Fryst cheesecake
Fryst cheesecake är en jättegod dessert - en slags glasstårta - du kan förbereda i god tid och frysa in.
Gräddig cheesecake, lime, knaprig botten och sötsyrliga bär passar mycket bra ihop.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
- BOTTEN: Smula sönder Digestivekex i en bunke med händerna eller kör i en mixer.
- Krossa Digestivekexen och strö över smulorna jämt. Garnera med blad av citronmeliss och färska bär som hallon runt om eller på toppen. Alternativ är att servera sylt till vid sidan.
- Smält smör i mikro eller kastrull och tillsätt det. Rör ihop till en smulig massa.
- Tryck ut i ett jämnt lager i botten på formen. Välj en rund springform, avlång brödform eller 8 portionsformar.
- Baka bottnen i mitten av ugnen i 10 minuter.
- Ta ut och låt bottnen svalna helt.
- SMET: Fördela äggulor och vitor i varsin bunke. Mät upp grädde i en tredje bunke.
- Vispa vitorna till ett fast skum.
- Vispa grädden tjock.
- Tillsätt socker till äggulorna och vispa i ca 2 minuter.
- Skölj en lime och riv skalet fint.
- Tillsätt limeskal och färskost till äggulorna och vispa hastigt tills det blir en jämn smet.
- Blanda försiktigt ihop smeten av de vispade äggulorna, äggvitan och grädden. Rör försiktigt till en jämnt smet. Rör ej för mycket.
- Häll blandningen i den form du valt - springform, avlång brödform eller portionsformar.
- Ställ cheesecaken i frysen i minst 4 timmar.
- Hit kan du förbereda och förvara i frysen. Cheesecaken håller någon månad i frysen.
- Innan servering tar du ut cheesecaken och låter den tina ca 15 minuter. Ta ur den ur formen och lägg upp den på ett serveringsfat. Använder du en springform kan du bara ta loss ringen men akta botten av formen när du skär ut bitar.
- Nu kan du servera cheesecaken som den är eller garnera upp den och servera med tillbehör.
- GARNERING: Skölj en lime och riv skalet fint över cheesecaken. Lägg på blåbär och hallon lite här och där. Jag hade även till tinade rårörda björnbär blandade med lite socker i en skål vid sidan.
Serveringsförslag
- Passar till fest, födelsedagstårta, fika, dessert och efterrätt.
- Jag toppade med färska hallon och blåbär samt serverade med en skål rårörda björnbär smaksatta med lite socker - se bild.
- Det är också gott med sylt som körsbärssylt, hallonsylt, krusbärssylt, mylta eller jordgubbssylt.
Garnering
- Jag garnerade med riven lime och färska hallon samt blåbär.
- Andra bär som passar är syrliga vinbär, krusbär, björnbär, hjortron eller jordgubbar; kiwi, passionsfrukt eller vindruvor.
- Grovhackad choklad som vit-, mjölk eller mörk choklad, daim eller mintchoklad.
- Strössel.
- Nötter som hackade kanderade nötter som mandlar, pekannötter, valnötter, jordnötter; rostad flagad mandel eller hackade pistaschnötter.
Val av form
Du kan göra cheesecaken i en rund springform med avtagbara kanter; avlång brödform eller portionsformar.
Framförhållning
- Kan lagas i god tid och förvaras i frysen upp några veckor.
- Smeten till cheesecaken rörs ihop, hälls i en avlång eller rund form och fryses i minst 4 timmar.
Utan botten
Man kan även laga cheesecaken utan botten. Då kan man istället garnera krossade Digestivekex eller kakor som chocolate chip cookies, pepparkakor, maränger eller mandelskorpor.
Smaksättningar
Cheesecakesmeten kan även smaksättas - några förslag är med:
- Limeskal är valfritt. Man kan även ta finrivet citronskal.
- Tillsätt 50 gram smält vit choklad.
- Tillsätt 2 dl lätt mosade hallon, hjortron, blåbär eller björnbär i smeten.
- 1 dl grovhackad choklad som vit-, mjölk eller mörk choklad,
Att dricka till
Önskar du vin till så rekommenderar jag ett sött dessertvin som Sauternes, Trockenbeerenauslese eller Commanderia.
Uppskattat näringsvärde per portion: 321 kcal