Hallonsylt

Hallonsylt är enkelt att laga själv. Koka hallon med socker så får du god hemgjord hallonsylt. Hallonens naturliga syra gör sylten hållbar. Men hallon har inte så mycket pektin, som gör den geléartad, varför det kan vara en god idé att tillsätta lite pektin (följ anvisningarna på pektinpaketet) eller använd syltsocker.

Öppnad burk hallonsylt förvaras i kylen. Man kan ta socker efter smak också men tar man mindre så blir sylten lite mindre hållbar. Räkna att 1 liter hallon väger runt 500 gram. Till nedan recept behöver du alltså 2 liter hallon.

1 sats hallonsylt

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 1 kg hallon
  • 500 g strösocker eller syltsocker

Tillagning

  1. Rensa hallonen. De behöver inte sköljas.
  2. Lägg hallonen i en stor kastrull och tillsätt sockret.
  3. Tillsätt ev. pektin enligt pektinpaket (behövs ej om du använder syltsocker).
  4. Koka hallonsylten i 10 minuter på svag värme. Rör och mosa gärna ihop hallonsylten lite med en slev eller potatisstöt.
  5. Häll upp sylten på väl rengjorda burka och sätt på lock direkt. Du kan koka burkarna i vatten (sterilisera) dem innan. Eller kör i ugnen på 125 grader en halvtimme.
  6. Öppnad burk hallonsylt förvaras i kylen. Oöppnad burk håller sig svalt och mörkt. Har du använt syltsocker så håller hallonsylten flera månader oöppnad.
E-mail
Medel: 4.4 (50 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer