Ugnsbakade tomater

Introduktion och förberedelse

Ugnsbakade tomater eller tomathalvor med olivolja och örter som dragon, timjan och rosmarin.

Serveringsförslag

  • Gott, billigt och nyttigt samt lättlagat som tillbehör till det mesta som grillat, till kött, biff, kyckling, fisk, lax, på buffé, vegetariskt, vardags eller fest.
  • Jag brukar ha dem till grillat med bearnaisesås och som på bilden till oxfilé provencale.

Portionsberäkning

  • Med stora tomater som bifftomater räcker en halva per portion.
  • Räkna en medelstor vanlig tomat per portion - alltså två halvor per portion.
  • Väljer du små cocktailtomater eller miniplommontomater så räkna 4-5 stycken per portion.

Val av tomater

  • Blir gott med lite större tomater som kvisttomater och bifftomater.
  • Det går såklart även utmärkt med andra tomater som mindre plommontomater, körsbärstomater, gula tomater, cocktailtomater, gröna tomater med mera.
  • Här är ett recept med mindre ugnsrostade tomater.

Garnering

  • Om du vill kan du ringla över några msk lagrad balsamvinäger eller röd vinäger, någon nypa gourmetsalt samt nymalen svartpeppar innan servering.
  • Garnera med hackad örter som persilja, gräslök och/eller dragon.

Till många

Tomaterna är lätt att laga och dubblera till flera - lägg ut så många tomathalvor du önskar i en långpanna.

Varianter

  • Du kan toppa med färska örter eller torkade. Eller blanda som du vill. Förslagsvis ta torkad dragon men färsk timjan och rosmarin som jag gjorde på bilden.
  • Det går bra att baka tomaterna i mikron istället för ugnen. Kör dem då på max värme i 2-3 minuter tills de är mjuka.
  • Grilla tomaterna på utegrill eller i laga i en folieform på grillen.
  • Du kan också ta med finhackad eller klyftad schalottenlök, rödlök, gul lök eller silverlök samt hackad eller skivad vitlök.
  • Strö över några msk ströbröd innan man bakar tomaterna - eller laga fyllda tomater Provencale.
  • Toppa med tomaterna med skivad mozzarella för extra lyxiga tomater.

En ugnsbakad tomathalva serverad som tillbehör till oxfilé provencale.
Jag serverade mina ugnsbakade tomathalvor som tillbehör till oxfilé provencale. De passar till det mesta som grönsakstillbehör - grillat, kött, fisk, kyckling, till flera, på buffé, vegetariskt med mera.

4 portioner ugnsbakade tomater

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 27 min

Ingredienser

  • 2 bifftomater, 4 medelstora kvisttomater eller 4-5 små tomater
  • 4 msk olivolja
  • 1 krm salt eller 3 krm flingsalt
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk torkad dragon eller några blad färsk dragon
  • 2 krm torkad timjan eller 1 tsk plockad färsk timjan
  • 1 krm torkad rosmarin eller 1/2 tsk färsk grovt hackad rosmarin

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Skölj och dela tomaterna i halvor.
  3. Lägg i en ugnsform och vänd runt i olivolja. Lägg tomaterna med snittytan uppåt.
  4. Strö över salt, peppar samt dragon, timjan och rosmarin.
  5. Baka tomaterna i 40-50 minuter i nedre delen av ugnen.
E-mail
Medel: 4.2 (17 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 112 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-09-23

Tillbehör och liknande recept: