Fryst cheesecake

Fryst cheesecake är en jättegod och superenkel dessert du kan förbereda i god tid och frysa in. Cheesecaken blir som en blandning mellan glass och kaka. Låt den gärna tina lite i kylen någon timme innan servering så den blir lite mjuk, god och lätt att skära.

Garnera ev. med några fint krossade Digestivekex. Till cheesecaken kan du servera någon sylt som ex. körsbär, hallon, krusbär eller jordgubb; färska bär som hallon, blåbär, vinbär eller jordgubbar (dessa kan du garnera med); kiwi, passionsfrukt eller vindruvor funkar också att garnera med.

Smeten till cheesecaken rörs bara ihop, hälls i en form och fryses (4 timmar i frysen brukar räcka).

Önskar du vin till så rekommenderar jag ett sött dessertvin som Sauternes, Trockenbeerenauslese eller Commanderia.

8 portioner fryst cheesecake

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 4 tim
  • Klart på: 4 tim 30 min

Ingredienser

  • 3 ägg
  • 0,5 dl socker
  • 125 färskost, cream cheese naturell ex. Philadelphia
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 125 gram färska hallon till garnering
  • 10 Digestivekex, krossade till garnering
  • 15 blad citronmeliss till garnering

Tillagning

  1. Knäck äggen och lägg vitor och äggulor i varsin bunke.
  2. Vispa ihop äggulor med sockret och vaniljsockret.
  3. Vispa ner färskosten så att det blir en jämn smet. Ställ åt sidan.
  4. Vispa vitorna till skum och häll över i äggulesmeten. Rör ej ännu.
  5. Vispa sedan grädden i samma bunke som äggvitorna (så spar du lite disk) så att den blir tjock.
  6. Vänd i grädde och vispad äggvita i äggsmeten.
  7. Häll blandningen till cheesecaken i en rund bakform med löstagbar kant. Du kan också välja en avlång brödform och klä den med gladplast först (så lossnar det lättare ur formen). Eller små portionsförpackningar i formar som ex. större muffinsformar.
  8. Ställ formen i frysen. En normal frys fixar fryst cheesecake på några timmar ca 4 timmar.
  9. Hit kan du förbereda cheesecaken.
  10. Innan servering tar du ut cheesecaken, lägger upp den på ett fint fat och låter den tina någon timme i kylen. Du ska också garnera den med krossade Digestivekex.
  11. Krossa Digestivekexen och strö över smulorna jämt. Garnera med blad av citronmeliss och färska bär som hallon runt om eller på toppen. Alternativ är att servera sylt till vid sidan.
E-mail
Medel: 4.9 (20 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Grilla egna hamburgare

Massor med recept på hemgjorda hamburgare. Tips på hur du grillar eller lagar dem så de blir är saftiga och goda. Vilka tillbehör passar till? Baka egna hamburgerbröd, gör egen dressing och fritera hemmagjorda pommes. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer