Sterilisering av burkar och flaskor

Sterilisering av glasburkar, syltburkar, flaskor, gummipackningar och lock samt kapsyler.

För lång hållbarhet är det mycket viktigt att sterilisera burkar för inläggning och konservering. Det får ej finnas bakterier kvar på insidan.

Tips

 • Ta ej på insidan av burkar och lock med fingrarna efter att du steriliserat burkarna eller flaskorna.
 • Se även till att det du häller på burkarna ej kommer i kontakt med fingrar. Stoppa inte ner fingret och smaka.
 • Sätt på lock eller kork direkt och helst när det är varmt så det blir ett vakuum. Syre får inte komma åt det du konserverar - det måste vara helt tätt. Syltburkar kan man även ställa upp och ner att svalna.
 • Vidare kan man smälta och hälla på ett skyddande lager paraffin överst så blir det ännu längre hållbarhet. Finns i välsorterade butiker.
 • Förvara mörkt och svalt. Öppnad burk förvaras i kylen.

Alternativ

 • Koka burkarna - du kan även koka burkar, lock, flaskor och kapsyler i en stor gryta med vatten i 10 minuter.
 • Skölj med vatten blandat med lite konserveringsmedel som exempelvis natriumbensoat som Atamon som finns om pulver eller flytande form. Räkna 1 tsk Atamon konserveringspulver till 1 dl varmt vatten.
 • Köra i diskmaskin på varmt program - kolla att det är minst 65-70 grader under disk och sedan 80 graders torkning - vilket är tillräckligt för att sterilisera.

ca 8 burkar eller flaskor att sterilisera

 • Förberedelse: 10 min
 • Tillagning: 10 min
 • Klart på: 20 min

Ingredienser

 • 8 burkar eller flaskor med lock, gummipackningar eller kapsyler

Tillagning

 1. Sätt ugnen på 125 grader.
 2. Sätt in glasburkar och glasflaskor i 10 minuter. Lägg även med saker som tål ugn som lock i metall.
 3. Det som inte tål ugn kan du koka i 10 minuter. Exempelvis metallock med plast på insidan, plastlock, gummipackningar osv.
 4. Använd och fyll burkar och flaskor direkt - gärna när de är heta. Sätt på lock när det är varmt så bildas vakuum. Se till att ej röra insidan av burkar och flaskor samt lock, packningar eller kapsyler på den sida som kommer i kontakt med maten.
E-mail
Medel: 3.7 (14 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-13

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer