Fruktmarmelad eller godismarmelad

Fruktmarmelad eller godismarmelad. Gör hemgjort marmeladgodis och smaksätt med puré på färska bär som jordgubbar, hallon, blåbär, krusbär, vinbär eller hjortron. Eller frukt som mango. Ett godis utan konstiga smaktillsatser och riktiga bär eller frukt.

Här med 1 paket 225 gram färka eller frysta bär. Bären kan ersättas med färdig bärpuré efter tycke. Räkna då ca 4 dl bärpuré. En god blandning är hallon och blåbär. Färsk eller fryst tärnad mango blir också gott att mixa till puré och göra marmeladgodis av.

Riktigt hemgjort godis utan konstiga tillsatser och färgämnen. Om du vill kan du använda saft istället för puré av färska bär (ta då någon dl mindre socker till fruktmarmeladen).

Pektinpulver kan bytas mot flytande pektin enligt förpackning.

Vill du färga fruktmarmeladen så ta en färg som passar smaken dvs röd för jordgubb, hallon och vinbär; grön för krusbär; blå för blåbär osv. Man kan också ta i några droppar karamellfärg.

40 tärningar fruktmarmelad

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 3 tim 30 min
  • Klart på: 4 tim

Ingredienser

  • 225 gram jordgubbar, hallon, krusbär, vinbär, blåbär, mango eller hjortron. Färska eller frysta
  • 4 msk socker till bärpurén
  • 4,5 dl strösocker
  • 1,5 msk pektinpulver eller enligt paket
  • 2 msk strösocker att blanda gelatinpulvret med
  • 100 g glykossirap
  • 1 tsk citronsyra
  • 1 tsk vatten
  • 1 dl strösocker att vända runt fruktmarmeladen i
  • 3 droppar karamellfärg (valfritt)

Tillagning

  1. Koka bären med socker och mosa sönder eller mixa med en stavmixer. Sila bort kärnor med mera genom en fin sil (chinoise) och låt svalna. Tryck igenom så mycket du kan av bären genom silen.
  2. Ta fram en form eller burk ca 15-15 cm och klä med bakplåtspapper, plastfilm eller smörj med solrosolja. I denna ska du sedan hälla fruktmarmeladen att den stelna.
  3. Mät upp 4 dl av bärpurén i en kastrull.
  4. Tillsätt socker och koka upp.
  5. Rör ner glykos.
  6. Koka bärpurén till 110 grader (kolla med termometer). Rör då och då.
  7. Blanda gelatinpulver med en halv dl vatten i en skål. Låt svälla i några minuter.
  8. När blandningen kokat klart tar du av den från värmen och låter den svalna i någon minut.
  9. Blanda citronsyran med en tsk vatten i ett glas och rör ner den.
  10. Blanda sedan i gelatinpulvret samt ev. karamellfärg. Rör tills gelatinet löst sig helt och häll upp blandningen i formen.
  11. Låt stelna i minst 2 timmar eller över natten i kylen.
  12. Dags att skära upp 2x2 cm kuber. Lägg dem gärna att torka till någon till några timmar på ett bakplåtspapper.
  13. Förvara i kylen i burk med bakplåtspapper mellan.
  14. Innan servering så vänder du frukt- eller godismarmeladen i strösocker.
  15. Sockrad godismarmelad kan du förvara framme i rumstemperatur och låt torka till efter hand så blir den bara godare.
E-mail
Medel: 2.8 (8 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-01

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här.

Läs mer