Crème brûlée

Crème brûlée eller brylepudding med krämig och len fyllning samt knaprigt täcke av karamell. Min variant på denna franska klassiska dessert.

Grädde, äggulor och mjölk smaksätts med socker och vanilj samt gräddas i portionsformar i vattenbad vilka sedan toppas med socker och karamelliseras med gasbrännare till servering.

4 portioner crème brûlée, 5 dl smet

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 4 tim
  • Klart på: 4 tim 20 min

Ingredienser

  • 4 cm vaniljstång
  • 1 dl strösocker
  • 1/2 dl mjölk 3%
  • 3 dl vispgrädde
  • 4 äggulor, M
  • SERVERING: 1/3 dl råsocker
  • Ca 2 dl eller 225 gram färska bär som hallon, jordgubbar, hjortronsylt eller andra färska bär (valfritt)
  • 4 blad citronmeliss (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader vanlig ugn.
  2. Dela vaniljstången på längden samt skrapa ur fröna. Tillsätt till en kastrull.
  3. Tillsätt socker, mjölk samt grädde.
  4. Koka upp och rör någon gång så sockret löser sig. Ta sedan av värmen och låt stå i 5 minuter.
  5. Koka upp 1,5 liter vatten.
  6. Vispa samman äggulorna i en stor bunke.
  7. Ta upp vaniljstången ur gräddmjölken.
  8. Tillsätt gräddmjölken under vispning till äggulorna i bunken.
  9. Fördela smeten i ugnsfasta portionsformar på 1,5 - 2 dl styck. Det blir ca 5 dl smet och 1,25 dl i varje form.
  10. Ställ formarna i en ugnsform på ca 20x30 cm med höga kanter.
  11. Häll försiktigt hett vatten runt portionsformarna i ugnsformen upp till ca 3/4 av kanten. Akta så du ej får vatten i portionsformarna. Sätt försiktigt in i ugnen. Ett tips är att fylla på med vattnet när formen står i ugnen. Vidare kan man använda en tekanna som är lättare att hälla vatten ur.
  12. Grädda i 40 minuter i nedre delen av ugnen.
  13. Ta ut och låt svalna något. Ta upp formarna ur vattnet och ställ att svalna helt. Ställ i kylen att kallna och stelna i minst 3 timmar. Täck över med gladplast. Hit kan du förbereda och ha i kylen några dagar.
  14. Strö över ett lager socker i varje form. Räkna ca 2 tsk per form eller så mycket du tycker.
  15. Smält sockret försiktigt med en gasbrännare tills det är ljust brunt och karamelliserats. Akta så sockret ej bränns så det blir svart. Låt stå några minuter så att sockret svalnar och stelnar.
  16. Servera som den är eller med färska hallon, blåbär, jordgubbar, hjortron eller andra bär vid sidan. Syrliga bär passar utmärkt med den krämiga brûléen och det smälta sockret.
Till brûléen behöver du formar, ugnsform, vatten, råsocker, gasbrännare, strösocker, grädde, mjölk, vaniljstång, äggulor samt en kastrull.
Till brûléen behöver du formar, ugnsform, vatten, råsocker, gasbrännare, strösocker, grädde, mjölk, vaniljstång, äggulor samt en kastrull.
Rör ihop äggen. Koka upp socker, grädde, mjölk och urskrapad vaniljstång. Låt gräddmjölken stå i 5 minuter. Ta upp vaniljstång.
Rör ihop äggen. Koka upp socker, grädde, mjölk och urskrapad vaniljstång. Låt gräddmjölken stå i 5 minuter. Ta upp vaniljstång.
Vispa ner gräddmjölken i äggulorna.
Vispa ner gräddmjölken i äggulorna.
Ställ formarna i en ugnsform med höga kanter och häll hett vatten runt om. Grädda i 40 minuter i mitten av ugnen.
Ställ formarna i en ugnsform med höga kanter och häll hett vatten runt om. Grädda i 40 minuter i mitten av ugnen.
Låt svalna och ställ sedan i kylen att kallna och stelna i minst 3 timmar.
Låt svalna och ställ sedan i kylen att kallna och stelna i minst 3 timmar.
Hit kan du förbereda och ha i kylen fram till servering.
Hit kan du förbereda och ha i kylen fram till servering.
Strö över ett lager råsocker i varje form.
Strö över ett lager råsocker i varje form.
Smält sockret med en gasbrännare tills det är ljust brunt och karamelliserat. Akta så det ej bränns.
Smält sockret med en gasbrännare tills det är ljust brunt och karamelliserat. Akta så det ej bränns.
Crème brûlée är gott att servera med syrliga bär till som jordgubbar, hallon eller blåbär.
Crème brûlée är gott att servera med syrliga bär till som jordgubbar, hallon eller blåbär.
Crème brûléen ska vara krämig och len med ett knaprigt täcke av karamell.
Crème brûléen ska vara krämig och len med ett knaprigt täcke av karamell.

Serveringsförslag

Kan förberedas

Crème brûléen blir bara godare om den får stå i kylen så förbered gärna någon dag innan. Precis innan servering så karamellisserar du din crème brulée.

Val av form

  • Du behöver fyra ugnsfasta portionsformar som rymmer 1,5-2 dl styck. Jag använde formar från klassiska franska Pillivuyt.
  • Du kan använda högre formar eller lägre och vidare formar.
  • Du behöver även en ugnsform på ca 20x30 cm med höga kanter att grädda brûléerna i. Den behöver rymma formarna samt vatten att hälla runt.

Tips

Bäst tycker jag det blir att bränna sockret med en gasbrännare. Annars går det även att karamellisera sockret under max grill i ugnen. Sätt då formarna strax under grillelementet och låt gå tills sockret blivit ljust brunt.

Varianter

  • Du kan smaksätta din crème brûlée med vit choklad, vanlig choklad, lakritspulver eller blåbär. Eller citron som Crema Catalana.
  • Råsocker till karamellisering kan bytas mot annat socker som florsocker eller strösocker.

Att dricka till

  • Dessertvin, brûlée och syrliga hallon blir mycket gott ihop. Förslag är en lätt kyld late harvest från Australien, USA eller Canada.
  • Kall flädersaft med is är ett gott alkoholfritt alternativ.

Krämig och gräddig fyllning samt knaprig karamell passar mycket bra ihop med syrliga bär som hallon.
Krämig och gräddig fyllning samt knaprig karamell passar mycket bra ihop med syrliga bär som hallon.

E-mail
Medel: 4 (203 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 356 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-08-22

Tillbehör och liknande:

Fixa en söt avslutning - här är några dessertrecept alla kan laga

Njut av en god dessert och ett passande glas sött dessertvin - det kan bli kvällens höjdpunkt...

Vin till dessert - tips på bästa kombon

Skvätten över i - dessertvin åt alla! En god dessert med ett passande sött vin är som pricken över i...

Välj rätt sött vin till desserten

Ett god dessert med ett sött vin är som pricken över i. Ett enkelt recept att avsluta en lyckad middag...