Hallonsylt

Hallonsylt är enkelt att laga själv. Koka hallon med socker så får du god hemgjord hallonsylt. Hallonens naturliga syra gör sylten hållbar. Men hallon har inte så mycket pektin, som gör den geléartad, varför det kan vara en god idé att tillsätta lite pektin (följ anvisningarna på pektinpaketet) eller använd syltsocker.

Öppnad burk hallonsylt förvaras i kylen. Man kan ta socker efter smak också men tar man mindre så blir sylten lite mindre hållbar. Räkna att 1 liter hallon väger runt 500 gram. Till nedan recept behöver du alltså 2 liter hallon.

1 sats hallonsylt

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 1 kg hallon
  • 500 g strösocker eller syltsocker

Tillagning

  1. Rensa hallonen. De behöver inte sköljas.
  2. Lägg hallonen i en stor kastrull och tillsätt sockret.
  3. Tillsätt ev. pektin enligt pektinpaket (behövs ej om du använder syltsocker).
  4. Koka hallonsylten i 10 minuter på svag värme. Rör och mosa gärna ihop hallonsylten lite med en slev eller potatisstöt.
  5. Häll upp sylten på väl rengjorda burka och sätt på lock direkt. Du kan koka burkarna i vatten (sterilisera) dem innan. Eller kör i ugnen på 125 grader en halvtimme.
  6. Öppnad burk hallonsylt förvaras i kylen. Oöppnad burk håller sig svalt och mörkt. Har du använt syltsocker så håller hallonsylten flera månader oöppnad.
E-mail
Medel: 4.4 (58 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer