Pavlovatårta med färska bär

En marängtårta med vispad grädde, färska jordgubbar, hallon och björnbär som passar till fest, buffé eller dessert. Du kan ta andra bär efter tycke ex. blåbär, vinbär eller krusbär.

Pavlova är en tårtaliknande dessert med maräng och grädde. 

8 stora bitar eller 12 mindre bitar

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 20 min

Ingredienser

  • 4 äggvitor, stora ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 tsk ättikssprit 12%
  • 1 msk maizenamjöl
  • Tillbehör: 0,5 liter färska jordgubbar
  • 125 gram färska hallon
  • 125 gram färska björnbär
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 10 blad citronmeliss till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 120 grader.
  2. Vispa äggvitorna fasta i ca 5 minuter. Tillsätt sockret lite i taget och fortsätt vispa. Tillsätt ättika och maizena och vispa någon minut till.
  3. Rita upp en rundel ca 24 cm i diameter på ett bakplåtspapper.
  4. Pudra ett tunnt laget med maizena i rundeln.
  5. Bred pavlovamarängen i ett lager inom rundeln.
  6. Grädda pavlovabotten i mitten av ugnen i 1 timme och 30 minuter.
  7. Stäng av ugnen och öppna luckan. Låt bottnen svalna i ugnen med luckan öppen. När bottnen har svalnat kan du toppa med det du önskar. Hit kan du förbereda men vänta med att toppa med grädde och bär till precis innan servering.
  8. Skölj och rensa jordgubbar. Skär dem i halvor. Rensa hallon och björnbär.
  9. Vispa grädden fast.
  10. Bred ut vispad grädde över pavlovabottnen samt toppa med färska bär.
  11. Garnera ev. med några blad citronmeliss.
  12. Servera pavlovatårtan direkt annars mjuknar marängbottnen.
E-mail
Medel: 3.6 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer