Fryst cheesecake

Fryst cheesecake i springform med riven lime.
Bjud på en supergod fryst cheesecake med knaprig botten, krämig fyllning med smak av lime och vanilj.
Ingredienser till den frysta cheesecaken: Digestivekex, smält smör, ägg, färskost, socker, vaniljsocker, grädde, lime samt hallon och blåbär till garnering.
Ingredienser till den frysta cheesecaken: Digestivekex, smält smör, ägg, färskost, socker, vaniljsocker, grädde, lime samt hallon och blåbär till garnering.
Krossade Digestivekex till grova smulor och smält smör.
Krossade Digestivekex till grova smulor och smält smör.
Kexen och smöret blandas till en smulig deg till bottnen.
Kexen och smöret blandas till en smulig deg till bottnen.
Cheesecakebottnen bakas och får svalna
Cheesecakebottnen bakas och får svalna.
Äggen delas i äggulor som vispas med socker och vaniljsocker samt äggvitor som vispas till skum.
Äggen delas i äggulor som vispas med socker och vaniljsocker samt äggvitor som vispas till skum.
Finrivet skal av en lime.
Finrivet skal av en lime.
Färskost tillsätts till de vispade äggulorna.
Färskost tillsätts till de vispade äggulorna.
Finriven lime ger god smak åt cheesecaken.
Finriven lime ger god smak åt cheesecaken.
Vispade äggvitor och vispad grädde vänds i äggulevispet sedan är fyllningen klar.
Vispade äggvitor och vispad grädde vänds i äggulevispet sedan är fyllningen klar.
Häll fyllningen i formen över Digestivebottnen. Ställ i frysen i minst 4 timmar.
Häll fyllningen i formen över Digestivebottnen. Ställ i frysen i minst 4 timmar.
Den frysta cheesecaken får tina ca 15 minuter innan servering. Kan serveras som den är med lite finriven lime som garnering.
Den frysta cheesecaken får tina ca 15 minuter innan servering. Kan serveras som den är med lite finriven lime som garnering.
Lyxa gärna till cheesecaken med extra färska bär som hallon och blåbär; eller ta jordgubbar, vinbär eller andra bär.
Lyxa gärna till cheesecaken med extra färska bär som hallon och blåbär; eller ta jordgubbar, vinbär eller andra bär.
Den frysta cheesecaken får tina ca 15 minuter innan servering så blir den lättare att skära upp och servera.
Den frysta cheesecaken får tina ca 15 minuter innan servering så blir den lättare att skära upp och servera.
Extra gott med rårörda bär till som björnbär mosade med lite socker.
Extra gott med rårörda bär till som björnbär mosade med lite socker.
Sötsyrliga bär som rårörda björnbär blir riktigt gott med den gräddiga cheesecaken och knapriga bottnen.
Sötsyrliga bär som rårörda björnbär blir riktigt gott med den gräddiga cheesecaken och knapriga bottnen.
En variant på fryst cheesecake utan botten fryst i avlång brödform. Garnerad med krossade Digestivekex, färska hallon och citronmeliss.
En variant på fryst cheesecake utan botten fryst i avlång brödform. Garnerad med krossade Digestivekex, färska hallon och citronmeliss.

Introduktion och förberedelse

Fryst cheesecake är en jättegod dessert du kan förbereda i god tid och frysa in.

Frozen cheesecake blir som en blandning mellan glass, parfait och kaka.

Krämig cheesecake, lime, knaprig botten och sötsyrliga bär passar mycket bra ihop.

Serveringsförslag

  • Passar till fest, födelsedagstårta, fika, dessert och efterrätt.
  • Jag toppade med färska hallon och blåbär samt serverade med en skål rårörda björnbär smaksatta med lite socker - se bild.
  • Det är också gott med sylt som körsbärssylt, hallonsylt, krusbärssylt, mylta eller jordgubbssylt.

Garnering

  • Jag garnerade med riven lime och färska hallon samt blåbär.
  • Andra bär som passar är syrliga vinbär, krusbär, björnbär, hjortron eller jordgubbar; kiwi, passionsfrukt eller vindruvor.
  • Grovhackad choklad som vit-, mjölk eller mörk choklad, daim eller mintchoklad.
  • Strössel.
  • Nötter som hackade kanderade nötter som mandlar, pekannötter, valnötter, jordnötter; rostad flagad mandel eller hackade pistaschnötter.

