Cupcakes

Introduktion och förberedelse för att baka

Cupcakes är en variant på muffins som är toppade med frosting och kan garneras på olika vis. Cupcakes kommer från USA. Muffins är en svensk variant och skillnaden är att cupcakes alltid är garnerade med frosting.

Ofta är cupcakes små men kan också bakas stora tycker jag. Då blir det 8 stora cupcakes av smeten nedan. Baka dem i större pappersformar som du sätter i en muffinsform som stöd eller ta dubbla formar - annars är det lätt att muffinssmeten flyter ut.

  • Äppel och kanelcupcakes: Tillsätt 1 dl tärnade bitar av äpplen vända i socker och kanel.
  • Banancupcakes: Tillsätt skivade bananbitar.
  • Blåbärscupcakes: Tryck ner 1 dl blåbär på slutet.
  • Cupcakes med chokladbitar: Tryck ner 100 g choklad i bitar
  • Bärcupcakes: Tillsätt 1 dl bär efter smak. Hjortronmuffins, hallonmuffins, blåbärsmuffins.
  • Kanelcupcakes med valnötter: 1 dl hackade valnötter samt 1 tsk kanel
  • Rabarbercupcakess: Tillsätt 1 dl småhackade bitar av rabarber vända i socker och kanel.

Frosting och garnering:

  • Du kan toppa muffinsen med valfri frosting. Smaksätt ev. frostingen med lime, citron eller kakaopulver. Du kan klicka på eller använda en sprits att spritsa ut i fina mönster om du vill det.
  • Färga hela eller delar frostingen om du vill med karamellfärg, ex. någon droppe rött för rosa färg, någon droppe grönt för ljusgrön färg, någon droppe blått för ljusblå.
  • Strössel och annan garnering som silverkulor osv är fint att strö på frostingen. Vidare kan man ta skal av citron eller lime, riven choklad, kanderade blomblad eller valfritt.

12 cupcakes

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 2 st ägg, medelstora
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 dl mjölk 3%
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • Chokladcupcakes: Tillsätt från 5 msk kakao samt 50 gram valfri choklad i bitar
  • Frosting: 100 g naturell färskost
  • 60 g mjukt smör
  • 300 g (1pkt) florsocker, ca 2,5-3 dl florsocker
  • 1 tsk citron eller limejuice
  • Garnering: 1 lime till garnering och smaksättning av frosting (valfritt)
  • 1 dl strössel (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader för stora 8 större cupcakes och 200 grader för 12 normala cupcakes.
  2. Placera ut pappersformar i en muffins- eller cupcakeplåt eller ta dubbla papper och sätt på vanlig plåt.
  3. Smält smör med mjölk och salt i en kastrull.
  4. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst i några minuter.
  5. Rör ner smöret droppvis under kraftig vispning i äggsmeten.
  6. Blanda vetemjöl och bakpulver i en skål. Rör ner i äggsmeten och blanda ihop till en jämn smet. Rör i smaksättning om du vill det ex. kakaopulver för chokladcupcakes, mosad banan för banancupcakes, rivet citronskal för citroncupcakes osv. Rör inte för länge.
  7. Fyll formarna med smet upp till lite över hälften, tänk på att smeten sväller upp.
  8. Fyll med valfri fyllning ex. frysta blåbär för blåbärscupcakes, eller chokladbitar, eller äppelbitar vända i kanel och socker.
  9. Grädda i mitten av ugnen cirka 10 minuter eller tills de är gyllenbruna (provstick gärna med en potatissticka - stickan ska ej ha obakt smet på sig när du tagit ut den).
  10. Låt cupcakesen svalna. Bred på frosting och garnera ev. med strössel eller annat ätbart pynt när cupcakesen svalnat.
  11. Frosting till cupcakes: Blanda ihop färskost, florsocker och citron- eller limejuice till en bredbar röra.
  12. Fördela frostingen med en slickepott på kalla cupcakes. Eller spritsa ut frostingen i valfritt mönster.
  13. Garnera på valfritt vis: exempelvis med små bitar limeskal eller raspat limeskal; strössel eller riven choklad eller annat du tycker blir fint
E-mail
Medel: 3.8 (15 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 139 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02