Desinfektion och sterilisering av burkar och flaskor

Desinfektion och sterilisering av glasburkar, syltburkar, flaskor, gummipackningar och lock samt kapsyler.

För lång hållbarhet är det viktigt att desinficera och sterilisera burkar för inläggning och konservering så att det finns så lite sjukdomsalstrande bakterier och sporer som möjligt kvar.

ca 8 burkar eller flaskor att sterilisera

 • Förberedelse: 20 min
 • Tillagning: 30 min
 • Klart på: 50 min

Ingredienser

 • 8 burkar eller flaskor med lock, gummipackningar eller kapsyler

Tillagning

 1. STERILISERING I UGN 180 ℃: Sätt in flaskor och/eller glasburkar i kall ugn. Lägg även med saker som tål ugn som lock i metall. Sätt ugnen på 180 grader varmluftsugn.
 2. När värmen nått 180 grader låter du det gå i 30 minuter. Stäng sedan av ugnen och låt glas svalna i ugnen. Lägger man glas som inte är härdat i varm ugn eller utsätter för stora temperaturväxlingar riskerar det att spricka.
 3. Lägg INTE med gummipackningar och plast-detaljer i ugnen. Det som inte tål ugn kan du koka i minst en minut i en kastrull med vatten. Detta gäller exempelvis metallock med plast på insidan, plastlock, gummipackningar, avtagbara flärpar/kapsyler med gummiförslutning till glasflaskor och liknande. Gummiringar kan du sätta på igen med hjälp av en ren kökshandduk om burken är varm.
 4. DESINFEKTION I UGN 110 ℃: Sätt in flaskor och/eller glasburkar samt gummiringar i kall ugn. Sätt ugnen på 110 ℃ varmluftsugn. När ugnen har nått 110 ℃ så låter du det gå i 10 minuter. Stäng av ugnen och låt svalna. Detta räcker om du ej ska lagra så länge, förvarar i kylen eller kombinerar med konserveringsmedel.
 5. DESINFEKTION I KASTRULL: Koka det du vill desinficera i vatten i en stor kastrull i minst en minut.
 6. Använd och fyll burkar och flaskor inom kort. Sätt på lock när det är varmt så bildas vakuum. Se till att ej röra insidan av burkar och flaskor samt lock, packningar eller kapsyler på den sida som kommer i kontakt med maten.
Lock och gummipackningar som ej tål ugn kokas i en minut.
Lock och gummipackningar som ej tål ugn kokas i en minut.
Koka små burkar för att desinficera och sterilisera dem innan du häller i innehållet så håller det längre.
Koka små burkar för att desinficera och sterilisera dem innan du häller i innehållet så håller det längre.

Tips

 • Sätt in flaskor och burkar i kall ugn och värm sedan samt stäng av ugnen och låt svalna i ugnen. Annars finns risken att glaset spricker av temperaturskillnaden.
 • Ta ej på insidan av burkar och lock med fingrarna efter att du desinficerat burkarna eller flaskorna.
 • Se även till att det du häller på burkarna ej kommer i kontakt med fingrar. Stoppa inte ner fingret och smaka.
 • Sätt på lock eller kork direkt och helst när det är varmt så det blir ett vakuum. Syre får inte komma åt det du konserverar - det måste vara helt tätt. Syltburkar kan man även ställa upp och ner att svalna.
 • Vidare kan man smälta och hälla på ett skyddande lager paraffin överst så blir det ännu längre hållbarhet. Finns i välsorterade butiker.
 • Förvara mörkt och svalt. Öppnad burk förvaras i kylen.

Desinfektion och sterilisering

Det är skillnad på desinfektion och sterilisering. I korthet innebär desinfektion att man så gott det går minskar mängden potentiella patogena mikroorganismer genom att koka i minst en minut. Det är det andra steget i triaden: rengöring, desinfektion och sterilisering.

Med sterilisering menas att alla mikroorganismer - även icke-patogena - avlägsnas - här genom att du värmer i ugnen i 30 minuter på 180 grader varmluft.

Desinfektion innebär att det är en levande mikroorganism på tusen. Sterilisering innebär en mikroorganism på miljonen.

Alternativ

I många recept värms glasburk och glasflaskor till 110 grader i ugnen i 10 minuter. Kombinerar man det med god hygien så tycker jag det räcker för husbehov och en ej så lång lagring.

Ytterligare alternativ är att skölja och desinficera med vatten blandat med lite konserveringsmedel som exempelvis natriumbensoat som Atamon som finns som pulver eller flytande form. Se paket för anvisningar. Räkna 1 tsk Atamon konserveringspulver till 1 dl varmt vatten.

E-mail
Medel: 3.7 (75 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 1 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-03-14