Hallontårta med marängbotten
En god och enkel tårta med bottnar av maräng, vispgrädde och toppad med färska hallon.
En god och bra tårta om du har överblivna äggvitor att göra av med.
Tillagning
- Sätt ugnen på 125 grader vanlig ugn.
- Vispa äggvitorna för hand eller långsamt först med elvisp i ca 1 minut.
- Tillsätt ättika och vispa ytterligare någon minut.
- Tillsätt sedan sockret lite i taget och vispa lite kraftigare i några minuter tills äggvitorna blivit ett fast och blankt skum. Sluta då vispa.
- Bred ut på bakplåtspapper i en ugnsform med höga kanter i ett jämnt lager. Lämna ca 5 cm runt kanterna.
- Sätt in marängbottnen i ugnen och grädda ca 1 timme. Stäng av ugnen sista 20 minuterna (efter 40 minuter).
- Ta ut och låt marängbotten svalna på galler.
- Så här gör du en god och enkel tårta av marängbottnarna: Dela botten i två stora halvor på tvären med bakplåtspappret kvar.
- Lägg upp ena halvan på ett serveringsfat med pappret upp. Pilla och dra försiktigt loss pappret från marängbottnen.
- Vispa grädden med vaniljsocker.
- Bred hälften av grädden på den understa botten.
- Fördela hälften av hallonen på grädden.
- Lägg bottnen upp och ner med pappret upp på grädden och hallonen. Dra försiktigt bort pappret från marängbottnen.
- Toppa med resterande grädde och färska hallon och servera tårtan.
Serveringsförslag
En bärtårta som passar på buffé, kalas, midsommar, kräftkalas och fest.
Varianter
- Du kan såklart ersätta eller delvis byta ut hallonen mot andra färska bär som björnbär, röda vinbär, svarta vinbär, blåbär, jordgubbar, smultron eller hjortron.
- Gillar du nötmarängbottnar kan du baka Britatårta på liknande vis.
Kan förberedas
Du kan förbereda tårtan innan genom att baka marängbottnarna, vispa grädden (och ha i kylen) samt ha hallon redo. Sedan lägger du bara ihop tårtan på ett serveringsfat innan servering. Annars håller tårtan i kylen någon dag färdig.
Mängd äggvita
Räkna 4-5 medelstora äggvitor och mät upp till 1,2 dl.
Uppskattat näringsvärde per portion: 287 kcal