Cheesecake med botten av pepparkaka

Cheesecake med botten av pepparkaka istället för Digestivekex.

Pepparkakscheesecake är som en vanlig cheesecake men botten är av smulade pepparkakor.

12 portioner cheesecake med pepparkaksbotten

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • PEPPARKAKSBOTTEN: 100 gram smör
  • 200 gram pepparkakor
  • OBAKAD CHEESECAKE MED GELATIN: 4 gelatinblad
  • 400 gram färskost, naturell ex. Philadelphiaost
  • 2 lime
  • 1,5 dl florsocker
  • 4 dl crème fraiche
  • BAKAD CHEESECAKE MED ÄGG: 120 gram äggvita, cirka 4 st
  • 400 gram cream cheese, naturell färskost ex. Philadelphiaost
  • 80 gram äggula, cirka 4 st
  • 150 gram socker, 1,5 dl
  • 1 lime
  • 1/2 dl vetemjöl
  • 50 gram smör, rumsvarmt
  • 1 dl mjölk
  • 1 tsk vaniljsocker

Tillagning

  1. Smält matfettet. Krossa pepparkakorna fint och blanda smulorna med fettet.
  2. Sätt ugn på 175 grader vanlig ugn. Skär smör i bitar.
  3. Krossa pepparkakor i mixer eller för hand.
  4. Tillsätt smör och arbeta ihop till en massa.
  5. Tryck ut i en springform (rund form cirka 25 cm).
  6. Baka pepparkaksbottnen i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
  7. Ta ut och låt svalna.
  8. OBAKAD CHEESECAKE MED GELATIN: Lägg gelatinbladen i lite kallt vatten ca 5 minuter.
  9. Riv skal av lime.
  10. Rör osten mjuk och blanda den med limeskal, socker och crème fraiche.
  11. Riv skal av lime. Vispa alltsammans pösigt med elvisp.
  12. Ta upp gelatinbladen och smält dem försiktigt på svag värme i en liten kastrull. Vispa ner gelatinet i fyllningen och bred ut den i formen. Låt cheesecaken stå att stelna i kylen minst en timme.
  13. BAKAD CHEESECAKE MED ÄGG: Sätt ugnen på 160 grader.
  14. Vispa äggvitor fasta i några minuter. Tillsätt sedan hälften av sockret och vispa igen någon minut.
  15. Vispa cream cheese och mjukt smör någon minut krämigt i en stor bunke.
  16. Tillsätt hälften av sockret och vispa någon minut till.
  17. Riv skal av lime.
  18. Rör ner limeskal, mjöl och vaniljsocker.
  19. Vispa i en äggula i taget.
  20. Tillsätt sedan mjölken lite i taget under vispning.
  21. Tillsätt ev. smaksättning ex. smält vit choklad.
  22. Blanda i den vispade äggvitan till en jämn smet.
  23. Häll smeten i formen.
  24. Baka i cirka 40 minuter i mitten av ugnen. Kolla så den inte bränns - då kan du lägga över lite folie eller bakplåtspapper de sista tio minuterna.
  25. Låt stå på eftervärme 15 minuter.
  26. Ta ut cheesecaken och kyl.
  27. GARNERING: garnera med färska bär som hallon eller cocktailbär samt servera gärna med passionsfrukt (halverade eller urgröpta) eller valfri sylt.
Den bakade cheesecaken innan servering.
Den bakade cheesecaken innan servering.

Bakad eller Nobake

Här är två varianter - en bakad med ägg och en nobake cheesecake som är en kallrörd cheesecake med gelatinblad man inte behöver baka i ugnen.

Serveringsförslag

  • Passar utmärkt till advent, lucia och julfika.
  • Eller dessert på julbordet.
  • Cheesecake kan även göras som portionsbakelser portionsformar ex. muffinsformar eller små skålar.

Varianter

  • Vit chokladcheesecake: tillsätt 50 gram smält vit choklad
  • Citroncheesecake: tillsätt rivet skal av en citron
  • Kaffecheesecake: tillsätt 1 dl kaffelikör
  • Hallon- eller blårbärscheesecake: tillsätt 3 dl mixade eller mosade bär som hallon eller blåbär
  • Passionsfruktscheesecake: tillsätt fruktkött från 6 stycken passionsfrukter.

Garnering

Garnera och toppa med färska bär, skivad kiwi, fruktkött från passionsfrukt, gelé, syltat apelsinskal eller cocktailbär.

Vintips

Till cheesecake passar ett sött dessertvin från Kalifornien eller Australien bland annat.

Den bakade varianter av cheesecake med pepparkaksbotten garnerad med passionsfrukt och hallon.
Den bakade varianter av cheesecake med pepparkaksbotten garnerad med passionsfrukt och hallon.

E-mail
Medel: 4 (27 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 321 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-12-18