Fruktmarmelad godismarmelad

Fruktmarmelad eller godismarmelad. Gillar du melonkulor? Då gillar du marmeladgodis.
Prova hemgjord godismarmelad med jordgubbar, hallon, blåbär, krusbär, vinbär, mango eller hjortron.
Här med 1 paket 225 gram frysta bär. Du kan också ta färska bär. Eller färdig bärpuré efter tycke. Räkna då ca 4 dl bärpuré. En god blandning är hallon och blåbär. Fryst tärnad mango blir också gott.
Riktigt hemgjort godis utan konstiga tillsatser och färgämnen. Om du vill kan du använda saft istället för puré av färska bär (ta då någon dl mindre socker till fruktmarmeladen).
Hittar du ej pektinpulver kan du ta flytande pektin enligt förpackning.
Vill du färga fruktmarmeladen så ta en färg som passar smaken dvs röd för jordgubb, hallon och vinbär; grön för krusbär; blå för blåbär osv.

40 st fruktmarmelader godismarmelader

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 3 tim 30 min
  • Klart på: 4 tim

Ingredienser

  • 225 gram jordgubbar, hallon, krusbär, vinbär, blåbär, mango eller hjortron
  • 4 msk socker till bärpurén
  • 4,5 dl strösocker
  • 1,5 msk pektinpulver eller enligt paket
  • 2 msk strösocker att blanda gelatinpulvret med
  • 100 g glykossirap
  • 1 tsk citronsyra
  • 1 tsk vatten
  • 1 dl strösocker att vända runt fruktmarmeladen i
  • 3 droppar karamellfärg (valfritt)

Tillagning

  1. BÄRPURE TILL MARMELADGODIS: Koka bären med socker och mosa sönder eller mixa med en stavmixer. Sila bort kärnor med mera genom en fin sil (chinoise) och låt svalna. Tryck igenom så mycket du kan av bären genom silen.
  2. Ta fram en form eller burk ca 15-15 cm och klä med bakplåtspapper, plastfilm eller smörj med solrosolja. I denna ska du hälla fruktmarmeladen så att den stelnar och du kan skära ut godismarmelad.
  3. FRUKTMARMELAD GODISMARMELAD: Mät upp 4 dl av bärpurén i en kastrull.
  4. Tillsätt socker och koka upp.
  5. Rör ner glykos.
  6. Koka bärpurén till 110 grader (kolla med termometer). Rör då och då.
  7. Blanda gelatinpulver med en dl vatten i en skål. Låt svälla i några minuter.
  8. När blandningen kokat klart tar du av den från värmen och låter den svalna i någon minut.
  9. Blanda citronsyran med en tsk vatten i ett glas och rör ner den.
  10. Blanda sedan i gelatinpulvret samt ev. karamellfärg. Rör tills gelatinet löst sig helt och häll upp blandningen i formen.
  11. Låt stelna i minst 2 timmar eller över natten i kylen.
  12. Dags att skära upp 2x2 cm kuber. Lägg dem gärna att torka till någon till några timmar på ett bakplåtspapper.
  13. Förvara i kylen i burk med bakplåtspapper mellan.
  14. Innan servering så vänder du frukt- eller godismarmeladen i strösocker.
  15. Sockrad fruktmarmelad kan du förvara framme i rumstemperatur och låt torka till efter hand så blir den bara godare.
E-mail
Medel: 3.3 (3 röster)

Mat att mingla kring

Enkel mat att mingla till eller lyxiga snittar med lite mer kärlek. Njut av ledighet, ett glas rosé, trevligt sällskap och något gott att tugga på. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer