Pommes Frites

Introduktion och förberedelse för fritering

Goda och hemgjorda pommes frites. Fritera dina egna pommes frites - godare än så blir det inte.

Egen friterad potatis är gott till det mesta som grillat kött som oxfilé, entrecote, lövbiff, grillspett, kyckling, fisk, hamburgare, musslor, fish´n chips med mera.

Även gott att dippa i en kall sås som dippsås med sweet chili, het majonnäs, vanlig majonnäs, majonnäs med sardeller, vegan majonnäs, vitlöksmajonnäs aioli eller rouille.

Precis innan servering så kan du pimpa dina pommes med flingsalt och nymalen grovkrossad svartpeppar. Lägg pommesen i en stor skål och strö över flingsalt, nymalen svartpeppar samt blanda runt.

Kolla in min film hur man friterar klyftpotatis men byt ut klyftorna mot pommes frites i stavar.

Val av potatis:

Jag tycker fast vinterpotatis blir bäst. Välj en fast sort så de ej ramlar isär på mitten. Du kan fritera normalstora pommes eller tjocka pommes. Annars blir klyftad delikatesspotatis som Amandine gott. Eller klyftpotatis av bakpotatis med skal i klyftor exempelvis Idaho-potatis. Vill du fritera sötpotatis så går det med. Man kan också mosa potatisen och fritera pommes duchesse.

Fritös eller gryta?

En fritös är smidigt om du friterar ofta då du kan ställa in temperatur, den har frityrkorg och är rätt säker då man kan fälla ner locket vid brand samt man ej hanterar en gryta fyll med helt olja.

Saker du behöver om du friterar i gryta

 • En stor kastrull funkar fint att fritera med om du ej har fritös.
 • Det finns frityrkorgar för kastrull som passar att använda när du friterar.
 • Vidare behöver du en hålslev i metall eller trä. Använder du plastredskap så kolla att de tål 200 °C.
 • En digital termometer behöver du också för att hålla koll på temperaturen.

Tips på frityrolja:

Välj gärna en vegetabilisk olja som majsolja, jordnötsolja, solrosolja eller rapsolja.

Kolla oljan med en termometer:

Förkoka i 120 °C 10 minuter. Sedan 1-2 minuter i 180 °C. En stektermometer är bra att ha i oljan. Annars kan du testa oljan med en liten brödbit och se ungefär hur het den är. Oljan ska vara 180-190 °C. Men först ska potatisen koka eller friteras mjuk i oljan på låg värme runt 120 grader - eller förkokas i vatten - därefter friteras den på den högre värmen för att få färg, smak och bli knaprig.

Vad göra av oljan du använt

Frityrolja kan du använda flera gånger. När den är mörkt brun så får du slänga den. Låt oljan kallna och sila upp genom en sil eller durkslag. Det sista av olja kan du sila genom kaffefilter.

Spara förpackningen så kan du hälla tillbaka oljan och förvara den i den. I kylen håller den längst. OBS friterar du fisk så kan smakar oljan sedan fisk så då kan du mest använda oljan att fritera fisk igen. Men efter pommes så smakar den bara gott.

Använd frityrolja och matlagningsolja slänger du på återvinninscentralen. Häll inte ut olja och fett i ditt avlopp.

Tänk på säkerheten:

Friterar du i kastrull så håll koll på oljan. Ha ett lock redo om olyckan skulle vara framme. Släck INTE brinnande olja med vatten utan kväv elden genom att skjuta in ett lock eller plåt från sidan sakta över elden om det brinner i grytan.

Var försiktig om du har barn i närheten. Låt oljan svalna helt innan du silar upp den eller slänger den.

En fritös är annars säkrare då de har ett lock man kan fälla över oljan. En bra investering om du friterar ofta.

4 portioner pommes frites

 • Förberedelse: 20 min
 • Tillagning: 20 min
 • Klart på: 40 min

Ingredienser

 • 900 gram fast potatis ca 8 stora fasta potatisar, gärna vinterpotatis eller bakpotatis
 • 2 liter frityrolja som ex. majsolja, solrosolja eller jordnötsolja
 • 0,5 tsk gourmetsalt eller flingsalt
 • 2 krm nykrossad svartpeppar

Tillagning

 1. Skala och skär potatisarna i 1,5 - 2 cm tjocka stavar eller den storlek du önskar.
 2. Skölj dem i ett durkslag och torka dem med en handduk.
 3. Pommes frites friteras i två omgångar. Först kokas de mjuka i olja eller vatten en gång. Sedan kyls potatisstavarna och friteras sedan en gång innan servering på högre värme för att få färg och knaprig yta.
 4. Första fritering eller kokning: Värm olja i en stor kastrull eller i frityrmaskin och koka potatisstavarna i 120 °C i 8-10 minuter. Eller koka potatisen nästan helt mjuk i saltat vatten i ca 12 minuter.
 5. Potatisstavarna ska koka mjuka. Smidigt är att ha en friterings insats - en slags korg som passar till grytan. Eller en frityrmaskin.
 6. Ta upp potatisen med hålslev och skaka av oljan eller om du koka i vatten häll av i durkslag.
 7. Sprid ut potatisstavarna på en eller två brickor att svalna. Ställ gärna in i kylen någon eller några timmar. Hit kan du förbereda. Potatisstavarna får gärna torka på ytan då blir de knaprigare. Man kan också ställa dem i frysen och frysa dem. Styckfrysta pommes kan du sedan lägga i burkar eller påsar och ta fram att fritera direkt från frysen vid behov.
 8. Ha ett lock eller ex. en bakplåt till hands om du behöver täcka över oljan som är brandfarlig (släck aldrig med vatten).
 9. Dags att fritera i 1-2 minuter. Sista momentet är att fritera potatisen frasig och ge färg. Då hettar du upp oljan till 180-190 °C. Kolla med termometer. Lägg i en del av pommes fritesen - hur mycket beror på gryta och mängd olja. Förslagsvis två portioner - eller i detta recept så friterar du hälften i taget. En tredjedel potatis i förhållande till olja brukar funka bra. Fritera pommes fritesen i omgångar till knapriga, gyllene pommes frites. Det tar bara någon minut för att få färg. OBS låt oljan få upp värmen mellan varje fritering. Sätt också plattan på max värme när du lägger i potatisen så oljan får en skjuts av värme för att kompensera den kalla potatisen. Håll koll med hjälp av termometern och justera värmen efter hand.
 10. Lägg upp pommes fritesen efter hand med en hålslev på en bricka med hushållspapper så att oljan kan rinna av. Servera så fort det går.
 11. Strö över ex. flingsalt precis innan servering. Du kan också strö över nymalen svartpeppar.
 12. Servera dina hemgjorda pommes frites nygjorda och varma.
E-mail
Medel: 4 (23 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 364 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02