Hallonbullar
Hallonbullar är en variant på kanelbullar med fyllning av mosade hallon, smör och socker.
Tillagning
- Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt).
- Smula under tiden sönder jästen i en stor bunke.
- Mikra smöret mjukt (utan att smälta det) om det ej är rumsvarmt.
- Tillsätt mjölken till jästen och rör ut jästen.
- Tillsätt socker, salt och mjöl. Spara 0,5 dl mjöl till utbakning. Tillsätt kardemumma om du vill ha det i bullarna.
- Knåda ihop till en deg och tillsätt smöret i klickar under tiden. Knåda degen för hand 10 minuter eller 5 minuter i maskin.
- Låt bulldegen jäsa övertäckt i cirka 30 minuter.
- FYLLNING: Förbered fyllningen medan degen jäser. Mosa hallon med socker och potatismjöl. Se till att smöret är rumsvarmt och bredbart.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda hastigt ihop den.
- Kavla ut degen till en rundel/rektangel på ca 20x50 cm.
- Bred först ut smör och sedan hallonfyllningen.
- Rulla ihop från långsidan likt en rulltårta.
- Skär rullen i bitar. Jag fick ut 17 stycken bullar.
- Lägg i bullformar av papp på en plåt.
- Låt jäsa övertäckta i cirka 30 minuter.
- Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg samt strö över pärlsocker.
- Baka hallonbullarna i 8-10 minuter tills de fått fin färg.
Serveringsförslag
Goda bullar till fika, kalas, utflykt eller när som.
Tips
- Receptet kan dubbleras om du vill baka en större sats till 34 bullar.
- Bullarna går fint att frysa in.
Varianter
- Byt eller blanda hallon med andra bär som blåbär, vinbär, rabarber, halverade krusbär eller björnbär.
- Istället för denna deg kan du baka med Karlsbaderdeg med mer smör och ägg i degen.
Extra garnering
- Strö över 0,25 dl flagad eller hackad mandel efter pärlsockret.
- När bullarna svalnat så kan man även garnera med att ringla över sockerglasyr. Uteslut då strösocker.
Uppskattat näringsvärde per portion: 96 kcal