Bearnaisesås utan lök

En god variant av hemgjord bearnaise utan lök. En god sås som passar alla som ej tål lök. Gott att servera till en köttbit ex. som på bilden med grillad oxfilé, palsternacksmos och en grönsallad med cocktailtomater.

4 portioner bearnaisesås utan lök

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 150 gram smör
  • 4 krossade vitpepparkorn
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 4 msk vatten
  • 3 äggulor
  • 1 krm salt
  • 2 msk finhackad persilja
  • 2 msk finhackad färsk dragon eller 2 tsk torkad dragon

Tillagning

  1. Smält smör i en kastrull eller i en skål i mikron och ställ åt sidan att svalna till fingervarmt.
  2. Koka under tiden upp en bred panna med höga kanter med vatten till vattenbad. Sänk värmen så vattnet sjuder.
  3. Koka ihop vinäger, vitpeppar samt 2 msk vatten i en liten kastrull. Koka ner till hälften. Rör i 2 msk vatten.
  4. Knäck äggen och spara äggulorna i en skål vid sidan.
  5. Rör i äggulorna med vinägern samt tillsätt salt.
  6. Vispa ägguleblandningen fluffig över vattenbadet tills den är fingervarm. Gärna med en elvisp på låg hastighet.
  7. Droppa i smält smör och fortsätt vispa. Tillsätt resten av smöret lite i taget under vispning.
  8. Värm bearnaisåsen tills den tjocknar likt en tunn majonnäs över vattenbadet. Den ska ej koka eller bli för varm - då skär den sig.
  9. Tillsätt hackad persilja och dragon.
  10. Ta av från värmen och smaka av med salt och peppar.
  11. Servera bearnaisesåsen direkt. Den kan också hållas varm någon halvtimme i vattenbad (ca 50 grader). Den kan ej förberedas innan och värmas eller kokas upp igen.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer