Plankstek med oxfilé

Plankstek med oxfilé, Bearnaisesås, potatismos och grillad tomat samt kokt broccoli. Gott på är också lökringar. I korthet så gratinerar du mos, kött och tomater på en planka sedan häller du på sås och grönsaker samt ev. lökringar innan servering.

Plankor hittade jag på Clas Ohlsson. Förbered plankorna enligt anvisningar på paket. Eller diska plankorna i varmt vatten (ej diskmedel), torka dem, smörj in den med matolja och värm i ugnen i 10 minuter på 200 grader, ta ut och pensla samt upprepa 1-2 gånger. Har du begagnade plankor så olja in dem och sätt in dem i ugnen i 20 minuter innan du använder dem så blir de mer hygieniska att äta på. Plankorna ska helst diskas för hand i hett vatten annars kan de spricka. Ej i diskmaskin. De behöver ej blötläggas men värm dem i ugnen 10 minuter innan du ska använda dem. 

Du behöver en spritspåse med pip också till moset. Det går dock att klicka ut moset med en sked också. Använd en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone. Ett alternativ är att enbart spritsa mos längs med toppen samt en sida av plankan.

4 portioner plankstek med oxfilé

  • Förberedelse: 35 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 4 bitar oxfilé à 120 gram
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm salt
  • Potatismos: 1,2 kg potatis
  • 150 gram smör
  • 5 dl mjölk
  • 4 äggulor
  • 4 krm salt
  • 2 krm vitpeppar
  • Bearnaisesås: 4 msk vatten
  • 1 msk schalottenlök
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 4 krossade vitpepparkorn
  • 2 äggulor
  • 150 gram smör
  • 1 tsk torkad dragon
  • 2 msk hackad persilja
  • 1 krm salt
  • Tillbehör: 2 stora tomater
  • 1 huvud broccoli

Tillagning

  1. Förbered plankor enligt ovan.
  2. Potatismos: skala potatisen, dela ev. stora potatisar och koka dem mjuka i ca 20 minuter.
  3. Häll av potatisen och mosa den med en potatisstöt. Sätt ugnen på 225 grader.
  4. Värm upp mjölk och smör i en kastrull och rör ner det. Tillsätt salt och peppar samt äggulorna i moset. Rör runt.
  5. När ugnen blivit varm sätter du in plankorna i 10 minuter så de blir varma.
  6. Fyll en spritspåse med moset (eller fyll i två omgångar).
  7. Lägg upp plankorna på bakplåtar. Spritsa ut mos längs kanterna på plankorna.
  8. Kött: salta och peppra oxfilébitarna. Gnid in dem med lite olivolja.
  9. Grilla dem i en grillpanna ca 2 minuter på varje sida så de får fina stekränder eller stek i stekpanna.
  10. Lägg över på en tallrik att vila.
  11. Dela tomaterna och vänd dem i lite olivolja. Salta, peppra samt lägg en nypa dragon på snittytan. Lägg en tomathalva i vardera hörna på plankorna.
  12. Bearnaisesås: Smält smöret och ställ åt sidan.
  13. Hacka löken fint och lägg i en såskastrull med vinäger och krossade vitpepparkorn samt 2 msk vatten.
  14. Låt koka ner i ca 5 minuter tills vattnet nästan försvunnit.
  15. Värm en bred panna med hett vatten (vattenbad) - vattnet ska ej koka utan vara runt 80 grader.
  16. Ta av från värmen och tillsätt 2 msk kallt vatten.
  17. Vispa i äggulorna. Fortsätt vispa till ett skum någon minut.
  18. Tillsätt lite smält smör i taget och vispa kraftigt - gärna med en elvisp - tills allt smör tillsatts.
  19. Sätt såsen över vattenbadet och vispa några minuter tills bearnaisesåsen tjocknat då den blir varmare.
  20. Tillsätt under tiden dragon, persilja och salt.
  21. Lägg en bit oxfilé i mitten på varje planka.
  22. Sätt ugnen på 225 grader grill.
  23. Sätt in två plankor i taget under grillen och ge dem färg i ca 10 minuter.
  24. Dela broccoli i buketter och koka dem mjuka i lite vatten ca 5 minuter.
  25. Servering: häll några skedar bearnaisesås på varje planka vid oxfilén, strö över lite flingsalt samt lägg på några buketter blomkål och servera dina plankstekar.
E-mail
Medel: 4 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer