Chokladmoussetårta

Chokladmoussetårta av chokladmousse smaksatt med honung mellan två lager av rostad mandelmassa.

Alla älskar denna chokladtårta som kyls i en form och skärs upp i skivor. En chokladkaka du kan förbereda i god tid.

Chokladkakan är en fyllig och riktigt mastig chokladmousse med fin choklad, ägg, smör och svensk honung mellan bottnar av rostad mandelmassa.

Håller sig också fint i frysen. Tina i kylen några timmar innan servering. Du kan också skära frysta bitar som du lägger på tallrik och låter tina. På så sätt kan du ha en superdessert redo för alla tillfällen.

Du kan baka kakan i en avlång brödform eller rund springform med löstagbara kanter.

Varianter

  • Chokladsmeten blir också mycket god chokladmousse av fin mörk choklad. Chokladmoussen kan då hällas upp i portionsglas som cocktailglas. Då kan mandelmassebottnarna brytas i bitar och varvas i chokladmoussen.
  • Du kan ersätta fin choklad med hälften av vanlig mörk blockchoklad.

Garnering

  • Kan garneras med färska bär, physalis, halloncoulis eller rårörda hallon med socker, blåbär, passionsfrukt, jordgubbar samt grönt som citronmeliss eller mynta.

Att dricka till

Gott vin till chokladkakan är sött dessertvin ex. Icewine från Tyskland, Late Harvest från Sydafrika eller sött recioto vin från Italien.

10 portioner chokladkaka chokladmousse med honung

  • Förberedelse: 50 min
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 3 tim 50 min

Ingredienser

  • BOTTNAR: 250 gram mandelmassa
  • 2 äggvitor
  • FYLLNING: 250 gram mörk choklad 70%, typ Lindt, Valrhona eller annan kvalitetschoklad
  • 175 gram smör
  • 100 gram honung, svensk
  • 4 äggvitor
  • 4 äggulor

Tillagning

  1. ROSTAD MANDELMASSA: Sätt ugnen på max.
  2. Smula eller riv ner mandelmassan i en skål och kläck i äggvitorna. Blanda ihop till en bredbar massa med en elvisp, i mixer eller för hand med en gaffel.
  3. Ta fram formen du ska ha chokladkakan i - förslagsvis en avlång brödform eller rund springform - och rita ut två konturer efter formen på ett smörpapper. Pensla pappret med några droppar solrosolja, majsolja eller smält smör (så lossnar de lättare).
  4. Lägg smörpappret på en plåt och bred ut mandelmassan i den form du ritat ut, ca 1 cm tjockt lager. Storleken ska vara så att den rostade mandelmassan sedan passar i botten och toppen på en avlång brödform eller bakform.
  5. Baka mandelmassan så att den blir nästan bränd. Det tar ca 5 minuter. Passa den då den snabbt blir för bränd och svart. Ta ut och låt svalna. Stäng av ugnen.
  6. FYLLNING: Separera äggen och lägg gulor och vitor i varsin bunke.
  7. Vispa äggulorna till ett gult rätt fast skum.
  8. Gör rent visparna och vispa äggvitorna till fast vitt skum.
  9. Bryt ner chokladen i små bitar i en bunke och smält i mikron. Ta ut och rör då och då.
  10. Tillsätt honung, rör runt och smält vidare i mikron. Tillsätt smöret, värm lite då och då och smält vidare i mikron. Ta ut och rör ofta. Choklad, honung och smör ska precis smälta ihop och inte bli för varmt.
  11. Har du ingen mikro kan du koka upp en flat panna - kastrull med vatten, ta av från värmen och sätta bunken i det varma vattnet (vattenbad) och smälta under omrörning.
  12. När chokladen smält så är det dags att blanda de vispade äggulorna och därefter äggvitorna i en stor bunke. Vänd försiktigt ihop allt till en jämn chokladsmet utan att röra för mycket. Allt ska bara blandas.
  13. Dags att lägga ihop chokladkakan: Skär loss mandelmassan från bakplåtspappret med en stor kniv eller stekspade. Lägg gladplast i den avlånga brödformen så lossnar kakan lättare sedan.
  14. Lägg ett lager med rostad mandelmassa i botten med den övre bakade ytan neråt i formen.
  15. Häll på chokladsmeten.
  16. Toppa med den sista rostade mandelmassan ev. med den mörkaste sidan nedåt.
  17. Vik över plasten.
  18. Kyl chokladkakan i något dygn eller några timmar tills chokladen stelnat.
  19. Chokladkakan kan också frysas.
  20. Vid servering så vänder du kakan upp och ner på en bricka eller skärbräda och tar bort plasten.
  21. Skär upp skivor om du använt en avlång bakform eller tårtbitar om du använt en rund springform. Fina skivor och kanter får du om du spolar kniven först i hett vatten. Lägg upp på desserttallrik och garnera gärna med färska bär och citronmeliss.
E-mail
Medel: 4.3 (8 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-09

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt kulinarisk kock och måltidskreatör från Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning. Här hittar du recept på julgodis som ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck, jultryffel och mozartkulor; julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

Läs mer

Pepparkladdkaka

En riktigt lyckad smak-kombo av kladdkaka med choklad och pepparkakskryddor. Gott med en klick grädde eller kula glass till fika, advent, lucia, julbord eller dessert.

Läs mer

Recept

Pepparbiscottis

En variant på pepparkakor med lite Italiensk inspiration från mandelskorpor kryddade med pepparkakskryddor.

Läs mer

Recept

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört.

Läs mer