Chokladrutor med hallon
Chokladrutor med hallon - en chokladkaka med hallon du bakar i långpanna.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Smörj en långpanna på ca 20x30 cm med smör eller klä den med bakplåtspapper.
- Smält smör i en kastrull. Sätt åt sidan att svalna.
- Vispa ägg och socker någon minut i en stor bunke.
- Blanda kakao, bakpulver, vetemjöl och salt i en bunke.
- Vispa i det smälta smöret i äggblandningen. Rör sedan i mjölblandningen till en jämn smet.
- Bred ut chokladsmeten i formen i ett jämnt lager.
- Strö över hallonen i ett jämnt lager. Tryck ner lite i smeten.
- Grädda i mitten av ugnen i 25 minuter. Känn med en baksticka så att kakan är klar. Tid kan variera något beroende på val av form och ugn. Jag gillar när den är lite kladdig i mitten men ej lös.
- Ta ut och låt svalna.
- Skär i rutor förslagsvis 4x3 rader till 12 bitar.
- Goda som de är till fika men kan även lyxas till med en klick vispad grädde. Jag smaksatte 2 dl vispad grädde med 1 dl Dulce de Leche och serverade med mer färska hallon. Gott är även att servera dem varma med en kula vaniljglass och mer färska bär.
Serveringsförslag
- Chokladrutorna passar till fika eller utflykt som de är till vardags eller fest.
- Till efterrätt och på lite festligare vis kan de även serveras med lättvispad grädde, mintchokladgrädde eller chokladgrädde. Eller som på bilden med kolagrädde.
- Eller servera lätt uppvärmda i mikro eller ugn med en kula vaniljglass eller hallonsorbet.
- Vidare kan man strö över färska hallon vid servering.
Tips
Du kan även baka med frysta hallon. Vänd då frysta hallon i 1 msk potatismjöl. Strö sedan över de frysta hallonen över kakan innan gräddning. Öka tiden i ugnen med ca 10 minuter.
Varianter
Blir även goda med andra bär som blåbär, jordgubbar, björnbär eller blanda.
Uppskattat näringsvärde per portion: 373 kcal