Chokladmoussetårta

Introduktion och förberedelse

Chokladmoussetårta av chokladmousse smaksatt med honung mellan två lager av rostad mandelmassa.

En slags chokladkaka som kyls i en form och skärs upp i skivor till servering.

Tårtan består av en fyllig och krämig chokladmousse med fin choklad, ägg, smör och svensk honung mellan bottnar av nötig rostad mandelmassa.

Kan förberedas i god tid

  • Chokladmoussetårtan kan förberedas i god tid och förvaras i kylen upp till någon vecka.
  • Håller sig också fint i frysen. Tina i kylen några timmar innan servering. Du kan också skära frysta bitar som du lägger på tallrik och låter tina något som en chokladmousseglasstårta. På så sätt kan du ha en superdessert redo för alla tillfällen.
  • Du kan göra tårtan i en avlång brödform eller rund springform ca 24 cm diameter med löstagbara kanter.

Varianter

  • Chokladsmeten blir också mycket god chokladmousse av fin mörk choklad. Chokladmoussen kan då hällas upp i portionsglas som cocktailglas. Då kan mandelmassebottnarna brytas i bitar och varvas i chokladmoussen.
  • Du kan ersätta fin choklad med hälften av vanlig mörk blockchoklad.

Garnering

Kan garneras med färska bär, physalis, halloncoulis eller rårörda hallon med socker, blåbär, passionsfrukt, jordgubbar samt grönt som citronmeliss eller mynta.

Att dricka till

Gott vin till chokladmoussetårtan är sött dessertvin som Sauternes från Frankrike; Icewine eller Trockenbeerenauslese från Tyskland; Late Harvest från Sydafrika eller Australien eller sött Recioto vin från Italien.

10 portioner chokladkaka chokladmousse med honung

  • Förberedelse: 50 min
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 3 tim 50 min

Ingredienser

  • BOTTNAR: 250 gram mandelmassa
  • 2 äggvitor
  • FYLLNING: 250 gram mörk choklad 70%, typ Lindt, Valrhona eller annan kvalitetschoklad
  • 175 gram smör
  • 100 gram honung, svensk
  • 4 äggvitor
  • 4 äggulor

Tillagning

  1. ROSTAD MANDELMASSA: Sätt ugnen på max värme vanlig ugn.
  2. Smula eller riv ner mandelmassan i en skål och kläck i äggvitorna. Blanda ihop till en bredbar massa med en elvisp, i mixer eller för hand med en gaffel.
  3. Ta fram formen du ska ha chokladkakan i - förslagsvis en avlång brödform eller rund springform - och rita ut två konturer efter formen på ett smörpapper. Pensla pappret med några droppar solrosolja, majsolja eller smält smör (så lossnar de lättare).
  4. Lägg smörpappret på en plåt och bred ut mandelmassan i den form du ritat ut, ca 1 cm tjockt lager. Storleken ska vara så att den rostade mandelmassan sedan passar i botten och toppen på en avlång brödform eller bakform.
  5. Baka mandelmassan så att den blir nästan bränd. Det tar ca 5 minuter. Passa den då den snabbt blir för bränd och svart. Ta ut och låt svalna. Stäng av ugnen.
  6. FYLLNING: Separera äggen och lägg gulor och vitor i varsin bunke.
  7. Vispa äggulorna till ett gult rätt fast skum.
  8. Gör rent visparna och vispa äggvitorna till fast vitt skum.
  9. Bryt ner chokladen i små bitar i en bunke och smält i mikron. Ta ut och rör då och då.
  10. Tillsätt honung, rör runt och smält vidare i mikron. Tillsätt smöret, värm lite då och då och smält vidare i mikron. Ta ut och rör ofta. Choklad, honung och smör ska precis smälta ihop och inte bli för varmt.
  11. Har du ingen mikro kan du koka upp en flat panna - kastrull med vatten, ta av från värmen och sätta bunken i det varma vattnet (vattenbad) och smälta under omrörning.
  12. När chokladen smält så är det dags att blanda de vispade äggulorna och därefter äggvitorna i en stor bunke. Vänd försiktigt ihop allt till en jämn chokladsmet utan att röra för mycket. Allt ska bara blandas.
  13. Dags att lägga ihop chokladkakan: Skär loss mandelmassan från bakplåtspappret med en stor kniv eller stekspade. Lägg gladplast i den avlånga brödformen så lossnar kakan lättare sedan.
  14. Lägg ett lager med rostad mandelmassa i botten med den övre bakade ytan neråt i formen.
  15. Häll på chokladsmeten.
  16. Toppa med den sista rostade mandelmassan ev. med den mörkaste sidan nedåt.
  17. Vik över plasten.
  18. Kyl chokladkakan i något dygn eller några timmar tills chokladen stelnat.
  19. Chokladkakan kan också frysas.
  20. Vid servering så vänder du kakan upp och ner på en bricka eller skärbräda och tar bort plasten.
  21. Skär upp skivor om du använt en avlång bakform eller tårtbitar om du använt en rund springform. Fina skivor och kanter får du om du spolar kniven först i hett vatten. Lägg upp på desserttallrik och garnera gärna med färska bär och citronmeliss.
E-mail
Medel: 4.6 (21 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 412 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-09-22

Tillbehör och liknande recept:

Välj rätt sött vin till desserten

Ett god dessert med ett sött vin är som pricken över i. Ett enkelt recept att avsluta en lyckad middag...

Fixa en söt avslutning - här är några dessertrecept alla kan laga

Njut av en god dessert och ett passande glas sött dessertvin - det kan bli kvällens höjdpunkt...

Vin till dessert - tips på bästa kombon

Skvätten över i - dessertvin åt alla! En god dessert med ett passande sött vin är som pricken över i...