Val av form

Du kan göra cheesecaken i en rund springform med avtagbara kanter; avlång brödform eller portionsformar.

Framförhållning

  • Kan lagas i god tid och förvaras i frysen upp några veckor.
  • Smeten till cheesecaken rörs ihop, hälls i en avlång eller rund form och fryses i minst 4 timmar.

Utan botten

Man kan även laga cheesecaken utan botten. Då kan man istället garnera krossade Digestivekex eller kakor som chocolate chip cookies, pepparkakor, maränger eller mandelskorpor.

Smaksättningar

Cheesecakesmeten kan även smaksättas - några förslag är med:

  • Limeskal är valfritt. Man kan även ta finrivet citronskal.
  • Tillsätt 50 gram smält vit choklad.
  • Tillsätt 2 dl lätt mosade hallon, hjortron, blåbär eller björnbär i smeten.
  • 1 dl grovhackad choklad som vit-, mjölk eller mörk choklad,

Att dricka till

Önskar du vin till så rekommenderar jag ett sött dessertvin som Sauternes, Trockenbeerenauslese eller Commanderia.

Krämig cheesecake smaksatt med lime, knaprig Digestivebotten, färska hallon och blåbär samt sötsyrliga rårörda björnbär passar mycket bra ihop.
Krämig cheesecake smaksatt med lime, knaprig Digestivebotten, färska hallon och blåbär samt sötsyrliga rårörda björnbär passar mycket bra ihop.

8 portioner fryst cheesecake

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 4 tim
  • Klart på: 4 tim 30 min

Ingredienser

  • BOTTEN: 200 gram Digestivekex, 1/2 paket
  • 75 gram smör eller margarin
  • SMET: 3 ägg
  • 0,5 dl socker
  • 125 färskost, cream cheese naturell ex. Philadelphia
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 lime
  • GARNERING (valfritt): 1 lime
  • 125 gram färska blåbär
  • 125 gram färska hallon
  • 15 blad citronmeliss till garnering
  • TILL SERVERING (valfritt): 200 gram frysta björnbär
  • 0,5 dl socker

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. BOTTEN: Smula sönder Digestivekex i en bunke med händerna eller kör i en mixer.
  3. Krossa Digestivekexen och strö över smulorna jämt. Garnera med blad av citronmeliss och färska bär som hallon runt om eller på toppen. Alternativ är att servera sylt till vid sidan.
  4. Smält smör i mikro eller kastrull och tillsätt det. Rör ihop till en smulig massa.
  5. Tryck ut i ett jämnt lager i botten på formen. Välj en rund springform, avlång brödform eller 8 portionsformar.
  6. Baka bottnen i mitten av ugnen i 10 minuter.
  7. Ta ut och låt bottnen svalna helt.
  8. SMET: Knäck äggen och lägg vitor och äggulor i varsin bunke.
  9. Vispa ihop äggulor med sockret och vaniljsockret i ca 2 minuter.
  10. Skölj en lime och riv skalet fint samt tillsätt det.
  11. Tillsätt färskosten och vispa så att det blir en jämn smet.
  12. Vispa vitorna till ett fast skum. Häll över i äggulesmeten. Rör ej ännu.
  13. Vispa grädden tjock i samma bunke som äggvitorna.
  14. Blanda försiktigt ihop allt - den vispade grädden, äggvitan och äggulevispet till en jämnt smet. Rör ej för mycket.
  15. Häll blandningen i den form du valt - springform, avlång brödform eller portionsformar.
  16. Ställ cheesecaken i frysen i minst 4 timmar.
  17. Hit kan du förbereda och förvara i frysen. Cheesecaken håller någon månad i frysen.
  18. Innan servering tar du ut cheesecaken och låter den tina ca 15 minuter. Ta ur den ur formen och lägg upp den på ett serveringsfat. Använder du en springform kan du bara ta loss ringen men akta botten av formen när du skär ut bitar.
  19. Nu kan du servera cheesecaken som den är eller garnera upp den och servera med tillbehör.
  20. GARNERING: Skölj en lime och riv skalet fint över cheesecaken. Lägg på blåbär och hallon lite här och där. Jag hade även till tinade rårörda björnbär blandade med lite socker i en skål vid sidan.
E-mail
Medel: 4 (66 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 321 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-11-01

Tillbehör och liknande recept:

Fixa en söt avslutning - här är några dessertrecept alla kan laga

Njut av en god dessert och ett passande glas sött dessertvin - det kan bli kvällens höjdpunkt. Vin plus...