Hallonkladdkaka
Introduktion och förberedelse
Hallonkladdkaka är en ljus kladdkaka med smak av vanilj och smör toppad med hallon.
En god kombination med den söta kladdiga kakan och syrliga hallonen.
Serveringsförslag
- Hallonkakan passar som den är kall till fika, fest, buffé, utflykt och dessert.
- Kan även värmas på något och serveras ljummen - speciellt om den serveras med vaniljglass.
- Extra festlig med en klick vispad grädde eller vaniljglass men även vaniljsås eller råkräm passar.
- Kan garneras med pudrat florsocker, extra färska hallon, citronmeliss och/eller ätliga blommor som ringblommor.
Tips
- Du kan baka kakan med färska eller frysta hallon.
- Har du mycket hallon kan du öka på mängden i kakan till 3 dl hallon.
- Du behöver en rund springform med löstagbara kanter på ca 24 cm diameter.
Varianter
- Rörsocker kan bytas mot strösocker.
- Hallonen kan bytas eller blandas med vinbär, krusbär, jordgubbar, blåbär, strimlad rabarber eller liknande.
- Som kryddning blir även 2 krm stött kardemumma gott i.
- Kan även toppas med vallmofrön, kokosflingor, flagad mandel eller hackade hasselnötter.
- Gott på är även 50 gram riven vit choklad - lägg på de sista 5 minuterna av gräddningen.
Att dricka till
Serverar du hallonkladdkakan som efterrätt och vill ha ett vin till så passar ett lätt kylt sött dessertvin som Sauternes till.

Tillagning
- Sätt ugnen på 180 grader vanlig ugn.
- Kläm fast bakplåtspapper i botten på en springform med löstagbara kanter. Klipp bort papper utanför formen. Smörj formen med smör och bröa med ströbröd.
- Blanda hallon med potatismjöl och socker i en skål.
- Smält smör i en stor kastrull. Ta av från värmen.
- Tillsätt socker, salt, vetemjöl och vaniljsocker. Rör i ägg. Rör ihop till en jämn smet.
- Häll smeten i formen.
- Fördela hallonen över och tryck ner dem lite.
- Grädda kakan i mitten av ugnen i 20-25 minuter. Den ska vara fast i kanten och dallrig i mitten när du skakar på den. Använder du frysta hallon kan du räkna ca 5 minuter extra i ugnen.
- Ta ut och låt svalna i formen.
- Ta loss kanten på formen och skär upp i bitar till servering.
- Hallonkladdkakan stelnar till något mer när den får stå i kylen några timmar om man önskar det.
Uppskattat näringsvärde per portion: 178 kcal