Chokladrutor med hallon

Chokladrutor med hallon - en chokladkaka med hallon du bakar i långpanna.

12 stora chokladrutor med hallon

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 175 gram smör
  • 4 ägg L/M
  • 5 dl strösocker
  • 1,5 dl kakao
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 krm salt
  • 2 dl färska hallon

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Smörj en långpanna på ca 20x30 cm med smör eller klä den med bakplåtspapper.
  3. Smält smör i en kastrull. Sätt åt sidan att svalna.
  4. Vispa ägg och socker någon minut i en stor bunke.
  5. Blanda kakao, bakpulver, vetemjöl och salt i en bunke.
  6. Vispa i det smälta smöret i äggblandningen. Rör sedan i mjölblandningen till en jämn smet.
  7. Bred ut chokladsmeten i formen i ett jämnt lager.
  8. Strö över hallonen i ett jämnt lager. Tryck ner lite i smeten.
  9. Grädda i mitten av ugnen i 25 minuter. Känn med en baksticka så att kakan är klar. Tid kan variera något beroende på val av form och ugn. Jag gillar när den är lite kladdig i mitten men ej lös.
  10. Ta ut och låt svalna.
  11. Skär i rutor förslagsvis 4x3 rader till 12 bitar.
  12. Goda som de är till fika men kan även lyxas till med en klick vispad grädde. Jag smaksatte 2 dl vispad grädde med 1 dl Dulce de Leche och serverade med mer färska hallon. Gott är även att servera dem varma med en kula vaniljglass och mer färska bär.
Ingredienser till chokladrutorna: salt, ägg, färska hallon, kakao, bakpulver, vetemjöl, socker och smör.
Ingredienser till chokladrutorna: salt, ägg, färska hallon, kakao, bakpulver, vetemjöl, socker och smör.
Smeten breds ut i en långpanna klädd med bakplåtspapper.
Smeten breds ut i en långpanna klädd med bakplåtspapper.
Färska hallon strös över chokladsmeten.
Färska hallon strös över chokladsmeten.
Choklad- och hallonkakan gräddas tills den får färg och hallonen sjunker ner i kakan.
Choklad- och hallonkakan gräddas tills den får färg och hallonen sjunker ner i kakan.
Chokladkakan skärs i rutor.
Chokladkakan skärs i rutor och är goda som de är.
Chokladrutorna kan även serveras på lite lyxigare och festligare vis med kolagrädde och färska hallon.
Chokladrutorna kan även serveras på lite lyxigare och festligare vis med kolagrädde och färska hallon.

Serveringsförslag

  • Chokladrutorna passar till fika eller utflykt som de är till vardags eller fest.
  • Till efterrätt och på lite festligare vis kan de även serveras med lättvispad grädde, mintchokladgrädde eller chokladgrädde. Eller som på bilden med kolagrädde.
  • Eller servera lätt uppvärmda i mikro eller ugn med en kula vaniljglass eller hallonsorbet.
  • Vidare kan man strö över färska hallon vid servering.

Tips

Du kan även baka med frysta hallon. Vänd då frysta hallon i 1 msk potatismjöl. Strö sedan över de frysta hallonen över kakan innan gräddning. Öka tiden i ugnen med ca 10 minuter.

Varianter

Blir även goda med andra bär som blåbär, jordgubbar, björnbär eller blanda.

Hallonrutor med choklad serverade med kolagrädde och färska hallon.
Hallonrutor med choklad serverade med kolagrädde och färska hallon.

E-mail
Medel: 4.5 (11 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 373 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-01-09

Tillbehör och liknande: