Sterilisering av burkar och flaskor

Sterilisering av glasburkar, syltburkar, flaskor, gummipackningar och lock samt kapsyler. För lång hållbarhet är det mycket viktigt att sterilisera burkar för inläggning och konservering.

Ska du lägga in och konservera så att det blir hållbart en längre tid så är det mycket viktigt att det du lägger in i steriliserats så att bakterier ej är kvar på insidan. Ta ej på insidan av burkar och lock med fingrarna efter att du steriliserat burkarna eller flaskorna. Se även till att det du häller på burkarna ej kommer i kontakt med fingrar igen - ex. att du stoppar ner fingret och smakar - aja baja.

Det ska förslutas direkt och helst när det är varmt så det blir ett vakuum. Syre får inte komma åt det du konserverar - det måste vara helt tätt. Vidare kan man hälla på ett skyddande lager paraffin så blir det ännu längre hållbarhet. Förvara mörkt och svalt. Öppnad burk förvaras i kylen. 

Att värma upp burkar, packningar och lock gör att de blir sterila och därmed säkra för att förvara livsmedel en längre tid. 

ca 8 burkar eller flaskor att sterilisera

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 8 burkar eller flaskor med lock, gummipackningar eller kapsyler

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Sätt in glasburkar och glasflaskor i 10 minuter. Lägg även med saker som tål ugn som lock i metall.
  3. Det som inte tål ugn kan du koka i 10 minuter. Exempelvis metallock med plast på insidan, plastlock, gummipackningar osv.
  4. Använd och fyll burkar och flaskor direkt - gärna när de är heta. Sätt på lock när det är varmt så bildas vakuum. Se till att ej röra insidan av burkar och flaskor samt lock, packningar eller kapsyler på den sida som kommer i kontakt med maten.
E-mail
Medel: 3.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer