Sterilisering av burkar och flaskor

Sterilisering av glasburkar, syltburkar, flaskor, gummipackningar och lock samt kapsyler. För lång hållbarhet är det mycket viktigt att sterilisera burkar för inläggning och konservering. Här i ugnen men du kan även koka burkar och lock i en stor gryta med vatten i 10 minuter.

Ska du lägga in och konservera så att det blir hållbart en längre tid så är det mycket viktigt att det du lägger in i steriliserats så att bakterier ej är kvar på insidan. Ta ej på insidan av burkar och lock med fingrarna efter att du steriliserat burkarna eller flaskorna. Se även till att det du häller på burkarna ej kommer i kontakt med fingrar igen - ex. att du stoppar ner fingret och smakar - aja baja.

Det ska förslutas direkt och helst när det är varmt så det blir ett vakuum. Syre får inte komma åt det du konserverar - det måste vara helt tätt. Vidare kan man hälla på ett skyddande lager paraffin så blir det ännu längre hållbarhet. Förvara mörkt och svalt. Öppnad burk förvaras i kylen.

Att värma upp burkar, packningar och lock gör att de blir sterila - steriliserade - och därmed säkra för att förvara livsmedel en längre tid.

ca 8 burkar eller flaskor att sterilisera

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 8 burkar eller flaskor med lock, gummipackningar eller kapsyler

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Sätt in glasburkar och glasflaskor i 10 minuter. Lägg även med saker som tål ugn som lock i metall.
  3. Det som inte tål ugn kan du koka i 10 minuter. Exempelvis metallock med plast på insidan, plastlock, gummipackningar osv.
  4. Använd och fyll burkar och flaskor direkt - gärna när de är heta. Sätt på lock när det är varmt så bildas vakuum. Se till att ej röra insidan av burkar och flaskor samt lock, packningar eller kapsyler på den sida som kommer i kontakt med maten.
E-mail
Medel: 3.7 (14 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-01-09

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer