Hallonbullar

Hallonbullar är en variant på kanelbullar med fyllning av mosade hallon, smör och socker.

17 hallonbullar

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 25 gram färsk jäst för ljusa degar
  • 2,5 dl mjölk, 3%
  • 75 gram smör, rumsvarmt
  • 2 krm salt
  • 1/2 dl strösocker eller ljus baksirap
  • 7 dl vetemjöl, 400 gram
  • 1 tsk stött kardemumma (valfritt)
  • FYLLNING: 25 gram smör, rumsvarmt
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 dl färska eller frysta hallon
  • 1 tsk potatismjöl
  • GARNERING: 1/2 ägg att pensla med
  • 0,25 dl pärlsocker (valfritt)

Tillagning

  1. Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt).
  2. Smula under tiden sönder jästen i en stor bunke.
  3. Mikra smöret mjukt (utan att smälta det) om det ej är rumsvarmt.
  4. Tillsätt mjölken till jästen och rör ut jästen.
  5. Tillsätt socker, salt och mjöl. Spara 0,5 dl mjöl till utbakning. Tillsätt kardemumma om du vill ha det i bullarna.
  6. Knåda ihop till en deg och tillsätt smöret i klickar under tiden. Knåda degen för hand 10 minuter eller 5 minuter i maskin.
  7. Låt bulldegen jäsa övertäckt i cirka 30 minuter.
  8. FYLLNING: Förbered fyllningen medan degen jäser. Mosa hallon med socker och potatismjöl. Se till att smöret är rumsvarmt och bredbart.
  9. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda hastigt ihop den.
  10. Kavla ut degen till en rundel/rektangel på ca 20x50 cm.
  11. Bred först ut smör och sedan hallonfyllningen.
  12. Rulla ihop från långsidan likt en rulltårta.
  13. Skär rullen i bitar. Jag fick ut 17 stycken bullar.
  14. Lägg i bullformar av papp på en plåt.
  15. Låt jäsa övertäckta i cirka 30 minuter.
  16. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  17. Pensla bullarna med uppvispat ägg samt strö över pärlsocker.
  18. Baka hallonbullarna i 8-10 minuter tills de fått fin färg.
Kavla ut vetedegen på en mjölad bricka eller bakbord.
Kavla ut vetedegen på en mjölad bricka eller bakbord.
Mosa ihop hallon, socker och potatismjöl.
Mosa ihop hallon, socker och potatismjöl.
Bred på smör och mosade hallon på degen.
Bred på smör och mosade hallon på degen.
Rulla ihop degen till en rulle.
Rulla ihop degen till en rulle.
Skär rullen i bitar.
Skär rullen i bitar.
Lägg bullarna i pappformar, pensla och strö över pärlsocker.
Lägg bullarna i pappformar, pensla och strö över pärlsocker.
Grädda hallonbullarna till fin färg.
Grädda hallonbullarna till fin färg.

Serveringsförslag

Goda bullar till fika, kalas, utflykt eller när som.

Tips

  • Receptet kan dubbleras om du vill baka en större sats till 34 bullar.
  • Bullarna går fint att frysa in.

Varianter

  • Byt eller blanda hallon med andra bär som blåbär, vinbär, rabarber, halverade krusbär eller björnbär.
  • Istället för denna deg kan du baka med Karlsbaderdeg med mer smör och ägg i degen.

Extra garnering

  • Strö över 0,25 dl flagad eller hackad mandel efter pärlsockret.
  • När bullarna svalnat så kan man även garnera med att ringla över sockerglasyr. Uteslut då strösocker.
E-mail
Medel: 4 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 96 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-09-18