Maränger

Recept på maränger av olika slag. Maränger lagas av äggvita som vispas till ett fast skum med socker. Sedan bakas marängerna på svag värme.

Det finns olika sätt att laga maränger på samt med olika resultat - sega eller knapriga eller blandat.

Ofta får man prova sig fram för att få rätt på receptet då många olika variabler som:

  • typ av ägg, ålder på äggvita,
  • hur du vispar - vispa sakta i början -
  • med vad du vispar, vad du vispar i - använd helst en kopparskål -
  • när du tillsätter sockret, vilket socker du använder,
  • var i ugnen du bakar marängerna, hur länge och hur väl håller ungen temperaturen, om du öppnar luckan osv osv.

Kort sagt - prova dig fram.

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.