Fryst cheesecake

Fryst cheesecake är en jättegod och superenkel dessert du kan förbereda i god tid och frysa in. Cheesecaken blir som en blandning mellan glass och kaka. Låt den gärna tina lite i kylen någon timme innan servering så den blir lite mjuk, god och lätt att skära.

Garnera ev. med några fint krossade Digestivekex. Till cheesecaken kan du servera någon sylt som ex. körsbär, hallon, krusbär eller jordgubb; färska bär som hallon, blåbär, vinbär eller jordgubbar (dessa kan du garnera med); kiwi, passionsfrukt eller vindruvor funkar också att garnera med.

Smeten till cheesecaken rörs bara ihop, hälls i en form och fryses (4 timmar i frysen brukar räcka).

Önskar du vin till så rekommenderar jag ett sött dessertvin som Sauternes, Trockenbeerenauslese eller Commanderia.

8 portioner fryst cheesecake

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 4 tim
  • Klart på: 4 tim 30 min

Ingredienser

  • 3 ägg
  • 0,5 dl socker
  • 125 färskost, cream cheese naturell ex. Philadelphia
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 125 gram färska hallon till garnering
  • 10 Digestivekex, krossade till garnering
  • 15 blad citronmeliss till garnering

Tillagning

  1. Knäck äggen och lägg vitor och äggulor i varsin bunke.
  2. Vispa ihop äggulor med sockret och vaniljsockret.
  3. Vispa ner färskosten så att det blir en jämn smet. Ställ åt sidan.
  4. Vispa vitorna till skum och häll över i äggulesmeten. Rör ej ännu.
  5. Vispa sedan grädden i samma bunke som äggvitorna (så spar du lite disk) så att den blir tjock.
  6. Vänd i grädde och vispad äggvita i äggsmeten.
  7. Häll blandningen till cheesecaken i en rund bakform med löstagbar kant. Du kan också välja en avlång brödform och klä den med gladplast först (så lossnar det lättare ur formen). Eller små portionsförpackningar i formar som ex. större muffinsformar.
  8. Ställ formen i frysen. En normal frys fixar fryst cheesecake på några timmar ca 4 timmar.
  9. Hit kan du förbereda cheesecaken.
  10. Innan servering tar du ut cheesecaken, lägger upp den på ett fint fat och låter den tina någon timme i kylen. Du ska också garnera den med krossade Digestivekex.
  11. Krossa Digestivekexen och strö över smulorna jämt. Garnera med blad av citronmeliss och färska bär som hallon runt om eller på toppen. Alternativ är att servera sylt till vid sidan.
E-mail
Medel: 4.7 (22 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-17

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid.

Läs mer

Njut av svenska äpplen

Njut av årets rikliga svenska äppelskörd. Här hittar du mina bästa tips som att baka en äppelpaj, gör en sallad, laga en stek med äpplen, pressa egen råsaft - äppeljuice eller preppa ett äppelmos att ha i vinter.

Läs mer

Pajrecept för alla smaker

Pajer är sociala, har tålamod i kylen och gillar lunchraster. Dessutom kan man fylla dem med vad som helst.

Läs mer

Koka egen sylt och marmelad

Mina bästa tips och recept för dig som vill koka din egen sylt, marmelad eller gelé. Spara sommaren på burk.

Läs mer

Hembakta piroger

Nybakta och hemmabakta piroger går åt som smör i solsken på knytis, kalas, skiva eller ta med på utflykt och på stranden. Fyll med köttfärs eller ost och skinka eller annan fyllning.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer