Spandauer

Hembakta Spandauer som är wienerbröd fyllda med vaniljkräm och sylt. Spandauer med hemgjord smördeg blir supergoda även om de är lite krångliga att baka.

Spandauer kallas wienerbröd extra allt - då fyllda med mandelmassa och/eller vaniljkräm, sylt som hallonsylt, äppelmos eller aprikosmarmelad samt garnerade med flagad mandel och sockerglasyr.

Gör egen vaniljkräm om du vill ha det i eller använd Marsan vaniljkräm eller hårt vispad vaniljvisp.

32 st spandauer

  • Förberedelse: 2 tim 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 2 tim 40 min

Ingredienser

  • 300 gram margarin eller smör
  • 50 g jäst
  • 2,5 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk strösocker
  • 8 dl vetemjöl special
  • 2 dl vetemjöl special till utbakning
  • Fyllning: 150 gram mandelmassa samt äggvita till kammar och Spandauer eller vaniljkräm till Spandauer
  • Extra fyllning: 1 dl hallonsylt, aprikosmarmelad eller äppelsylt
  • Pensling och garnering: 1 uppvispat ägg
  • 1 dl pärlsocker
  • 1 dl hackad eller flagad mandel
  • Sockerglasyr: 1 dl florsocker
  • 0,7 msk vatten

Tillagning

  1. Ställ in mjölet i kylen lite innan du ska baka. Se till att mjölk och ägg är kalla också.
  2. Smula ner jästen i en degbunke. Häll på mjölken och rör tills jästen löst sig.
  3. Tillsätt och rör snabbt ihop ett ägg, strösocker samt vetemjölet (spara 0,5 dl till utbakning) till en deg.
  4. Ställ in i kylen i 10 minuter.
  5. Ta ut margarinet eller smöret och skiva det 0,5 cm tunna skivor som du lägger på smörpapper ca 10 skivor. Är smöret för kallt blir det svårt att kavla ut smördegen. Smöret ska vara mittemellan rumsvarmt och kylskåpskallt helst.
  6. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord.
  7. Kavla ut degen till en rektangel ca 30x40 cm.
  8. Fördela margarin eller smör på ex. högra halvan av rektangeln men inte ända ut till kanten. Spara 2-3 cm marginal runt kanten. Vik upp de 2-3 cm deg över smöret vid kanterna.
  9. Vik sedan över hela den andra deghalvan och nyp ihop kanterna så att du har en stående rektangel.
  10. Vänd runt rektangeln ett kvarts varv så att den vikta sidan kommer mot dig och den öppna skarven du knöt ihop är uppåt.
  11. Kavla sedan från mitten av degen utåt kanterna försiktigt och löst ut degen till drygt 1 cm tjock rektangel.
  12. Vik sedan ihop degen i tre lager, tänk att du ska dela degen i tre delar på längden och vik där du tänker att snitten skulle ligga.
  13. Vrid degen igen en kvarts varv så att du har en liggande rektangel framför dig.
  14. Kalva degen försiktigt till 1 cm tjocklek igen.
  15. Vik ihop degen i tre delar.
  16. Vrid degen en kvarts varv.
  17. Kalva ut degen till 1 cm tjocklek.
  18. Vik ihop degen i tre delar.
  19. Lägg in den vikta smördegen i kylen att vila i 10 minuter täckt med en bakduk.
  20. Kavla ut degen igen till 1 cm tjocklek.
  21. Dela den på mitten och lägg in i kylen i 10 minuter till.
  22. Nu kan du baka med smördegen.
  23. Ta ut degen på mjölat bakbord.
  24. Kavla ut varje deghalva till en kvadrat ca 36x36 cm stor. Dela i fyra delar på längden och tvären till kvadrater (ca 9 cm stora blir de då).
  25. Lägg en msk mandelmassa eller vaniljkräm i mitten på varje smördegskvadrat. Vik upp hörnen och tryck till i mitten så att de fastnar.
  26. Lägg ev. en klick sylt i mitten på varje.
  27. Lägg Spandauerna på en smord plåt eller plåt med bakplåtspapper.
  28. Låt Spandauerna jäsa utan bakduk i ca 1 timme.
  29. Sätt ugnen på 250 grader.
  30. Pensla Spandauerna med uppvispat ägg.
  31. Strö ev. över flagad eller hackad mandel.
  32. Grädda Spandauerna i 10 minuter i mitten av ugnen tills de har fin färg och är genombakta.
  33. Låt Spandauerna svalna innan servering.
  34. Blanda socker med vatten och ringla över Spandauerna om du vill. Låt sockerglasyren stelna och servera Spandauerna.
  35. Vaniljkräm: Vispa ut mjöl med lite av mjölken i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken, ägg, socker samt vaniljsocker. Sjud försiktigt under omrörning tills krämen tjocknar. Ta av från värmen och häll upp i en skål med en slickepott. Låt vaniljkrämen kallna.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer