Hallontårta med marängbotten

En god och enkel tårta med bottnar av maräng, vispgrädde och toppad med färska hallon.

En god och bra tårta om du har överblivna äggvitor att göra av med. En bärtårta som passar på buffé, kalas, midsommar, kräftkalas och fest.

Du kan såklart ersätta eller delvis byta ut hallonen mot andra färska bär som röda vinbär, svarta vinbär, blåbär, jordgubbar, smultron eller hjortron.

Du kan förbereda tårtan innan genom att baka marängbottnarna, vispa grädden (och ha i kylen) samt ha hallon redo. Sedan lägger du bara ihop tårtan på ett serveringsfat innan servering. Annars håller tårtan i kylen någon dag färdig.

Räkna 4-5 äggvitor och mät upp till 1,2 dl.

1 hallontårta med marängbotten

  • Förberedelse: 2 tim 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 2 tim 40 min

Ingredienser

  • 1,2 dl äggvitor
  • 1 krm ättika
  • 2 dl strösocker
  • Fyllning: 1 liter färska hallon
  • 2,5 dl grädde
  • 2 tsk vaniljsocker

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Vispa äggvitorna för hand eller långsamt först med elvisp i ca 1 minut.
  3. Tillsätt ättika och vispa ytterligare någon minut.
  4. Tillsätt sedan sockret lite i taget och vispa lite kraftigare i några minuter tills äggvitorna blivit ett fast och blankt skum. Sluta då vispa.
  5. Bred ut på bakplåtspapper i en ugnsform med höga kanter i ett jämnt lager. Lämna ca 5 cm runt kanterna.
  6. Sätt in marängbottnen i ugnen och grädda ca 1 timme. Stäng av ugnen sista 20 minuterna (efter 40 minuter).
  7. Ta ut och låt marängbotten svalna på galler.
  8. Så här gör du en god och enkel tårta av marängbottnarna: Dela botten i två stora halvor på tvären med bakplåtspappret kvar.
  9. Lägg upp ena halvan på ett serveringsfat med pappret upp. Pilla och dra försiktigt loss pappret från marängbottnen.
  10. Vispa grädden med vaniljsocker.
  11. Bred hälften av grädden på den understa botten.
  12. Fördela hälften av hallonen på grädden.
  13. Lägg bottnen upp och ner med pappret upp på grädden och hallonen. Dra försiktigt bort pappret från marängbottnen.
  14. Toppa med resterande grädde och färska hallon och servera tårtan.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-01

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt kulinarisk kock och måltidskreatör från Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning. Här hittar du recept på julgodis som ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck, jultryffel och mozartkulor; julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

Läs mer

Pepparkladdkaka

En riktigt lyckad smak-kombo av kladdkaka med choklad och pepparkakskryddor. Gott med en klick grädde eller kula glass till fika, advent, lucia, julbord eller dessert.

Läs mer

Recept

Pepparbiscottis

En variant på pepparkakor med lite Italiensk inspiration från mandelskorpor kryddade med pepparkakskryddor.

Läs mer

Recept

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört.

Läs mer