Fryst cheesecake

Fryst cheesecake är en jättegod och superenkel dessert du kan förbereda i god tid och frysa in.

Frozen cheesecake blir som en blandning mellan glass och kaka. Låt den gärna tina lite i kylen någon timme innan servering så den blir lite mjuk, god och lätt att skära.

Garnera med några fint krossade Digestivekex.

Till cheesecaken kan du servera någon sylt som körsbärssylt, hallonsylt, krusbärssylt eller jordgubbssylt; färska bär som hallon, blåbär, vinbär eller jordgubbar; kiwi, passionsfrukt eller vindruvor som passar att garnera med.

Smeten till cheesecaken rörs ihop, hälls i en avlång eller rund form och fryses i minst 4 timmar. En variant är att hälla smeten i en cheesecakebotten och frysa den till en rund cheesecake.

Att dricka till

Önskar du vin till så rekommenderar jag ett sött dessertvin som Sauternes, Trockenbeerenauslese eller Commanderia.

8 portioner fryst cheesecake

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 4 tim
  • Klart på: 4 tim 30 min

Ingredienser

  • 3 ägg
  • 0,5 dl socker
  • 125 färskost, cream cheese naturell ex. Philadelphia
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 125 gram färska hallon till garnering
  • 10 Digestivekex, krossade till garnering
  • 15 blad citronmeliss till garnering

Tillagning

  1. Knäck äggen och lägg vitor och äggulor i varsin bunke.
  2. Vispa ihop äggulor med sockret och vaniljsockret.
  3. Vispa ner färskosten så att det blir en jämn smet. Ställ åt sidan.
  4. Vispa vitorna till skum och häll över i äggulesmeten. Rör ej ännu.
  5. Vispa sedan grädden i samma bunke som äggvitorna (så spar du lite disk) så att den blir tjock.
  6. Vänd i grädde och vispad äggvita i äggsmeten.
  7. Häll blandningen till cheesecaken i en rund bakform med löstagbar kant. Du kan också välja en avlång brödform och klä den med gladplast först (så lossnar det lättare ur formen). Eller små portionsförpackningar i formar som ex. större muffinsformar.
  8. Ställ formen i frysen. En normal frys fixar fryst cheesecake på några timmar ca 4 timmar.
  9. Hit kan du förbereda cheesecaken.
  10. Innan servering tar du ut cheesecaken, lägger upp den på ett fint fat och låter den tina någon timme i kylen. Du ska också garnera den med krossade Digestivekex.
  11. Krossa Digestivekexen och strö över smulorna jämt. Garnera med blad av citronmeliss och färska bär som hallon runt om eller på toppen. Alternativ är att servera sylt till vid sidan.
E-mail
Medel: 4.7 (24 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-07

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept