Fruktmarmelad godismarmelad

Fruktmarmelad eller godismarmelad. Gillar du melonkulor? Då gillar du marmeladgodis.
Prova hemgjord godismarmelad med jordgubbar, hallon, blåbär, krusbär, vinbär, mango eller hjortron.
Här med 1 paket 225 gram frysta bär. Du kan också ta färska bär. Eller färdig bärpuré efter tycke. Räkna då ca 4 dl bärpuré. En god blandning är hallon och blåbär. Fryst tärnad mango blir också gott.
Riktigt hemgjort godis utan konstiga tillsatser och färgämnen. Om du vill kan du använda saft istället för puré av färska bär (ta då någon dl mindre socker till fruktmarmeladen).
Hittar du ej pektinpulver kan du ta flytande pektin enligt förpackning.
Vill du färga fruktmarmeladen så ta en färg som passar smaken dvs röd för jordgubb, hallon och vinbär; grön för krusbär; blå för blåbär osv.

40 st fruktmarmelader godismarmelader

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 3 tim 30 min
  • Klart på: 4 tim

Ingredienser

  • 225 gram jordgubbar, hallon, krusbär, vinbär, blåbär, mango eller hjortron
  • 4 msk socker till bärpurén
  • 4,5 dl strösocker
  • 1,5 msk pektinpulver eller enligt paket
  • 2 msk strösocker att blanda gelatinpulvret med
  • 100 g glykossirap
  • 1 tsk citronsyra
  • 1 tsk vatten
  • 1 dl strösocker att vända runt fruktmarmeladen i
  • 3 droppar karamellfärg (valfritt)

Tillagning

  1. BÄRPURE TILL MARMELADGODIS: Koka bären med socker och mosa sönder eller mixa med en stavmixer. Sila bort kärnor med mera genom en fin sil (chinoise) och låt svalna. Tryck igenom så mycket du kan av bären genom silen.
  2. Ta fram en form eller burk ca 15-15 cm och klä med bakplåtspapper, plastfilm eller smörj med solrosolja. I denna ska du hälla fruktmarmeladen så att den stelnar och du kan skära ut godismarmelad.
  3. FRUKTMARMELAD GODISMARMELAD: Mät upp 4 dl av bärpurén i en kastrull.
  4. Tillsätt socker och koka upp.
  5. Rör ner glykos.
  6. Koka bärpurén till 110 grader (kolla med termometer). Rör då och då.
  7. Blanda gelatinpulver med en dl vatten i en skål. Låt svälla i några minuter.
  8. När blandningen kokat klart tar du av den från värmen och låter den svalna i någon minut.
  9. Blanda citronsyran med en tsk vatten i ett glas och rör ner den.
  10. Blanda sedan i gelatinpulvret samt ev. karamellfärg. Rör tills gelatinet löst sig helt och häll upp blandningen i formen.
  11. Låt stelna i minst 2 timmar eller över natten i kylen.
  12. Dags att skära upp 2x2 cm kuber. Lägg dem gärna att torka till någon till några timmar på ett bakplåtspapper.
  13. Förvara i kylen i burk med bakplåtspapper mellan.
  14. Innan servering så vänder du frukt- eller godismarmeladen i strösocker.
  15. Sockrad fruktmarmelad kan du förvara framme i rumstemperatur och låt torka till efter hand så blir den bara godare.
E-mail
Medel: 3.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer