Pommes Frites

Goda och hemgjorda pommes frites. Fritera dina egna pommes frites - godare än så blir det inte. Egen friterad potatis är gott till det mesta som grillat kött som oxfilé, entrecote, lövbiff, grillspettkyckling, fisk, hamburgare, musslor med mera. Eller servera bara med dipp som aioli

Innan servering så kan du pimpa dina pommes med flingsalt och nymalen grovkrossad svartpeppar. Strö över och blanda runt. 

Välj gärna en vegetabilisk olja som majsolja, jordnötsolja, solrosolja eller rapsolja. Oljan kan du använda flera gånger. Sila det sista med kaffefilter. Vänta dock tills den har kallnat.

En stektermometer är bra annars kan du testa oljan med en liten brödbit och se ungefär hur het den är - den ska vara 180-190 grader. Men först ska potatisen koka eller friteras mjuk i oljan på låg värme runt 100 grader (eller förkokas i vatten) därefter friteras den på den högre värmen för att få färg, smak och bli knaprig.

Se till att ha ett lock när till hands om du använder kastrull så att du kan täcka över om oljan skulle fatta eld. Försök aldring släcka brinnande olja med vatten - då exploderar oljan. Täck över och stryp elden med lock. En fritös är annars säkrare och en bra investering om du friterar ofta. 

4 portioner pommes frites

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 900 gram fast potatis ca 8 stora fasta potatisar, gärna vinterpotatis eller bakpotatis
  • 2 liter frityrolja som ex. majsolja, solrosolja eller jordnötsolja
  • 0,5 tsk gourmetsalt eller flingsalt
  • 2 krm nykrossad svartpeppar

Tillagning

  1. Skala och skär potatisarna i 1,5 - 2 cm tjocka stavar eller den storlek du önskar.
  2. Skölj dem i ett durkslag och torka dem med en handduk.
  3. Pommes frites friteras i två omgångar. Först kokas de mjuka i olja eller vatten en gång. Sedan kyls potatisstavarna och friteras sedan en gång innan servering på högre värme för att få färg och knaprig yta.
  4. Första fritering eller kokning: Värm olja i en stor kastrull eller i frityrmaskin och koka potatisstavarna i 100 - 120 grader i 8-10 minuter. Eller koka potatisen nästan klar i saltat vatten i ca 10 minuter.
  5. Potatisstavarna ska koka mjuka. Smidigt är att ha en friterings insats - en slags korg som passar till grytan. Eller en frityrmaskin.
  6. Ta upp potatisen med hålslev och skaka av oljan eller om du koka i vatten häll av i durkslag.
  7. Sprid ut potatisstavarna på en eller två brickor att svalna. Ställ gärna in i kylen någon eller några timmar. Hit kan du förbereda. Potatisstavarna får gärna torka på ytan då blir de knaprigare. Man kan också ställa dem i frysen och frysa dem. Styckfrysta pommes kan du sedan lägga i burkar eller påsar och ta fram att fritera direkt från frysen vid behov.
  8. Dags att fritera - sista momentet är att fritera pommesen frasig och ge dem färg. Då hettar du upp oljan till 180-185 grader. Kolla med termometer. Lägg i en del av pommes fritesen - hur mycket beror på gryta och mängd olja. Men en tredjedel potatis i förhållande till olja brukar funka bra. Fritera pommes fritesen i omgångar till knapriga, gyllene pommes frites. Det tar bara någon minut för att få färg. OBS låt oljan få upp värmen mellan varje fritering.
  9. Ha gärna lock eller ex. en bakplåt till hands om du behöver täcka över oljan som är brandfarlig (släck aldrig med vatten).
  10. Lägg upp pommes fritesen efter hand med en hålslev på en bricka med hushållspapper så att oljan kan rinna av.
  11. Strö över ex. flingsalt innan servering. Du kan också strö över nymalen svartpeppar.
  12. Servera dina hemgjorda pommes frites nygjorda.
E-mail
Medel: 4.7 (7 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer