Hallonsylt

Introduktion och förberedelse för tillagning

Hallonsylt är enkelt att laga själv. Koka hallon med socker så får du god hemgjord hallonsylt. Hallonens naturliga syra gör sylten hållbar.

Men hallon har inte så mycket pektin, som gör den geléartad, varför det kan vara en god idé att tillsätta lite pektin (följ anvisningarna på pektinpaketet) eller använd syltsocker.

Öppnad burk hallonsylt förvaras i kylen. Man kan ta socker efter smak också men tar man mindre socker så blir sylten lite mindre hållbar.

Räkna att 1 liter färska hallon väger runt 500 gram. Receptet kan såklart halveras om du bara plockar en liter färska hallon. Till nedan recept behöver du alltså 2 liter färska hallon eller 1 kg frysta hallon.

Hittar du vildhallon så har de mest smak. Hemodlade hallon eller svenska hallon har också god och fyllig smak. Frysta importerade hallon är syrligare och då kan du tillsätta någon dl extra socker om du vill.

Varianter:

Du kan smaksätta och variera hallonsylten på många vis.

  • Med lime: ta rivet skal och saft från en lime istället för citronen. Eller bara mer av citronsmak genom att blanda ner raspet från en halv citron.
  • Med sprit: tillsätt någon msk rom, armagnac, konjak eller starkvin som portvin, Marsala eller Madeira.
  • Med andar bär och fruker som alla typer av röda bär - byt ut 25-50% av hallonen mot bär som röda vinbär, svarta vinbär, gröna eller röda krusbär, urkärnade körsbär, blåbär eller jordgubbar.
  • Med frukt som hälften 25-50% äpplen, urkärnade aprikoser eller päron.
  • Med mandel: tillsätt skållad och hackad mandel ca 50 gram.
  • Med kryddor: tillsätt en bit kanelstång, en bit stjärnanis, några tsk lakritspulver, 1 msk riven färsk ingefära, några blad hackad basilika eller något blad salvia.

1,5 liter hallonsylt

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 1 kg hallon frysta eller färska hallon, cirka 2 liter färska hallon
  • 800 gram strösocker eller syltsocker för en mycket hållbar hallonsylt
  • 3 msk citronsaft

Tillagning

  1. Rensa hallonen. De behöver inte sköljas.
  2. Lägg hallonen i en stor kastrull och tillsätt sockret samt citronsaft.
  3. Koka upp hallonen och mosa dem. Koka och rör samt skumma då och då tills temperaturen är 107 grader. Eller sylten börjat bli genomskinlig - det tar några minuter.
  4. Häll upp sylten på väl rengjorda burka och sätt på lock direkt. Vänd dem upp och ner. Du kan koka burkarna i vatten (sterilisera) dem innan. Eller kör i ugnen på 125 grader en halvtimme.
  5. Öppnad burk hallonsylt förvaras i kylen. Oöppnad burk håller sig svalt och mörkt. Har du använt syltsocker så håller hallonsylten flera månader oöppnad.
E-mail
Medel: 4.4 (76 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-19

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.