Crème brûlée

Introduktion och förberedelse

Crème brûlée är en otroligt smaskig fransk dessert.

Serveringsförslag

  • Servera med bär som färska hallon, jordgubbar, blåbär, hjortron, björnbär, vinbär, körsbär eller andra bär. Kan blandas. Räkna några bär per portion.
  • Krusbärssylt, passionsfrukt, hjortronsylt, smält rabarber passar också till.
  • Ett annat förslag jag gillar är med marinerad citrus.

Kan förberedas

Förbered gärna Crème brûléen någon dag innan och förvara i kylen tills det är dags att servera. Innan servering så karamellisserar du din crème brulée.

Det innebär att du strör socker på den kalla crème bruléen och sedan bränner det ljust brunt med en gasbrännare eller med grillgallret i ugnen.

Val av form

Du kan använda en vid och platt form eller en högre med mindre diameter. De ska vara ugsfasta och tåla att man kör med gasbrännaren på ytan av vaniljpuddingen. På bilderna formar från klassiska franska Pillivuyt.

Varianter

Du kan smaksätta din crème brûlée med vit choklad, vanlig choklad eller lakritspulver.

Vintips

Ett sött dessertvin sätter pricken över i - exempelvis en late harvest från Australien, USA eller Canada. Dessertvin, brûlée och syrliga hallon blir mycket gott ihop.

Flädersaft är också gott till.

Crème brûlée med marinerad citrus på tallrik.
Den krämiga och söta crème brûléen är gott att servera med något syrligt till som bär, sylt eller som ovan med marinerad citrus i sockerlag med kanel och stjärnanis. Ett dessertvin till så har du en finfin kombo.

6 portioner crème brûlée

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 1 vaniljstång
  • 6 äggulor
  • 1,5 dl socker
  • 1 dl mjölk
  • 4 dl vispgrädde
  • 1/2 - 1 dl florsocker eller råsocker till att bränna på toppen
  • Till servering: ca 2 dl färska bär som hallon, jordgubbar eller hjortronsylt eller andra färska bär
  • 6 blad citronmeliss (valfritt till garnering)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och tillsätt till en kastrull med mjölk, grädde och socker.
  3. Låt mjölken, grädden och sockret nästan koka upp, rör då och då så att sockret löser sig och ta sedan av värmen och låt stå att dra.
  4. Vispa under tiden äggulorna.
  5. Tillsätt äggulorna medan mjölken fortfarande är varm under kraftig vispning.
  6. Häll smeten i portionsformar.
  7. Ta fram en långpanna med hög kanter. Koka upp 1,5 liter vatten.
  8. Ställ formarna i pannan.
  9. Häll i hett vatten upp till halva kanten på formarna.
  10. Grädda creme bruleen i cirka en timme i nedre delen av ugnen. Använder du breda och platta formar som på bilden går det snabbare ca 40 minuter.
  11. Ta ut och låt svalna. Låt kallna i kylen.
  12. Hit kan du förbereda creme brulee och ha i kylen.
  13. Vid servering är det bara att kandera socker på toppen. Det kan du göra med en gasbrännare eller med grillen i ugnen. Sätt då ugnen på max grill.
  14. Pudra florsocker eller råsocker över formarna.
  15. Sätt dem tätt under grillelementet tills sockret mörknar eller bränn med gasbrännare. OBS det är viktigt att det går snabbt och är hett samt att äggstanningen inte blir varm och stelnar för mycket (därför är det bra om Crème brûléen är kall).
  16. Servera gärna Crème brûlé med färska hallon, jordgubbar, hjortron eller andra bär vid sidan.
E-mail
Medel: 4.1 (121 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 162 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-06-01