska hallon. Mosa dem och passera samt tryck dem genom en fin sil så att du får ut hallonsaften. Lägg i en stor bunke.
  9. Vispa grädden i en bunke för sig.
  10. Skölj limefrukten och riv skalet fint. Lägg i bunken med hallonsaften. Pressa i saften från limefrukten. Rör i 0,5 dl socker.
  11. Vispa äggvitan fluffig och tillsätt 1 dl socker lite i taget tills du får ett fluffigt rätt fast skum likt maräng.
  12. Ta upp gelatinbladen från vattnet och lägg i en kastrull. Tillsätt ca 2 dl av hallonsaften. Värm försiktigt utan att koka och rör tills gelatinbladen smält.
  13. Rör i den smälta gelatinblad- och hallonblandningen i bunken med resten av hallonsaften.
  14. Vänd i den vispade äggvitan och den vispade grädden i bunken med hallonsaften. Vänd runt försiktigt till en jämn blandning.
  15. Fördela hallonmoussen i ett jämnt lager i formen med mandelbotten.
  16. Ställ hallonmoussetårtan att stelna minst två timmar i kylen eller så kan man frysa den och sedan tina i minst 5 timmar innan servering i kylskåp.
  17. Vid servering så kan du garnera med färska hallon, citronmeliss, mönster med smält choklad, riven vit choklad osv efter tycke.
E-mail
Medel: 4.3 (7 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 149 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-19

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.

Liknande recept:

Vin till dessert - tips på bästa kombon

Skvätten över i - dessertvin åt alla! En god dessert med ett passande sött vin är som pricken över i...

Fixa en söt avslutning - här är några dessertrecept alla kan laga

Njut av en god dessert och ett passande glas sött dessertvin - det kan bli kvällens höjdpunkt. Vin plus...

Välj rätt sött vin till desserten

Ett god dessert med ett sött vin är som pricken över i. Ett enkelt recept att avsluta en lyckad middag...