Hallonmoussetårta
En tårta med hallonmousse samt mandelbotten garnerad med färska hallon samt citronmeliss.
Passar till efterrätt, buffé, fest, kalas, fika eller dessert.
Välj någon nonstick springform eller klä formen med bakplåtspapper.
Använd ej en bakform av aluminium som färgar av sig på hallonmoussen.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
- MANDELBOTTEN. Skär mandelmassa och mjukt smör i tärningar.
- Kör mandelmassa, smör, ägg, bittermandelessens och mjöl till en slät massa i matberedare med kniv.
- Tryck ut i ett jämnt lager i en rund springform 24 cm diamteter non-stick (ej aluminium) eller klädd med bakplåtspapper.
- Grädda mandelbotten i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.
- Ta ut och låt den svalna i formen medan du lagar hallonmoussen.
- HALLONMOUSSE: Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
- Tina frysta hallon eller använd färska hallon. Mosa dem och passera samt tryck dem genom en fin sil så att du får ut hallonsaften. Lägg i en stor bunke.
- Vispa grädden i en bunke för sig.
- Skölj limefrukten och riv skalet fint. Lägg i bunken med hallonsaften. Pressa i saften från limefrukten. Rör i 0,5 dl socker.
- Vispa äggvitan fluffig och tillsätt 1 dl socker lite i taget tills du får ett fluffigt rätt fast skum likt maräng.
- Ta upp gelatinbladen från vattnet och lägg i en kastrull. Tillsätt ca 2 dl av hallonsaften. Värm försiktigt utan att koka och rör tills gelatinbladen smält.
- Rör i den smälta gelatinblad- och hallonblandningen i bunken med resten av hallonsaften.
- Vänd i den vispade äggvitan och den vispade grädden i bunken med hallonsaften. Vänd runt försiktigt till en jämn blandning.
- Fördela hallonmoussen i ett jämnt lager i formen med mandelbotten.
- Ställ hallonmoussetårtan att stelna minst två timmar i kylen eller så kan man frysa den och sedan tina i minst 5 timmar innan servering i kylskåp.
- Vid servering så kan du garnera med färska hallon, citronmeliss, mönster med smält choklad, riven vit choklad osv efter tycke.
Att dricka till
Vill du servera hallonmoussetårtan till finare efterrätt kan du ha ett dessertvin till som fransk Sauternes eller Muscat Beaumes de Venise.
Uppskattat näringsvärde per portion: 149 kcal