Crème brûlée
Crème brûlée eller brylepudding med krämig och len fyllning samt knaprigt täcke av karamell. Min variant på denna franska klassiska dessert.
Grädde, äggulor och mjölk smaksätts med socker och vanilj samt gräddas i portionsformar i vattenbad vilka sedan toppas med socker och karamelliseras med gasbrännare till servering.
Tillagning
- Sätt ugnen på 150 grader vanlig ugn.
- Dela vaniljstången på längden samt skrapa ur fröna. Tillsätt till en kastrull.
- Tillsätt socker, mjölk samt grädde.
- Koka upp och rör någon gång så sockret löser sig. Ta sedan av värmen och låt stå i 5 minuter.
- Koka upp 1,5 liter vatten.
- Vispa samman äggulorna i en stor bunke.
- Ta upp vaniljstången ur gräddmjölken.
- Tillsätt gräddmjölken under vispning till äggulorna i bunken.
- Fördela smeten i ugnsfasta portionsformar på 1,5 - 2 dl styck. Det blir ca 5 dl smet och 1,25 dl i varje form.
- Ställ formarna i en ugnsform på ca 20x30 cm med höga kanter.
- Häll försiktigt hett vatten runt portionsformarna i ugnsformen upp till ca 3/4 av kanten. Akta så du ej får vatten i portionsformarna. Sätt försiktigt in i ugnen. Ett tips är att fylla på med vattnet när formen står i ugnen. Vidare kan man använda en tekanna som är lättare att hälla vatten ur.
- Grädda i 40 minuter i nedre delen av ugnen.
- Ta ut och låt svalna något. Ta upp formarna ur vattnet och ställ att svalna helt. Ställ i kylen att kallna och stelna i minst 3 timmar. Täck över med gladplast. Hit kan du förbereda och ha i kylen några dagar.
- Strö över ett lager socker i varje form. Räkna ca 2 tsk per form eller så mycket du tycker.
- Smält sockret försiktigt med en gasbrännare tills det är ljust brunt och karamelliserats. Akta så sockret ej bränns så det blir svart. Låt stå några minuter så att sockret svalnar och stelnar.
- Servera som den är eller med färska hallon, blåbär, jordgubbar, hjortron eller andra bär vid sidan. Syrliga bär passar utmärkt med den krämiga brûléen och det smälta sockret.
Serveringsförslag
- Servera gärna Crème brûléerna med något syrligt till som färska bär - förslagsvis hallon, jordgubbar, blåbär, hjortron, björnbär, vinbär, körsbär eller andra bär. Kan blandas.
- Krusbärssylt, passionsfrukt, hjortronsylt, smält rabarber passar också till.
- Ett annat förslag jag gillar är med marinerad citrus.
Kan förberedas
Crème brûléen blir bara godare om den får stå i kylen så förbered gärna någon dag innan. Precis innan servering så karamellisserar du din crème brulée.
Val av form
- Du behöver fyra ugnsfasta portionsformar som rymmer 1,5-2 dl styck. Jag använde formar från klassiska franska Pillivuyt.
- Du kan använda högre formar eller lägre och vidare formar.
- Du behöver även en ugnsform på ca 20x30 cm med höga kanter att grädda brûléerna i. Den behöver rymma formarna samt vatten att hälla runt.
Tips
Bäst tycker jag det blir att bränna sockret med en gasbrännare. Annars går det även att karamellisera sockret under max grill i ugnen. Sätt då formarna strax under grillelementet och låt gå tills sockret blivit ljust brunt.
Varianter
- Du kan smaksätta din crème brûlée med vit choklad, vanlig choklad, lakritspulver eller blåbär. Eller citron som Crema Catalana.
- Råsocker till karamellisering kan bytas mot annat socker som florsocker eller strösocker.
Att dricka till
- Dessertvin, brûlée och syrliga hallon blir mycket gott ihop. Förslag är en lätt kyld late harvest från Australien, USA eller Canada.
- Kall flädersaft med is är ett gott alkoholfritt alternativ.
Uppskattat näringsvärde per portion: 356 kcal