Hallonkräm

Introduktion och förberedelse

Koka egen hallonkräm eller hallonkompott av färska hallon.

Godast är att koka krämen på färska svenska hallon men det går också bra att koka på frysta hallon.

Här är krämen redd med lite potatismjöl och spädd med vatten men det går också bra att bara ta hallon och koka ihop samt mosa dem till en kompott.

Serveringsförslag

Gott med gräddmjölk som blandas av 1/4 grädde och resten mjölk.

Istället för gräddmjölk kan man servera med vanlig mjölk 3% eller valfri vegetabilisk mjölk som mandelmjölk, sojamjölk eller havremjölk. Man kan också ta lite sojagrädde eller oatly Imat och blanda med veg mjölken för lite krämigare vego gräddmjölk.

Garnera gärna med några färska hallon och något blad citronmeliss om det ska vara extra fint.

Kan även serveras med pumpafrön och mandlar på.

2 portioner hallonkräm eller hallonkompott

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 300 gram färska hallon, frysta funkar också
  • 4 msk socker
  • 2 dl vatten
  • 3 tsk potatismjöl
  • 8 färska hallon till garnering (valfritt)
  • 2 blad citronmeliss till garnering (valfritt)
  • Gräddmjölk: 2 dl mjölk, vallfri sort
  • 1/2 dl grädde

Tillagning

  1. Lägg hallonen i en tjockbottnad kastrull och värm samt mosa ihop med sockret.
  2. Tillsätt vatten och rör om. Koka i ca 3 minuter.
  3. Rör ut potatismjölet i 3 msk kallt vatten i ett glas.
  4. Häll i potatismjölet under omrörning i hallonen.
  5. Rör och koka till första bubblan då du tar av krämen från värmen.
  6. Låt krämen svalna. Kan förvaras i kylen. Kan serveras varm men vanligast är kall.
  7. Blanda mjölk med grädde i en kanna.
  8. Servera hallonkrämen med gräddmjölken eller valfritt tillbehör.
  9. Garnera eventuellt med färska hallon och citronmeliss om det ska vara extra fint.
E-mail
Medel: 3.6 (17 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 144 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-06-26