Hallonkräm

Introduktion och förberedelse

Koka egen hallonkräm eller hallonkompott av färska hallon.

Här är krämen redd med lite potatismjöl och spädd med vatten men det går också bra att bara ta hallon och koka ihop samt mosa dem till en kompott.

Serveringsförslag

  • Gott med gräddmjölk, vanlig mjölk 3% eller valfri vegetabilisk mjölk som mandelmjölk, sojamjölk eller havremjölk.
  • Garnera gärna med några färska hallon och något blad citronmeliss om det ska vara extra fint.
  • Kan även serveras med pumpafrön och mandlar på.

Tips

Godast är att koka krämen på färska svenska hallon men det går också bra att koka på frysta hallon.

2 portioner hallonkräm eller hallonkompott

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 250 gram färska hallon, frysta funkar också
  • 4 msk socker
  • 2 dl vatten
  • 1 msk potatismjöl + 1/2 dl vatten
  • 8 färska hallon till garnering (valfritt)
  • 2 blad citronmeliss till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Lägg hallonen i en tjockbottnad kastrull och värm samt mosa ihop med sockret.
  2. Tillsätt vatten och rör om. Koka i ca 3 minuter.
  3. Rör ut potatismjölet i kallt vatten i ett glas.
  4. Häll i potatismjölet under omrörning i hallonen.
  5. Rör och koka till första bubblan då du tar av krämen från värmen.
  6. Låt krämen svalna. Kan förvaras i kylen. Kan serveras varm men vanligast är kall.
  7. Blanda mjölk med grädde i en kanna.
  8. Servera hallonkrämen med gräddmjölken eller valfritt tillbehör.
  9. Garnera eventuellt med färska hallon och citronmeliss om det ska vara extra fint.
E-mail
Medel: 4 (33 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 144 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-09-08