Bearnaisesås utan lök

En god variant av hemgjord bearnaise utan lök. En god sås som passar alla som ej tål lök. Gott att servera till en köttbit ex. som på bilden med grillad oxfilé, palsternacksmos och en grönsallad med cocktailtomater.

4 portioner bearnaisesås utan lök

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 150 gram smör
  • 4 krossade vitpepparkorn
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 4 msk vatten
  • 3 äggulor
  • 1 krm salt
  • 2 msk finhackad persilja
  • 2 msk finhackad färsk dragon eller 2 tsk torkad dragon

Tillagning

  1. Smält smör i en kastrull eller i en skål i mikron och ställ åt sidan att svalna till fingervarmt.
  2. Koka under tiden upp en bred panna med höga kanter med vatten till vattenbad. Sänk värmen så vattnet sjuder.
  3. Koka ihop vinäger, vitpeppar samt 2 msk vatten i en liten kastrull. Koka ner till hälften. Rör i 2 msk vatten.
  4. Knäck äggen och spara äggulorna i en skål vid sidan.
  5. Rör i äggulorna med vinägern samt tillsätt salt.
  6. Vispa ägguleblandningen fluffig över vattenbadet tills den är fingervarm. Gärna med en elvisp på låg hastighet.
  7. Droppa i smält smör och fortsätt vispa. Tillsätt resten av smöret lite i taget under vispning.
  8. Värm bearnaisåsen tills den tjocknar likt en tunn majonnäs över vattenbadet. Den ska ej koka eller bli för varm - då skär den sig.
  9. Tillsätt hackad persilja och dragon.
  10. Ta av från värmen och smaka av med salt och peppar.
  11. Servera bearnaisesåsen direkt. Den kan också hållas varm någon halvtimme i vattenbad (ca 50 grader). Den kan ej förberedas innan och värmas eller kokas upp igen.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer