Sterilisering av burkar och flaskor

Introduktion och förberedelse

Sterilisering av glasburkar, syltburkar, flaskor, gummipackningar och lock samt kapsyler.

För lång hållbarhet är det mycket viktigt att sterilisera burkar för inläggning och konservering. Det får ej finnas bakterier kvar på insidan.

Tips

  • Ta ej på insidan av burkar och lock med fingrarna efter att du steriliserat burkarna eller flaskorna.
  • Se även till att det du häller på burkarna ej kommer i kontakt med fingrar. Stoppa inte ner fingret och smaka.
  • Sätt på lock eller kork direkt och helst när det är varmt så det blir ett vakuum. Syre får inte komma åt det du konserverar - det måste vara helt tätt. Syltburkar kan man även ställa upp och ner att svalna.
  • Vidare kan man smälta och hälla på ett skyddande lager paraffin överst så blir det ännu längre hållbarhet. Finns i välsorterade butiker.
  • Förvara mörkt och svalt. Öppnad burk förvaras i kylen.

Alternativ

  • Skölj och sterilisera med vatten blandat med lite konserveringsmedel som exempelvis natriumbensoat som Atamon som finns om pulver eller flytande form. Räkna 1 tsk Atamon konserveringspulver till 1 dl varmt vatten.
  • Kör i diskmaskin på varmt program - kolla att det är minst 65-70 grader under diskningen och sedan 80 graders torkning - vilket är tillräckligt för att sterilisera.

ca 8 burkar eller flaskor att sterilisera

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 8 burkar eller flaskor med lock, gummipackningar eller kapsyler

Tillagning

  1. I UGN: Sätt ugnen på 110 grader.
  2. Sätt in glasburkar och glasflaskor i 10 minuter. Lägg även med saker som tål ugn som lock i metall.
  3. Lägg INTE med gummipackningar och plast-detaljer i ugnen. Det som inte tål ugn kan du koka i 10 minuter i en kastrull med vatten. Detta gäller exempelvis metallock med plast på insidan, plastlock, gummipackningar, avtagbara flärpar/kapsyler med gummiförslutning till glasflaskor och liknande.
  4. I KASTRULL: Koka det du vill sterilisera i vatten i en stor kastrull i 10 minuter.
  5. Använd och fyll burkar och flaskor direkt - gärna när de är heta. Sätt på lock när det är varmt så bildas vakuum. Se till att ej röra insidan av burkar och flaskor samt lock, packningar eller kapsyler på den sida som kommer i kontakt med maten.
E-mail
Medel: 3.8 (20 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-03-09

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept