Crème brûlée

Crème brûlée är en otroligt smaskig fransk dessert. Servera med bär som färska hallon, jordgubbar, hjortsonsylt eller andra bär. Krusbärssylt, körsbär, passionsfrukt eller vinbär passar också.

Förbered gärna Crème brûléen någon dag innan och förvara i kylen tills det är dags att servera. Innan servering så karamellisserar du din crème brulée. Det innebär att du strör socker på den kalla crème bruléen och sedan bränner det ljust brunt med en gasbrännare eller med grillgallret i ugnen.

Du kan använda en vid och platt form eller en högre med mindre diameter. De ska vara ugsfasta och tåla att man kör med gasbrännaren på ytan av vaniljpuddingen. På bilderna formar från klassiska franska Pillivuyt.

Vintips:

Ett sött dessertvin sätter pricken över i - exempelvis en late harvest från Australien, USA eller Canada. Flädersaft är också gott. Dessertvin, brûlée och syrliga hallon blir mycket gott ihop.

4-6 portioner crème brûlée

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 1 vaniljstång
  • 6 äggulor
  • 1,5 dl socker
  • 1 dl mjölk
  • 4 dl vispgrädde
  • 1/2 - 1 dl florsocker eller råsocker till att bränna på toppen
  • Till servering: ca 2 dl färska bär som hallon, jordgubbar eller hjortronsylt eller andra färska bär
  • 4-6 blad citronmeliss (valfritt till garnering)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och tillsätt till en kastrull med mjölk, grädde och socker.
  3. Låt mjölken, grädden och sockret nästan koka upp, rör då och då så att sockret löser sig och ta sedan av värmen och låt stå att dra.
  4. Vispa under tiden äggulorna.
  5. Tillsätt äggulorna medan mjölken fortfarande är varm under kraftig vispning.
  6. Häll creme brule smeten i portionsformar.
  7. Ta fram en långpanna med hög kanter. Koka upp 1,5 liter vatten.
  8. Ställ formarna i pannan.
  9. Häll i hett vatten upp till halva kanten på formarna.
  10. Grädda creme bruleen i cirka en timme i nedre delen av ugnen. Använder du breda och platta formar som på bilden går det snabbare ca 40 minuter.
  11. Ta ut och låt svalna. Låt kallna i kylen.
  12. Hit kan du förbereda creme brulee och ha i kylen.
  13. Vid servering är det bara att kandera socker på toppen. Det kan du göra med en gasbrännare eller med grillen i ugnen. Sätt då ugnen på max grill.
  14. Pudra florsocker eller råsocker över formarna.
  15. Sätt dem tätt under grillelementet tills sockret mörknar eller bränn med gasbrännare. OBS det är viktigt att det går snabbt och är hett samt att äggstanningen inte blir varm och stelnar för mycket (därför är det bra om Crème brûléen är kall).
  16. Servera gärna Crème brûlé med färska hallon, jordgubbar, hjortron eller andra bär vid sidan.
E-mail
Medel: 4.2 (100 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-27

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.