Fruktmarmelad eller godismarmelad

Introduktion och förberedelse

Fruktmarmelad eller godismarmelad. Gör hemgjort marmeladgodis och smaksätt med puré på färska bär som jordgubbar, hallon, blåbär, krusbär, vinbär eller hjortron. Eller frukt som mango.

Ett godis med riktiga bär eller frukt.

Här med 1 paket 225 gram färka eller frysta bär. Bären kan ersättas med färdig bärpuré efter tycke. Räkna då ca 4 dl bärpuré.

En god blandning är hallon och blåbär. Färsk eller fryst tärnad mango blir också gott att mixa till puré och göra marmeladgodis av.

Om du vill kan du använda ca 2 dl outspädd saft blandat med 2 dl vatten eller 4 dl juice istället för 4 dl puré av färska bär.

Med gelatin istället för pektin

För att få marmeladen att stelna har jag använt pektin men man kan också använda gelatin som pulver eller gelatinblad. Följ anvisningar paket. Ett förslag är 8 tsk gelatinpulver som får svälla med 1 dl vatten. Gelatinet rörs i på slutet efter kokningen.

Färgad fruktmarmelad

Vill du färga fruktmarmeladen så ta en färg som passar smaken dvs röd för jordgubb, hallon och vinbär; grön för krusbär; blå för blåbär osv. Man kan också ta i några droppar karamellfärg.

40 tärningar fruktmarmelad

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 3 tim 30 min
  • Klart på: 4 tim

Ingredienser

  • 4dl puread frukt av ca 225 gram jordgubbar, hallon, krusbär, vinbär, blåbär, mango eller hjortron. Färska eller frysta
  • 4 msk socker till bärpurén
  • 4,5 dl strösocker
  • 1,5 msk pektinpulver
  • 2 msk strösocker att blanda gelatinpulvret med
  • 100 g glykossirap
  • 1 tsk citronsyra
  • 1 tsk vatten
  • 1 dl strösocker att vända runt fruktmarmeladen i
  • 3 droppar karamellfärg (valfritt)

Tillagning

  1. Koka bären med socker och mosa sönder eller mixa med en stavmixer. Sila bort kärnor med mera genom en fin sil (chinoise) och låt svalna. Tryck igenom så mycket du kan av bären genom silen.
  2. Ta fram en form eller burk ca 15-15 cm och klä med bakplåtspapper, plastfilm eller smörj med solrosolja. I denna ska du sedan hälla fruktmarmeladen att den stelna.
  3. Mät upp 4 dl av bärpurén i en kastrull med tjock botten.
  4. Blanda pektinpulver med 2 msk av sockret samt rör i det. Tillsätt resten av sockret. Rör om.
  5. Rör ner glykos.
  6. Koka bärpurén till 110 grader (kolla med termometer). Rör då och då. Kolla så det ej bränns.
  7. När blandningen kokat klart tar du av den från värmen och låter den svalna i någon minut.
  8. Blanda citronsyran med en tsk vatten i ett glas och rör ner den.
  9. Tillsätt eventuellt karamellfärg. Rör tills det löst sig helt och häll upp blandningen i formen.
  10. Låt stelna i minst 2 timmar eller över natten i kylen.
  11. Dags att skära upp 2x2 cm kuber. Lägg dem gärna att torka till någon till några timmar på ett bakplåtspapper.
  12. Förvara i kylen i burk med bakplåtspapper mellan.
  13. Innan servering så vänder du frukt- eller godismarmeladen i strösocker.
E-mail
Medel: 2.9 (13 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-12-19

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept. 

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept