Hallonkladdkaka

Introduktion och förberedelse

Hallonkladdkaka är en ljus kladdkaka med smak av vanilj och smör toppad med hallon.

En god kombination med den söta kladdiga kakan och syrliga hallonen.

Serveringsförslag

  • Hallonkakan passar som den är kall till fika, fest, buffé, utflykt och dessert.
  • Kan även värmas på något och serveras ljummen - speciellt om den serveras med vaniljglass.
  • Extra festlig med en klick vispad grädde eller vaniljglass men även vaniljsås eller råkräm passar.
  • Kan garneras med pudrat florsocker, extra färska hallon, citronmeliss och/eller ätliga blommor som ringblommor.

Tips

  • Du kan baka kakan med färska eller frysta hallon.
  • Har du mycket hallon kan du öka på mängden i kakan till 3 dl hallon.
  • Du behöver en rund springform med löstagbara kanter på ca 24 cm diameter.

Varianter

  • Rörsocker kan bytas mot strösocker.
  • Hallonen kan bytas eller blandas med vinbär, krusbär, jordgubbar, blåbär, strimlad rabarber eller liknande.
  • Som kryddning blir även 2 krm stött kardemumma gott i.
  • Kan även toppas med vallmofrön, kokosflingor, flagad mandel eller hackade hasselnötter.
  • Gott på är även 50 gram riven vit choklad eller vita chokladknappar. Strö över och tryck ner lite innan grädding.

Att dricka till

Serverar du hallonkladdkakan som efterrätt och vill ha ett vin till så passar ett lätt kylt sött dessertvin som Sauternes till.

Syrliga hallon och söt kladdig kaka passar bra ihop.
Syrliga hallon och söt kladdig kaka passar bra ihop.

8-12 bitar hallonkladdkaka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 2 dl färska eller frysta hallon
  • 1 tsk potatismjöl
  • 1 msk rörsocker eller strösocker
  • SMET: 150 gram smör
  • 3 ägg M/L
  • 2,75 dl rörsocker eller strösocker
  • 1 krm salt
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 dl vetemjöl
  • TILL FORMEN: 0,5 dl ströbröd eller riven kokos
  • 1 msk smör

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Kläm fast bakplåtspapper i botten på en springform med löstagbara kanter. Klipp bort papper utanför formen. Smörj formen med smör och bröa med ströbröd eller riven kokos.
  3. Blanda hallon med potatismjöl och socker i en skål.
  4. Smält smör i en stor kastrull. Ta av från värmen.
  5. Tillsätt socker, salt, vetemjöl och vaniljsocker. Rör i ägg. Rör ihop till en jämn smet.
  6. Häll smeten i formen.
  7. Fördela hallonen över och tryck ner dem lite.
  8. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter. Den ska vara fast i kanten och dallrig i mitten när du skakar på den. Använder du frysta hallon kan du räkna ca 5-10 minuter extra i ugnen.
  9. Ta ut och låt svalna i formen.
  10. Ta loss kanten på formen och skär upp i bitar till servering.
  11. Hallonkladdkakan stelnar till något mer när den får stå i kylen några timmar om man önskar det.
E-mail
Medel: 4 (7 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 178 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-09-02

Tillbehör och liknande recept: