Hallonmoussetårta
En tårta med hallonmousse samt mandelbotten garnerad med färska hallon, vit choklad samt citronmeliss.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
- MANDELBOTTEN. Skär mandelmassa och mjukt smör i tärningar.
- Kör mandelmassa, smör, ägg och mjöl till en slät massa i matberedare med kniv. Tillsätt bittermandel om du önskar det.
- Tryck ut i ett jämnt lager i en rund springform på 24 cm diameter non-stick (ej aluminium). Klä gärna botten med bakplåtspapper.
- Grädda botten i mitten av ugnen i 20 minuter.
- Ta ut och låt den svalna helt medan du lagar hallonmoussen.
- HALLONMOUSSE: Lägg gelatinbladen i kallt vatten minst 5 minuter.
- Koka upp hallonen i en kastrull. Mosa sönder dem. Låt svalna något.
- Häll över hallonen i en sil med bunke under. Mosa dem och tryck ut så mycket saft du kan med en slev. Du behöver 2,5 dl råsaft.
- Skölj limefrukten och riv skalet fint. Lägg i bunken med hallonsaften. Pressa i saften från limefrukten.
- Rör i hälften av sockret (0,75 dl).
- Vispa äggvitan och tillsätt resten av sockret (0,75 dl) lite i taget tills du får ett fast skum likt maräng.
- Vispa grädden i en bunke för sig.
- Ta upp gelatinbladen från vattnet och lägg i en kastrull. Tillsätt ca 1 dl av hallonsaften. Värm försiktigt utan att koka och rör tills gelatinbladen smält. Häll tillbaka i bunken med resten av hallonsaften och rör om väl.
- Vänd i den vispade äggvitan och den vispade grädden. Vänd runt försiktigt till en jämn blandning.
- Fördela hallonmoussen i ett jämnt lager i formen med mandelbotten.
- Ställ tårtan övertäckt att stelna minst fem timmar i kylen eller över natten.
- Vid servering så kan du förslagsvis garnera med färska hallon, hyvlad vit choklad och citronmeliss.
Serveringsförslag
- Passar till efterrätt, buffé, fest, kalas, fika eller dessert.
- Kan även serveras med hallonsås samt garneras med florsocker eller rivet limeskal.
Tips
- Kan förberedas i god tid. Gör förslagsvis tårtan dagen innan och garnera till servering.
- Tårtan kan även frysas in och tinas samt förvaras i kylen innan servering.
- Använd ej en bakform av aluminium som kan färga av sig på hallonmoussen.
- Jag gjorde moussen med frysta hallon men man kan även ta färska hallon och koka ihop samt mosa så du får ut saften. Du behöver 2,5 dl råsaft av hallon.
Varianter
- Du kan garnera med ett lager hallongelé om du önskar. Låt då tårtan kallna först samt bred sedan över ett lager gelé. Gör gelén förslagsvis genom att värma 1 dl hallonsaft med 1 dl vatten i vilket du rör ut 2 blötlagda gelatinblad. Häll över gelén och ställ tillbaka i kylen att kallna.
- Du kan byta mandelbottnen mot mandelbotten med mixade mandlar, Digestivebotten eller Oreochokladbotten. Eller använda att både fylla och toppa med ett lager mousse mellan och på sockerkaksbottnar eller chokladbottnar.
Att dricka till
Vill du servera hallonmoussetårtan till finare efterrätt kan du ha ett dessertvin till som fransk Sauternes eller Muscat Beaumes de Venise.
Uppskattat näringsvärde per portion: 149 kcal